Editorial,Expertiza,Jurnal de calatorie,Lifestyle

4 zile la Cluj

29 May , 2018  

Am tot scris despre Cluj in ultimii ani, in general de bine. Totul a inceput in 2015 cand cei de la JCI Cluj m-au chemat la o conferință si am asistat la o premieră pentru România. Mai multe am scris aici.

De atunci am făcut comparatii cu Timisoara sau l-am luat la intrebări pe strategul Clujului pentru a intelege ce se intamplă acolo diferit. E alt vibe si l-am simtit pe pielea mea timp de 4 zile.

Cele 4 zile au fost pline, 2 zile la Cluj Innovation Days unde noi cei de la UrbanizeHub am realizat Urban Talks, iar două zile la Transilvania Film Festival cu tot ce inseamnă asta: filme, expoziţii si partyuri.

TIFF-ul e foarte fain şi a ridicat cu mult oraşul după 17 ediţii. Se simte in aer atmosfera de festival, mulți străini, lume faină de prin ţară, diferiți artiști, un amestec care duce la concepul de liveable cities/ happy cities. Lumea e fericită și se vede asta când te plimbi prin piața unirii, prin centrul vechi sau prin parcul central. De altfel ieri a apărut un studiu la nivel european despre cât de mulțumiți sunt cetătenii in orașele in câre trăiesc, iar Clujul avea un procent de 80% in timp printre cei mai nemulțumiți cetățeni erau cei din București, Roma si Atena.

Mi-a plăcut la TIFF la deschidere și apoi la party, mi-a plăcut la expoziția Bergman unde m-am revăzut cu prieteni buni, la lounge-ul de după, la spațiul foarte mișto de la H33 și expoziția din comunism a celor de la Fundația Apulum, la Cluj Hub unde am experimentat Virtual Reality. Pare rău că nu am ajuns la Bonțida, însă mi-am luat deja bilet la Electric Castle.

 

Clujul este un oraș inovator care va creste foarte repede si frumos in anii ce vin, pentru că are evenimente faine, atrage oameni tineri si creativi, există deschidere si colaborare in societate, există implicare.

Totodată trebuie să se gândească la problemele legate de mobilitate urbană (nu prea sunt piste de bicilete), de amenajarea de parcuri (stau cam slăbuț la capitolul ăsta) sau spații pietonale, la problemele legate de locuire, la problemele de incluziune de la Pata Rât unde copii  rromi sunt folosiţi ca sclavi pentru ca unii să se imbogăţească. Toată lumea știe de problemele de acolo și nimeni nu face nimic. Cred că puțin suport din partea administrației nu ar strica.

Eu m-am simțit bine, clujenii sunt calzi si primitori, energia e faină,  berea artizanală e foarte bună așa că in iulie mă întorc  la Cluj ca să merg la Electric, ceea ce vă doresc si vouă.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *