Afaceri Europene,Dezvoltare/Relatii Internationale,Editorial

Bruxelles, atentie la alegerile din Europa!

11 Oct , 2015  

Zilele trecute am dat din intamplare peste un infografic interesant pe linkedin. Infograficul este realizat de Fleishman Hillard o companie de comunicații la nivel global care este specializată în relații publice, afaceri publice, marketing si mass-media. Infograficul atentioneaza oarecum Bruxellul asupra alegerilor care se anunta in Europa, in urmatorul interval de timp.  Elvetia  pare oarecum “amenintata” de Swiss People Party cu o ideologie de dreapta national-conservatoare (se asteapta sa ajunga la 28% din voturi), iar Franta de Frontul National, condus de Marie Le Pen, cu o ideologie nationalist-conservatoare, anti-imigratie, populista si eurosceptica, care in cazul in care castiga  alegerile din 6 Decembrie poate declansa o serie de politici populiste. 

Desi Turcia apare ca ca o zona “relativ sigura”, in care pozitia partidului lui Erdogan pare sa fie stabila, evenimentele de la Ankara au zdruncinat serios siguranta nationala, desi conflictul dintre kurzi si turci dateaza din 1978. Alegerile din 1 Noiembrie din Turcia sunt semnificative pentru Europa, datorita pozitiei pe care poate sa o ia Turcia in ceea ce priveste problema Siriei, a refugiatilor, dar si a conflictului cu ISIS.

In Belarus au fost alegeri in 11 Octombrie.  Lukashenko a castigat cu 83.5% o usoara crestere fata de alegerile din 2010 cand a avut 79.7%. Datorita situatiei incerte din Ucraina si datorita ascensiunii politicii externe a Rusiei, era de asteptat un asemenea rezultat.

Bruxellul trebuie sa fie insa atent la ce se va intampla in Polonia, Spania si Ucraina. In Ucraina separatistii au anuntat ca vor organiza alegeri in Donetsk si Luhansk ceea ce contravine intelegerilor din cadrul Minsk II unde se stipula ca alegerile sa fie organizate de  Centru. Abilitatea Ucrainei de a organiza alegerile din 18 Octombrie precum si rezultatul acestora este strans legat de procesul de pace de la granita UE dar si de  durata sanctiunilor impuse Rusiei. Alegerile parlamentare din Polonia din 31 Octombrie au un favorit si anume Law and Justice Party cu o ideologie national conservatoare si soft eurosceptica. Liderul, Beata Szydlo a declarat deja ca e impotriva aderarii Poloniei la zona euro si doreste sa aibe o pozitie mai dura impotriva Rusiei, care poate complica relatiile diplomatice care sunt destul de incordate. Alegerile din Spania din 20 Decembrie pot constitui un barometru clar al impactului pe care il are miscarea de stanga Podemos dar si Partidul Cetatenilor care militeaza pentru independenta Cataluniei, asupra celei de-a 4 puteri economice a UE.

Scriam nu demult pe Adevarul ca e  momentul ca Europa să se reinventeze, altfel va da in clocot. Europa lui 2015 e încolţită de criza economică, de discrepanţa mare între politic şi societate, de şomaj in rândul tinerilor, plină de eurosceptici şi de atacuri teroriste, de invazia refugiaţilor si de ameninţarea Rusiei, ura si xenofobia apar frecvent, iar in Parlamentul European aproape 150 de europarlamentari de extrema stânga sau dreapta au fost aleşi de cetăţenii europeni. Sincer nu stiu ce masuri ar trebui luate, insa astept sa vad ceva actiune dinspre Bruxelles, ORICE. Pentru ca situatia se va inrautati pe viitor, iar daca la alegerile interne vor castiga partide national-conservatoare, eurosceptice, constructia europeana va stagna, deci integrarea politica si economica nu va avea loc, iar Europa nu va avea sansa de a deveni o forta globala.

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *