Ce imi place,Discursuri TED

Altruismul eficace

8 Jun , 2015  

Peter Singer a fost invitat aseară la Garantat 100%. A vorbit despre conceptul de altruism eficace, și am zis să văd ce înseamnă și cum se manifestă. Nu știu dacă ați văzut Pay it Forward, însă mie mi se pare altruismul eficace la fel de generos și asemănător cu valorile promovate Trevor McKinney, copilul din film. Dacă nu ați văzut filmul, vi-l recomand.


Peter Singer se numără printre cei mai renumiți filosofi contemporani fiind inclus în topul Times Magazine al celor mai influenţi 100 de oameni din întreaga lume. Este un filosof australian, professor de Bioetică la Universitatea din Priceton, specializat în etica aplicată.

Ce este etica aplicată? Etica aplicată este formată dintr-un mănunchi de discipline care încearcă să analizeze filosofic situații, dileme din lumea reală cum ar fi cea a avortului de exemplu. In 2004 a fost numit Umanistul anului in Australia, iar în 2012 a primit Ordinul de merit Australia pentru serviciile sale aduse filosofiei și bioeticii. In 2006 a fost votat unul dintre cei mai influenți intelectuali din Australia. Este advisory board in Academics Against Poverty, organizația condusa de Thomas Pogge, ce tocmai și-a deschis filiala din România, despre care am scris si eu nu demult, având onoarea să fac parte din panelul de speakeri la acel eveniment.

Cătălin Ștefănescu a vorbit aseară la Garantat 100% despre conceptul lansat de Peter Singer, de “general welfare”, despre bioetică, despre dreptul animalelor, despre religie. Profesorul Singer a arata aseara de ce este controversat “Religiile bazate pe credința într-un zeu sunt false, inclusiv creștinismul.” Dacă aveți chef de toată emisiunea, o gasiti aici.

Dacă vreți să înțelegeți mai multe despre conceptul de “general welfare” și vreți să vedeți oameni care s-au implicat concret în altruismul eficace urmăriți discursul sau TED din 2013. Poate învățăm și noi ceva din asta:

, , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *