Afaceri Europene,Editorial,Expertiza

Brexit: 5 motive de a ramane in UE

22 Jun , 2016  

Brexit: Europa se afla la un nou moment de rascruce, dupa momentele grele din ultimii ani: criza refugiatilor care inca ameninta siguranta si securitatea europenilor si intentia Greciei de a iesi din zona Euro. Maine va avea loc referendumul prin care cetatenii englezi vor decide daca UK va ramane membru UE sau nu.

Iata 5 motive pentru UK sa ramana in EU:

  1. Majorarea taxelor si impozitelor. In cazul in care UK va iesi din UE se va crea o “gaură” de 30 de miliarde de lire sterline (42 miliarde de dolari) ce va trebui acoperită prin majorarea taxelor și tăierea cheltuielilor pentru sănătate, educație și apărare a spus Ministru britanic de Finante, George Osborne. Părăsirea UE ar reduce investițiile, ar lovi familiile și ar afecta economia britanică.
  2. UK face parte din UE, un sistem bazat pe o piata deschisa; piata unica; liberul schimb. Iesirea sa ar afecta relatiile economice existente in prezent si ar slabi puterea companiilor engleze.
  3. Jens Stolberg, secretarul general NATO a spus ca o iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana ar crea “si mai multa instabilitate”, intr-un context marcat deja de “multe amenintari. “Cred profund ca ceea ce conteaza cu adevarat pentru NATO este o Marea Britanie puternica intr-o Uniune Europeana puternica”, a concluzionat secretarul general al NATO.
  4. “Politica externa a UE nu este tocmai o poveste de succes. Insa de fiecare data cand UE a realizat ceva folositor si hotarat, cum ar fi sanctionarea Rusiei pentru razboiul din Ucraina sau negocierile cu Iranul, Marea Britanie a avut un rol crucial”, a spus analistul Jan Techau de la Carnegie Europe
  5. Ideea insusi de Uniune ar fi zdruncinata in cazul in care UK ar decide sa iasa. Astfel, si alte tari s-ar putea intreba daca merita sa ramana in Uniunea Europeana. In acelasi timp, analistii New York Times scriu ca Marea Britanie va fi facuta sa sufere pentru alegerea sa, printr-un raspuns dur si necrutator, al celorlalti membrii UE, in conditiile in care capitalele de pe continent vor incerca sa descurajeze alte tari sa urmeze exemplul Marii Britanii.

Colegul si prietenul Radu Magdin, de la Smartlink Communication a contribuit la campania Vote Remain, printr-un filmulet de incurajare pentru britanici sau europenii cu cetatenie britanica:

              “Vă iubim, UK, vă admirăm, şi am dori să rămâneţi în Europa! Conduceţi, nu plecaţi”

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *