Editorial

Sărbătorile la români

12 Apr , 2015  

Fugi, aleargă, cumpără cât mai mult, gătește, fă curat în casă, mergi la biserică și mănâncă… mănâncă până pocnești, că după aceea să ți se facă rău și în cel mai rău caz să ajungi la spital cu toxiinfecție alimentară. Cam așa se întâmplă în fiecare an, fie ce e Paște, fie că e Crăciun. Și dacă întrebi unii tineri ce se sărbătorește de Paște sau Crăciun habar nu au.

Scria o prietenă pe facebook: „pregătirile pentru sărbători scot la iveală monștrii din noi” Așa e! Dacă mergi la orice super market în preajma sărbătorilor înnebunești. De obicei încerc să evit tot genul ăsta de pregătiri. Maică mea la cei 72 de ani a făcut 4 cozonaci, drob, friptură, ciorbă de miel, tiramisù, cremeş, pască, a fost la cimitir și mai voia și la biserică. I-am zis că nu am chef și m-a făcut „Comunist” că cică doar ăia nu mergeau la biserică: comuniștii, pentru că nu credeau în D-zeu.

Am început prima zi de Paște cu micul dejun: drob și șuncă fiartă cu hrean, că cică așa e obiceiul. Obiceiul o să continue la prânz cu ciorbă de miel, sarmale și carne la cuptor, condimentate cu ceva tariu și prăjituri. Mă întreb, de ce oare nu se poate doar ciorbă și carne sau doar ciorbă și sarmale? Sunt pregătit pentru consecințe: cele câteva kile in plus.

Și pregătirile cu curățenia. Îmi amintesc și acum cum trebuia să bat covoarele cu taicămiu prin anii 90 și apoi să le dau cu apă și oțet că să miroase frumos în casă. Plus chinezii, porțelanurile și toate bibelourile care trebuia să fie curate. Nu, nu mai am chef de chestiile astea.

La televizor nelipsitul film cu Isus, și slujba de înviere de la ora 12. Emisiuni, peste emisiuni legate de creștinism, de cum ar trebui să fim mai buni, despre păcate și iertare, despre umanism. Durează 2-3 zile, până trec sărbătorile. După toată prostituția mediatică își reintră în normal: înjurături, morți, crime, certuri, violuri, șantaj, cururi și țâțe la Acces Direct sau Kapatos, știrile inegalabile de la Kanal D sau emisiunile otevizate de la România TV.

Cat despre credință si ștergerea păcatelor vorba celor de la Kamikaze „În noaptea de 11 spre 12 aprilie 2015, toți ăia care au furat bani de la stat de-au rupt, care au dat țepe, care au băgat firme în insolvență ca să nu mai dea salarii și nici furnizorii, care au cerut șpagă și ultimului sărac, care au făcut contracte cu statul și au luat banii fără să facă lucrările, care au făcut manevre cu retrocedări, care… toți ăștia au mers la biserică spre a le fi iertate păcatele pe 2014. Pentru ce urmează, vor merge anul viitor, tot așa, cam pe vremea asta.”

Hristos a înviat!

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *