Afaceri Europene,Editorial,Expertiza

Argumente pentru Brexit

29 Jun , 2016  

Da, putem spune ca cei care au votat pentru Brexit au fost batrani, cetateni  din zonele rurale, Little England, ca aveau nivel de educatie mediu sau sub-mediu, ca au fost prost informati, sau ca tabloidele au avut un rol esential la referendum. Da, putem spune ca presa condusa de Murdoch a indobitocit populatia cu  tot felul de povesti cu iz senzational, iar argumentele iesirii din UE au fost vandute publicului constant, timp de ani de zile, picatura cu picatura, prin diverse mesaje usoare si populiste care si-au atins targetul saptamana trecuta.

Dar la fel de bine putem spune ca Bruxellul colcaie de birocratie, ca unii functionari au salarii care sfideaza bunul simt, chiar si al unui corporatist, ca exista o ruptura intre Bruxelles si restul Europei, ca  UE nu stie sa comunice cu cetatenii ei intr-un mod eficient si care sa aibe impact pozitiv asupra europenilor, ca nationalismul creste in oricare stat membru, nu doar in UK.

Am aterizat din intamplare ieri la o dezbatere  Chatham House, organizata de una din companiile respectate de public affairs din Bruxelles, acolo unde au fost invitati doi MEP (europarlamentari) englezi unul din UKIP si altul ce a militat pentru ramanerea UK in UE. Interesanta dezbaterea. Ce am retinut de la reprezentantul UKIP:

  1. E bine ca lira a scazut. Asta inseamna ca exista putere de cumparare ce va crea un flux economic. De exemplu Jaguarul va fi mai ieftin pe viitor.
  2. Londra poate deveni un centru financiar mult mai puternic decat in prezent care sa negocieze direct cu New York sau Hong Kong. In prezent nu poate face acest lucru, pietele financiare europene fiind intr-un fel reglementate  de Frankfurt.
  3. Vrem sa fim parte a Uniunii de Schimb si sa semnam un acord bilateral cu UE. Dorim uniunea economica dar nu uniunea politica.
  4. Nu acceptam cote de imigranti impuse de UE. Vrem sa avem o politica de imigrare controlata, iar tarile care au fost colonii britanice sa aiba prioritate.

Argumente asemanatoare au fost aduse ieri,  de Nigel Farage in Parlamentul European:

In acelasi timp, ambii europarlamentari au recunoscut ca UK se afla in pragul unei crize politico-economice, neavand in prezent lideri care sa isi asume decizii. Regatul Unit se afla practic in pragul dezmembrarii, datorita pozitiei pro –UE a Scotiei si Irlandei.  It’s complicated.

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *