Expertiza,Jurnal de calatorie

Prin California: CES si Silicon Valley

21 Jan , 2017  

Imi revin cu greu dupa experienta din California. E alta lume, cu bune si rele. O sa povestesc alta data despre experientele de acolo, despre  programul de leadership sau despre oamenii faini pe care i-am intalnit de-a lungul celor cateva saptamani petrecute in San Francisco, Los Angeles si Las Vegas.

Ultima saptamana am petrecut-o in Las Vegas la cel mai mare targ de inovare, Consumer Electronics Show si in Sillicon Valley, datorita misiunii economice organizate de Marius de la Arhipelago. E un eveniment unic organizat de o entitate romaneasca, iar dupa succesul primei editii, Marius a inceput sa lucreze deja pentru cea de-a doua editie, din 2018.

Despre CES 2017

CES e de vreo 10 ori cat Romexpo ca intindere, iar anul acesta au participat aproape 200 de mii de oameni din intreaga lume care au vizitat aproape 7.000 de standuri. Inovatii, technologie, solutii SMART, conferinte, toate s-au intamplat in 4 zile la Las Vegas. Pe Urbanize Hub a aparut un articol despre prezenta noastra acolo: “We went to CES 2017 and caught a glimpse of future cities”

Realitate virtuala, realitate augmentata, drone, fel si fel de gadgeturi sau produse lansate de multinationale sau de start up-uri, pur si simplu te pierzi prin multimea de produse inovatoare sau prototipuri expuse. Ai putea linistit sa petreci o luna intr-un asemenea loc doar experimentand acele produse.

La cea de-a 50 editie a CES, starurile au fost masinile care se conduc singure, Faraday FF 91, o alternativa rapida a masinilor Tesla, aplicatia Alexa dezvoltata de Amazon, produse si technologii  nascute din colaborarea intre 3 D si realitatea virtuala , conceptul de SMART home bazat pe conectivitate

Interesat fiind de orase, am participat la doua conferinte legate de IoT si Smart Cities, dar am incercat sa inteleg mai bine modalitatea de functionare a start-upurilor si felul in care Business Investors ofera sprijin pentru idei inovatoare.  Cam asta am inteles eu din cele cateva zile pentrecute la CES 2017.

IMG_2214

Pe data de 8 am pornit cu masina spre San Francisco prin Red Rock Canyon si Death Valley, intr-un road trip de vreo 14 ore pentru a ajunge la intalnirile de pe Silicon Valley din data de 9 si 10 ianuarie.

Despre Silicon Valley

Gazda noastra a fost George Roth, un antreprenor din zona, consul onorific al Romaniei la San Francisco, un om deosebit.  George a fost ghidul nostru pentru cele doua zile povestindu-ne multe despre zona sau despre romanii din zona. Sunt 10.000 de romani in Silicon Valley, antreprenori, tineri IT-isti sau cercetatori, respectati si apreciati. Am fost la RocketSpace, un Business Accelerator Hub care a finantat si ajutat sa creasca start-upuri gen Uber, Spotify sau Hootsuite. Rocketspace are o cifra de afaceri impresionanta si finanteaza in general start-upuri in domeniul IT.15940650_10212155869311151_2248116992248658407_n

Am intalnit acolo doi romani, ce lucreaza la doua start-upuri interesante si care ne-au prezentat pe scurt evolutia produselor IT la care lucreaza si clientii pe care ii au. Cu Titus, unul dintre ei, am ramas apoi la un ceai si am povestit mai multe, despre Romania, despre politica, despre oportunitatiile din Silicon Valley, despre evolutia si intentiile lui pe viitor, despre proiectele mele. Un om fain si inteligent cu care sper sa ma mai intersectez.

Dupa vizita de la Rocketspace am avut placerea sa luam cina cu doua romance faine, Lina si Ioana. Lina, plecata la 13 ani in State din zona de Vest (Resita/Timisoara)  lucreaza la proiecte legate de susteinabilitate si conduce start-upuri de succes acolo. Ioana este de loc din Baia Mare si lucreaza pentru NASA la noua miscare ce are loc in comercializarea spatiului pentru a crea o economie orbitala. Sunt fascinante domeniile lor de activitate si in discutia cu ele nu poti decat sa asculti si sa te minunezi de lucrurile pe care ele le dezvolta acolo.

Cea de-a doua zi a fost la fel de incarcata cu vizite la Stanford, unde am intalnit alti romani –  profesorul de Inginerie Electrica Eric Pop, originar din Oradea sau Ludwig Galambos orginar din Hunedoara. Timp de doua ore am vizitat laboratoarele Stanford unde se lucreaza la diferite proiecte de cercetare, pentru ca apoi sa ne indreptam spre sediul Linkedin unde am intalnit un alt roman, Catalin, ce lucra de cativa ani buni acolo si se ocupa de partea legala a organizatiei. Nu am mai apucat sa intram la sediile Google si Facebook, insa probabil pentru editia din 2018 acest lucru va fi posibil.

15896129_10212160467066092_3692468691053970679_oIMG_2383 IMG_2408IMG_2407

Volumul de informatie si noutatile din aceste  zile m-au coplesit.  A fost obositor, a fost frumos, a fost prea putin timp, a fost o experienta pe care as dori sa o repet si in 2018 si pe care o recomand oricarei persoane interesate de technologie, inovare sau antreprenoriat.

, , , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *