Expertiza,Jurnal de calatorie,Lifestyle

5 săptămâni în Eurobubble

15 Mar , 2015  

Înainte de a pleca cu câteva zile:

sony 089

A trebuit să îmi dau jos barba că altfel aveam probleme cu:

10670234_10153052698101675_6920883638132744177_n

E yellow alert. N-am ştiut că armele folosite la atentatul de la Charlie Hebdo au fost cumpărate de la Gare du Midi, însă ştiam că fuseseră câteva atentate dejucate în Bruxelles. Primul lucru pe care l-am văzut când am ajuns:

16590719247_c4d9c152f9_h

E uşor de observat pentru că are o privire intensă şi e aproape goală. Dar nu e o goliciune obraznică, e o goliciune cu bun gust, una fină, care transmite sensibilitate şi inocenţă. Ea m-a însoţit peste tot pe unde am fost. În centru, pe avenue Louise la aproape fiecare staţie de tram, între Louise şi Namur la fiecare 10 metri, de la metrou la Madou pana la capătul lui Simonis în fiecare stație. E peste tot. Şi de fiecare dată, doar ciorapii diferă. Mai ceva ca Manneken Pis. Eu nu am văzut simbolul Bruxellului, de cate ori am văzut-o pe fata asta de la Calzedonia. Iar noaptea e şi mai prezentă deoarece panourile cu ea sunt luminate.

Prima zi am şi luat contact cu Comisia la briefingul săptămânal:

DSC_0038

Apoi am avut plăcerea să particip la un informal lunch cu d-na Creţu, comisarul pentru politică regională:

sony 164

M-am întâlnit cu multă lume sa văd ce posibilităţi și oportunități sunt pe viitor, fie că vorbim de fonduri, dezvoltare regională sau international development, adică am făcut  puțin networking cum se zice  în Belgia. Relaţiile informale sunt foarte importante şi eu din păcate nu le-am prea acordat atenţie pană acum. De fapt cam totul ţine de networking şi ăsta e un lucru la care noi romanii nu ne prea pricepem din păcate. Am fost în Parlament, la Consiliu, la European External Action Service, m-am întâlnit cu oameni din privat sau de la Comisie. E un întreg subiect aici, pe care probabil o să-l dezvolt într-un viitor articol.

Am mai participat apoi la câteva conferințe ce ţin de dezvoltarea regională. Prima legată de Smart Cities iar cea de-a doua de multi-level governance.

sony 072 sony 134

Apoi m-am întâlnit cu prieteni vechi, majoritatea lucrând la instituţii, prieteni alături de care am petrecut 2 ani frumoşi aici.  Unii dintre ei au devenit taţi sau mămici între timp. Sunt oameni relaxaţi, care au un program lejer şi o siguranţă financiară ce le permite să aibă altă atitudine decât majoritatea celor de acasă. Cu toate astea unii dintre ei se plângeau de monotonia unei astfel de vieţi.

De multe ori treceam pe lângă clădirile mari de sticlă şi mă gândeam la numărul  angajaţilor din instituţii. 61.6 miliarde de euro e bugetul pentru administraţie al UE, 6,4 % din bugetul total, adică mai mult decât bugetul pentru Freedom and Security sau pentru International Affairs. Însă asta e o altă poveste pe care o să o dezvolt altădată.

sony 157 sony 160

Nostalgia m-a lovit când am trecut pe lângă Warehouse, locul unde am locuit aproape un an de zile, în 2008, cu tineri din toată Europa.

warehouse

În rest, bere multă şi cartofi prăjiţi. Echivalentul sarmalelor şi răchiei românești. Am petrecut o noapte la Delirium încercând multe feluri de bere :

sony 005

Chimay am băut foarte des, mi-a plăcut mult, iar cand ajungeam în Old Oak, un pub din zona Schuman (lângă Comisie) cartofii wedges cu garlic şi cheese erau nelipsiţi. Şi la libanez de câteva ori, thanks to Cristi:

sony 007sony 008

Am fost la Anima Festival şi la Night Museum datorită Deliei:

brain dividedsony 235

Fiind o comunitate internaţională sunt foarte mulţi expaţi, iar petrecerile au fost destul de faine

DSC_0134

Frica de accidentare m-a făcut să vin nepregătit, mai ales că în ianuarie recidivasem cu o entorsă aşa că nu am putut să joc  un fotbal cu echipa României de aici.

Am prins şi o paradă de Beetle. E faimos evenimentul ăsta în Bruxelles şi a ajuns la a nu ştiu cata ediţie. Se pleacă din Cinquantenaire şi se merge prin tot oraşul

În rest multe parcuri faine şi mult jogging; nu eu…, în general se face mult jogging.

sony 004 sony 2 234

Mulţumiri Ioanei pentru ospitalitate. E perfect view-ul:

sony 2 252panorama

Cam astea au fost pe scurt  5 săptămâni de lifestyle şi expertiză în Eurobbuble . Sper să mă întorc în curând, pentru că mi-a plăcut.

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *