Expertiza,Lifestyle

2016 review

6 Dec , 2016  

Am vazut filmuletul pe care facebook l-a pregatit pentru fiecare cu anul 2016. Eu prefer sa scriu randurile astea pe blog, ca sa ramana aici si sa imi amintesc de acest an. Pentru mine a insemnat mult 2016, am realizat multe si consider ca e doar inceputul. Am fost in peste 10 tari (Asia si Europa), pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, si in fiecare din ele am invatat ceva. Nu am fost un simplu turist ci am participat fie intr-un proiect, fie intr-un program, fie invitat la o conferinta. Am invatat multe, am interactionat cu multe persoane, am cunoscut oameni faini, mi-am largit orizontul. In acelasi timp am luat o palma de la politica, palma care m-a facut sa re-analizez optiunile si variantele de dezvoltare profesionala.

Ce a insemnat pentru mine 2016?

In februarie am fost Nepal si Bangladesh si mi-am implinit un vis prin acest proiect, vis care creste si se extinde. Se anunta noi tari in acest proiect frumos in care cred, EduCab,  dar o sa povestim mai multe atunci cand se realizeaza.

final 6

Apoi, in primavara, am schimbat trendul politicii si administratiei locale: “Jurnal de campanie”.  Faptul ca am pus umarul la victoria in alegerile locale in Resita, impotriva establishmentului politic din ultimii 8 ani,  e un alt lucru fain care mi s-a intamplat. Nu doar mie, dar si resitenilor. Imi place de noul primar, il cunosteam dinainte, iar faptul ca un antreprenor de succes se implica in politica si administratie, e de apreciat. E mult de lucru, dar am incredere in el si sunt convins ca dupa 4 ani Resita va fi schimbata in bine, insa abia dupa 8 ani se va vedea concret “schimbarea in bine”.  Are forta, putere si stie sa stranga oameni de valoare in jurul lui.

Perioada de stagiu de la Bruxelles, de 3  luni de zile, mi-a confirmat un lucru pe care-l stiam si il simteam demult. Bula europeana ramane bula europeana si e complet rupta de realitatile nationale. Aceleasi probleme: birocratie multa, lipsa de comunicare eficienta, un limbaj pe care il inteleg doar ei cei din bula, evenimente si conferinte in care se folosesc cuvinte mari “circular economy”, “holistic approach”, “subsidiarity” etc, lipsite in mare parte de aplicabilitate. Europa a suferit socuri constante de-a lungul anului si sper sa aiba capacitatea sa se reformeze, iar schimbarile care vor urma sa fie spre o integrarea mai accentuata, decat spre o identitate nationala care ar distruge multe chestii bune care se intampla in prezent. Dar acest lucru nu se poate realiza decat printr-o reforma interna a institutiilor.

In Septembrie am trecut cu bine in anul 2 de doctorat si ma pregatesc la anul din nou sa preiau seminarul de politici europene. Imi place sa impartasesc cu studenti, putinul pe care l-am acumulat, sa-i implic in dezbateri, sa le stimulez gandirea critica, sa-i fac sa fie mai implicati, atat cat se poate.

Din Septembrie si pana in prezent am facut o gramada de chestii ce tin de Resita, dar si de noul proiect pe care l-am lansat la finalul lui Octombrie si in care cred foarte mult: start-upul global Urbanize Hub. Despre Urbanize Hub o sa am un blog post in curand.

Satisfactia mare a fost pe final de an cand am fost invitat sa fiu Inspirational Speaker in Elvetia,  la celebrarea a 10 ani de program Erasmus Mundus, acolo unde fosti studenti au venit sa impartaseasca povestea lor cu alti fosti sau actuali studenti, retea ce are reprezentanti de tara sau de continent sau oameni de la Comisia Europeana. Asta inseamna ca programul pe care l-am urmat, si care a inceput ca un proiect pilot, finantat de Comisie, a dat roade prin actiunile pe care le-am intreprins dupa terminarea lui, in 2012.

forum-of-inspiration

Acum ma pregatesc sa plec la San Francisco, acolo unde am fost acceptat la programul de Global Leadership. E o satisfactie imensa acest lucru, ca timp de cateva zile o sa fiu printre oameni alesi atent, oameni implicati in schimbare,  reprezentati ai diferitor organizatii, universitati si institutii gen Apple, Facebook, UNDP, Stanford, Harvard. Despre acest lucru am spus mai multe in interviul acordat prietenilor de la Europunkt. O sa am multe de invatat acolo si sunt sigur ca ma va ajuta mult acest program. In Romania am fost refuzat de doua ori de catre “probabil cel mai bun program de leadership”. In 2011 si in 2014. Acum, in 2016 am aplicat in California si am fost acceptat, iar satisfactia este si mai mare. Ma intreba zilele trecute cineva: “Cu ce ganduri pleci acolo si ce asteptari ai?” Si i-am raspuns “Merg acolo cu gandul ca peste 3-4 ani ma voi intoarce la ei sa fac programul de Global CEO Leadership” 🙂

Cam asa arata anul meu, 2016 si am preferat sa il scriu aici, pe blog, decat sa dau share la niste poze pe facebook. Ce o sa fie in 2017? #safiebine

 

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *