Dezvoltare/Relatii Internationale,Expertiza

Cand, unde si de ce ar veni Tesla in Romania?

18 Apr , 2017  

Poate Tesla va veni in Romania, scriam nu demult pe blog. Nu la Bucuresti, nu la Cluj, Brasov si Timisoara, ci la Resita. Da, sunt sanse ca Tesla sa vina la Resita alaturi de Solar City, celalalt start-up de succes al lui Elon Musk. Cand, unde, cum si de ce?

Sfarsitul lui 2016 si inceputul lui 2017 m-a prins in California.  Am avut onoarea sa fiu  selectat, alaturi de alte 80 de persoane din 40 de tari, in programul de leadership global din San Francisco. Acolo am cunoscut-o pe Lina, o romanca din zona Banat care a devenit un antreprenor de succes in Silicon Valley.  Lina, desi e plecata de peste 30 de ani in State, nu a uitat limba romana;  imi place la ea ca are inca accentul sarbilor din Banat. M-am imprietenit rapid cu ea si i-am povestit despre situatia economica a  Banatului, cu focus pe Resita, orasul trist cum i-am spus nu demult pe blog. Am vorbit despre trecutul inovator al orasului, despre dezastrul care este acum si despre faptul ca singura iesire din aceasta situatie ar fi solutiile si conceptele de dezvoltare sustenabila, facand trimiteri la inovatiile lui Elon Musk.

In ultimele 4 luni am avut o comunicare permanenta cu Lina, am stabilit programul intalnirii, am stabilit lista de investitori care vor veni aici, am stabilit toate detaliile unei astfel de intalniri importante pentru viitorul zonei Banat si pentru viitorul unui oras lipsit de speranta cum e Resita. Ba mai mult, Lina vrea sa rezolve problema  bombei ecologice de pe Dunare, care poate exploda oricand.

Cine va face parte din delegatie?

Lina este organizatorul delegatiei din partea USA si are o experienta de peste 20 de ani in inovare, susteinabilitate si leadership. De curand a infiintat Inovation 4.4, un proiect care va revolutiona conceptul de dezvoltare sustenabila. Rob Loughan este un miliardar American, antreprenor ce a fost co-fondatorul Octane Software si co-fondator al Sagus Capital Partners si fondator al Dexterra Inc. Despre Tesla si Solar City nu povestesc prea multe, pentru ca le stie toata lumea, si speram sa faca parte din delegatie.

Pe langa acestia, doua start-upuri globale, in domeniul susteinabilitatii, cu cifre de afaceri impresionante,  vor fi prezente in Vestul Romaniei. Este vorba de Zoetic si Mango Materials. Zoetic implementeaza noi soluții energetice hidromecanice iar Mango Materials transforma fluxurile de gaze reziduale în materiale biodegradabile cu un impact pozitiv asupra mediului.

Cine va face parte din delegatia romana?

Din Romania vor fi prezenti toti liderii din administratie din partea de Vest, primarii Falca, Popa si Robu, si presedintii de CJ din Timis, Arad si Caras. Am lansat invitatie oficiala spre Premierul Grindeanu, insa a spus ca nu poate veni, dar ca va trimite un reprezentant al Guvernului, facand trimitere catre Ministrul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu. Zilele trecute am dialogat pe Linkedin cu d-l Petrescu, i-am spus despre eveniment si importanta acestuia pentru Banat si Romania si a promis ca vine. Sectorul de business din Vest va fi reprezentat de firme importante, KPMG, UCMR si alte companii ce vor fi prezente la intalnire. Expertii ADR Vest vor fi si ei prezenti.

Unde va avea loc intalnirea?

Delegatia va sosi pe data de 24 Aprilie, vor fi cazati undeva aproape de Semenic pentru a se bucura de minunatiile Banatului Montan, iar intalnirea propriu-zisa va avea loc pe data de 25, in cadrul unui eveniment restrains. Pe 26 se vor face vizite pe teren, si probabil o conferinta de presa.

Dar mai multe o sa aflati la momentele respective. Pana atunci, pregatim probabil cel mai important moment pentru Banat de dupa revolutie. #safiebine

Photo: wgrz.com

, , ,15 Responses

 1. Lelo says:

  Felicitari pt actiunea de lobby..si pt grija fata de acest oras muribund.Tare ma tem insa, ca ne vor sufla si aceasta oportunitate cei din Timis sau Arad .Noi nu prea avem multe avantaje de oferit .Sa speram insa, ca o sa iasa soarele si pe ulita noastra.Sa fie intr-un ceas bun !

 2. Felicitari si daca ai nevoie de sustinere, atat cat pot eu te ajut. La mai multe astfel de initiative.

 3. Imbucurator. A-si vrea sa particip. Ce este de facut?

  Henger

 4. Nelu G . says:

  Felicitari pentru initiativa . Pregatiti-va de ce-i mai rau din partea celor invitati exceptandu-l pe dl Popa . Stiu ce vorbesc . Daca va ajunge cumva Tesla in zona ( unde sunt si eu ) poate vor fi mai deschisi la noutati vis a vis de tehnologiile lor care deja se perimeaza ……Nu au fost deloc cooperanti cand i-am contactat …. Tot despe clean energy ,sustenabilitate , etc dar ceva mult mai avansat am si eu in lucru , foarte curand ….si tot cu US .

 5. Mihai S. says:

  Felicitari,daca am avea mai multi oameni care sa gandeasca asa,poate am reusi sa iesim din mocirla. Multumesc

 6. Smac Florin says:

  Bravo Grati! Sper sa fie de bine! Multa bafta si respect total pentru ceea ce faci (in special pentru ceea ce faci pentru Resita)!

 7. Lucian Stănescu says:

  am citit cu interes mai ales pentru că mă interesa răspunsul la “de ce ar veni Tesla în România/la Reșița”, dar n-am găsit răspunsul 🙂

  • gratianmihailescu says:

   Pai cred ca nu ai citit atent 😉 si esti inteligent Lucian, ma asteptam sa intelegi 🙂

 8. marius says:

  Cand ne spui ce s-a realizat? Merci

 9. Nicoara Ovidiu says:

  Suntem pe 5 Mai 2017 ! Intalnirea a avut loc ? Ca n-am gasit nici o mediatizare !

 10. Gigel says:

  Nu era mai credibil sa spui ca v-au pus pe toti pe semnati un NDA ?

  Asa macar stiam o treaba 🙂

 11. Ioan Neacsu says:

  Salutare! Ce mai stiti de fabrica Tesla vis-a-vis de Romania?
  O alta zona…buna (foarte multinproducatori de piese si subansamble auto) este zona Campulung – Mioveni. La mioveni este Dacia -Renault, iar la Campulung …saracie. Putem sa aranjam cu municipalitate anumite gratuitati sau facilitati.

  • gratianmihailescu says:

   Din pacate negocierile cu partea din Silicon Valley au intrat in impas. Anul asta o sa merg din nou in California.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *