Editorial

Ce a castigat strada?

8 Nov , 2015  

Sunt multe voci care spun ca nu au vrut sa mearga la Cotroceni pentru ca nu era nimic de negociat. Sunt multe voci care spun ca unii si-au creat notorietate pe seama victimelor de la colectiv. Sunt multe voci care au vrut sa mearga si nu au ajuns, invinovatindu-i pe cei care au facut selectia si blamandu-i pe cei care au ajuns sa vorbeasca cu Presedintele. Sunt multe voci care spun ca prin aceasta intalnire nu s-a rezolvat nimic si ca totul va decurge in continuare la fel: cu un Parlament corupt si cu aceeasi clasa politica incompetenta.

Haideti sa lamurim cateva lucruri.

1. Ma bucur ca au mers la Cotroceni si ca au mai spus inca odata ceea ce probabil stia si Presedintele. E nevoie de o schimbare totala si de o democratizarea a sistemului politic. Daca nu mergeau, aceste mesaje nu ajungeau nici la Presedinte, nici la clasa politica, nici in media sau in spatiul public. Ma bucur ca a avut loc aceasta intalnire.

2. Ma bucur ca in spatiul public romanesc au aparut voci ca Elena, Claudia, Edmond, ca sa enumar doar cativa prieteni pe care ii am pe facebook si care merita sa fie ascultati de multa lume, nu doar de cei de pe social media. Ei erau oarecum cunoscuti, insa de o mana restransa de oameni. Faptul ca au aparut fiecare dintre ei acum in spatiul public romanesc si fiecare dintre ei vin cu un suflu nou si cu idei reformatoare, e meritul strazii si al protestelor. E nevoie ca oameni ca ei, sa fie ascultati de cat mai multa lume. Ei sunt oamenii noi, cu ei trebuie mers inainte, fie in politica, fie in societatea civila.

3. Mi se pare ca acesta a fost un fel de ultimatum, dat clasei politice, dar si presedintelui Iohannis. O sa fie nasol daca minimum de decenta al propunerilor nu o sa fie respectat, pentru ca strada a vazut si a constientizat puterea pe care o are si faptul ca poate misca lucruri. Societatea civila devine respectata si practic un partener de guvernare, ceea ce trebuia sa se intample de mult timp.

4. Repozitionearea BOR in societate si flexibilizarea atitudinii acesteia conservatoare. Faptul ca s-a cerut si demisia patriarhului Daniel, plus  faptul ca acesta a fost reclamat la DNA, din cauza coloanelor oficiale, plus declaratiile facute de unii preoti sau de unii lideri de opinie ortodocsi, au dinamitat Facebookul, iar mesajele unor protestatari au fost destul de dure la adresa bisericii:

“Biserica spala creiere si bani publici, in timp ce romanii spala WC-uri in alte republici” sau “18.000 de biserici, 4700 de scoli si 425 de spitale” sau “Banii nostri la spitale nu la mici si catedrale”.

Aceasta presiune constanta a strazii, a adus probabil pe scena publica acest demers al finantarii bisericii in primul rand, iar in al doilea rand BOR a inteles oarecum mesajele si probabil pe viitor vor deveni mai apropiati de valorile ortodoxismului decat de banii publici. Plus o atitudine mai intelegatoare a acestora fata de tot ce inseamna nou si modern. (Ma gandesc ca pe viitor nu o sa mai stearga desene de arta urbana care reprezinta “blasfemii” la adresa bisericii)

Ce nu am auzit din Piata?

Nu am auzit vorbindu-se despre doua chestiuni importante, nici in Piata si nici in negocierile de la Cotroceni.

1. Nimeni nu a vorbit despre calitatea mass-media din Romania si practic a celor care modeleaza profilul viitorilor votanti. Nimeni nu a vorbit despre masuri in acest sens. Ori acest lucru trebuia sa existe pe listele protestatarilor si ale celor care au fost la Cotroceni. Nimeni nu a vorbit despre CNA si despre unele focare de infectie ale manipularii politice si ale prostului gust de la televizor si din presa scrisa.

2. Lipsa finantarii activitatii societatii civile este acuta in Romania. In afara de Bucuresti si 2-3 orase din Romania, gen Cluj si Timisoara, nu exista societate civila activa care sa puna presiune constanta pe politic si administratie. Cum vrem sa evoluam ca societate daca nu exista finantari ale guvernului pentru activitati ale societatii civile? In fond si la urma urmei, aceasta reforma de care se vorbeste a plecat de la protestele strazii, ale societatii civile. Este nevoie de o societate civila activa in Romania, la nivel central dar si la nivel regional si local.

Parerea mea.

 

FOTO: Alex Mihaileanu

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *