Dezvoltare/Relatii Internationale,Expertiza

La cald despre Forumul CAESAR

19 Dec , 2015  

Joi si Vineri a avut loc Forumul CAESAR un eveniment care a reusit sa stranga sute de experti din Romania pe diferite domenii de activitate. Am facut parte din panelul de Dezvoltare urbana si regionala desi la fel de bine (avand in vedere prezentarea pe care am sustinut-o) puteam face parte din panelul de Administratie Publica sau Relatii Internationale. Am prezentat la “dezvoltare” pentru ca Marcel, unul din organizatorii panelului, a fost prezent la lansarea raportului meu acum o luna si de atunci am tinut aproape de el, prin schimburi de mailuri, intalniri si discutii despre dezvoltare in general si despre cum ar trebui sa arate dezvoltarea in Romania, in particular. Mi-a placut de Marcel, e un profesionist si de aceea i-am sugerat ca as putea vorbi despre mai multe domenii legate de dezvoltare: fie ca vorbim de subsidiaritate, de guvernanta multi-nivel, despre dezvoltare locala, etc Mi-a spus ca isi doreste sa prezint la “Oportunitati” si uite asa am prezentat una din ideile cu care marsez in spatiul public romanesc de 8 ani de zile: “Cum sa facem lobby regional la Bruxelles?”

Au fost prezentari interesante, mi-au placut majoritatea, prezentari legate de regenerare urbana prin arta, cultura si diverse evenimente, dezvoltare urbana (Alba-Iulia si Cluj au avut reprezentanti), urbanism si parteneriate. Mi-a placut de Calin Hintea de la Babes Bolyay pe care il stiam de la o conferinta de la Cluj care a spus ca factorii strategici cheie care influențează comunitatea pe termen lung sunt Inovația, Participarea și Universitatea. A mai spus ca pentru Cluj a pregatit o proiectie financiara multi-anuala care atrage fonduri de stat, private si structurale si ca acolo la Cluj exista grupuri de lucru pentru domenii diferite de activitate. Si a mai spus o chestie super faina, in care cred si eu sip e care marsez in discursul public: “Autoritatile, decidentii nu au idee cata expertiza exista in societatea civila. Nu ar trebui sa faca nimic mai mult decat sa fie mai tranparenti si mai deschisi la dialog si dezbatere, iar ideile/propunerile/solutiile pot veni de acolo. E vorba de un parteneriat pe care ar trebui sa il inteleaga fiecare decident. O parte importanta din munca decidentilor poate fi realizata de ceilalti stakeholder”. Da, asa cred si eu, de aceea imi bat gura cu guvernanta multi-nivel, care practic inseamna acelasi lucru. Am scris in ianuarie 2014 despre asta pe HotNews: Regionalizare/Descentralizare: Imposibilul drum al României de la guvernarea centralizată la guvernanța pe mai multe nivele

Mi-a placut si de city managerul de la Alba Iulia, d-l Moldovan, pe care l-am intrebat care sunt factorii acestui succes de bune practici pentru Romania. Mi-a raspuns: resurse umane calificate, sustinere politica, parteneriate si deschidere catre terti colaboratori interni sau internationali.

A fost bine, au fost oameni faini si profesionisti. Ma gandesc ca la fiecare panel de discutii a fost la fel, de aceea astept cu nerabdare follow-upul celor de la CAESAR si un fel de raport al lor pe care ma gandesc ca o sa-l realizeze si pe care sa-l impinga catre decidentii politici. Felicitari CAESAR pentru initiativa!

, , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *