Ce imi place,Lifestyle

5 recomandari pentru 2016

9 Jan , 2016   Gallery

Am avut postari pe blog despre ceea ce se intampla aici, in Banat,  zona Muntilor Semenic pe timpul verii. Pentru mine e un mic paradis, un colt de rai, un drog necesar, pe care il iau in fiecare vara. Este unul din motivele care m-a tinut aici in zona si la care m-am intors cu placere de fiecare data cand am fost plecat. Sunt destul de conectat cu locurile astea, imi dau confortul si linistea necesara sau ma binedispun atunci cand merg la diferitele evenimente. Am zis sa va fac cateva recomandari la inceput de an, in caz ca nu ati ajuns prin zona asta pana acum, ca sa stiti cum va programati vara lui 2016. (Cover Foto: Diana Serban & Muntii Semenic)

1. Festivalul de Jazz de la Garana. Am scris pe Contributors dar si pe Blog. Locatia festivalului de Jazz iti transmite linistea de care ai nevoie dupa ce scapi din aglomoratia inecacioasa a orasului. Lacul, brazii, poiana Lupului, verdeata, casutele din Garana si Brebu iti ofera un peisaj pitoresc, iti incarca bateriile si reprezinta mediu perfect pentru un festival de Jazz. La anul va fi editia cu numarul 20. Va dati seama ce “nume” o sa fie, daca anul trecut au venit 3 artisti ce au castigat Grammyurile. Cam asa a fost anul trecut in poze, cu cuvinte si cu unii din artistii ce au urcat pe scena: “Dupa Jazzul de la Garana”

Poze: Muntii Semenic, Peter Hehn

2. O tura cu “Semeringul Banatean”. Calea Ferata Oravita – Anina, supranumita și “Semeringul Bănățean”, este cea mai veche cale ferata montana din Romania. Cei 34 de kilometri ai celei mai spectaculoase cai ferate din Romania pot fi parcursi in aproximativ doua ore, si asta datorita traseului dificil. Traseul este supranumit și „Semeringul Bănățean” datorită asemanarii cu calea ferata „Semering” din Austria. In acest moment, pe linia Oravita – Anina circula un singur tren format dintr-o locomotiva diesel electrica, construita special pentru aceasta cale ferata, și doua vagoane necompartimentate, cu banci de lemn, construite în anul 1930.

Poze: Muntii Semenic, Daniel Puscau, Ciprian Floare

3. Daca ati ajuns la Semeringul Banatean trebuie sa vedeti alte doua minunatii din zona. Cascada Bigăr si Morile de Apa de la Rudăria.

Cascada Bigăr, monument al naturii, este una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume, ce impresioneaza prin forma sa. Cascada este formata de un izvor de apa subterana care se scurge pe un perete calcaros, de forma unui con, înalt de aproximativ 7-8 metri, acoperit integral de muschi. Cascada Bigăr a devenit foarte cunoscuta dupa ce, în 2013, a fost declarata drept cea mai frumoasa cascadă din lume, de către site-ul american “The World Geography” care a plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume. Anterior, în 2010, “National Geographic Traveler”, un ghid turistic international, făcea pentru prima dată prezentarea acestei cascade în presa turistica de specialitate.

Foto: Muntii Semenic, Zig-Zag prin Romania

Morile de Apă de la Rudăria. Pe malul râului Rudăria (din slava: rudă – minereu, reka – râu), 22 de mori de apa sunt prinse ici-colo, stanga-dreapta, ca niste margele pe o salba, cum le place localnicilor sa le descrie. In Complexul Mulinologic de la Rudăria, macinatul grauntelor este o datina pe care azi rudărenii o pastrează ca pe o adevarata comoara. Desi localitatea este atestata documentar din 1241 şi primele 8 mori sunt consemnate oficial in 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusa în această zona inca din secolele II-III. În 1874, erau 51 de mori functionale, insa câteva inundatii succesive au redus numarul lor la jumătate.

4. Cand va intoarceti de la Bigar sau de la Semering puteti sa va opriti la Lacul si Pestera Buhui din Anina. Spre rusinea mea am ajuns abia anul trecut la lacul Buhui, atunci cand au tras de mine prietenii de la Muntii Semenic. Stiam de existenta lui, insa nu am ajuns niciodata acolo. Aveam eu Valiugul, Trei Apele si Sura, cele 3 lacuri din jurul Resitei, la unele dintre acestea ajungand cu bicicleta. Dar cand am ajuns anul acesta la lacul Buhui a fost mirific. De ce? E simplu: e o zona foarte linistita si e perfect sa iti petreci un weekend la cabana de acolo, in mijlocul padurii de conifer, langa un lac. Aproape e si Pestera Buhui care e cea mai spectaculoasa din zona.

Foto: Muntii Semenic, Codru Cosmin

5. Nebunia de la Ponton Casa Baraj. Merg la Ponton de cand eram in liceu. Intr-adevar s-a schimbat mult in ultimii ani, ajungand un fel de Ibiza pentru Vestul Romaniei. Daca vrei deep house, DJ renumiti in toata lumea, muzica pana dimineata, Pontonul e locul perfect. In ultimul timp am mers din ce in ce mai rar, insa au fost dimineti care m-au prins pe ponton. Anul trecut  am prins cateva petreceri pe timpul zilei si a fost fain. E un loc unde lumea danseaza pana dimineata, cand soarele iese de dupa lac, e un loc incarcat de energie buna, unde lumea se simte bine.

Va astept in zona la Vara, iar daca aveti nevoie de informatii si recomandari vorbiti cu prietenii de la Muntii Semenic si de la Banatul Montan – Ghidul tau turistic.

, , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *