Afaceri Europene,Editorial,Expertiza

Ce am facut la Cotroceni?

17 Dec , 2015  

Cineva din cadrul Administratiei Prezidentiale a participat la lansarea raportului de politici publice legat de viitorul dezvoltarii regionale. Nu am stiut acest lucru, insa la sfarsitul dezbaterii a venit mi-a dat o carte de vizita si mi-a zis ca ne auzim pe mail. I-am scris si trimis alte documente pe care le-am conceput de-a lungul timpului , cu speranta ca voi putea intalni un consilier prezidential care sa asculte ce am de zis. Si asta s-a si intamplat. Am fost chemat la Presedintie pentru a vorbi despre procesul de dezvoltare regionala, despre subsidiaritate si guvernanta multi-nivel, despre reforma in administratie si despre descentralizare/regionalizare. Apreciez deschiderea si interesul Presedintiei pentru astfel de subiecte si sper ca pe viitor sa se implice, atat cat poate, in acest proces de schimbare si reforma institutionala.

Intalnirea s-a desfasurat cu un consilier prezidential si 3 consilieri din stafful acestuia si ideile pe care le-am prezentat sunt aceleiasi cu care “defilez” in spatiul public de cativa ani:

1. Descentralizarea/Regionalizarea. E un subiect sensibil pentru Romania si de importanta strategica, de aceea am sustinut ca atunci cand Guvernul Ciolos si d-l Dincu au clar niste linii trasate in acest sens, administratia prezidentiala ar trebui sa se implice alaturi de Guvern in realizarea de evenimente cu experti din domeniu, planificatori urbani, think tankuri, ONG-uri, primari, presedinti de CJ. Din punctul meu de vedere Adminsitratia Prezidentiala ar da greutate si ar profesionaliza acest gen de dezbateri, bineinteles in cazul in care pe viitor Guvernul va decide sa reinceapa acest proces de dezbatere. Am vorbit despre reforma unitatilor administrativ teritoriale prin reducerea numarului acestora. (suntem in top 3 in Europa alaturi de Germania si Franta, desi avem o populatie de 4 ori mai mica). Capacitatea administrativa, nivelul de democratie in local si regional, inegalitatile economice si disparitatile au fost alte subiecte pe care le-am dezvoltat.

2. Functionarea guvernantei multi-nivel la nivel local si regional. Cum implicam ceilalti stakeholderi “expertiza din domeniile academic, business si al socetatii civile” in procesul decizional sau in realizarea proiectelor de la nivel local si judetean? Cum facem colaborarea intre administratie si celelalte domenii au fost intrebari pe care le-am pus si am oferit si solutii in acest sens.

Solutii:
a) Pateneriate prin diferite proiecte care sa puna la masa toti acesti actori pentru a realiza actiuni pentru binele comunitar. (POCA, si alte finantari) Decizia trebuie sa vina din Sus in Jos, iar subsidiaritatea va deveni functionala dupa realizarea unor astfel de proiecte. Nu e vorba doar de coruptie sau de lipsa de transparenta la nivel local si regional ci si de lipsa de “knowledge”. Prin realizarea unor astfel de proiecte se va oferi educatie concreta in domenii de parteneriat, comunicare, legislatie si project management astfel incat participantii la aceste traininguri vor crea proiecte comune pentru zonele respective, chestiuni concrete legate de nevoile si specificitatea fiecarei zone/localitati.
b) În materie de dezvoltare economică e nevoie de o planificare strategică regională, precum şi de prioritizarea proiectelor de dezvoltare alături de un buget multi-anual de 7 ani, ca şi Uniunea Europeană. Consiliile de dezvoltare regională (conduse acum de președinții de CJ-uri) ar trebui să aibă în componența lor și reprezentanți ai academicului, ai societății civile și ai sectorului de business care să poate dezbate despre proiectele de importanță strategică pentru zona respectivă(CDR aproba PDR dupa ce a fost avizat de Comitetul Regional de Planificare) . În cadrul strategiilor de dezvoltare ar trebui identificate nevoile de dezvoltare la nivel regional şi ce fel de proiecte ar trebui implementate pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi. Parteneriatele publice-private ar trebui să devină o soluţie pentru proiectele mari de dezvoltare.

3. Am vorbit si despre proiectul pe care l-am propus in 2008-2009 administratiei din Vestul Romaniei. Cum sa declansam mecanisme de lobby regional de tara la Bruxelles. Cum sa internationalizam si sa europenizam administratia si regiunile pentru a fi mai prezente in capitala Europei? Cum sa atragem parteneri si investitori straini in zonele din Romania, prin acest gen de birouri de reprezentare regionala? Cum sa utilizam fondurile oferite direct de la Comisie pentru cresterea si dezvoltarea regionala?

Cam acestea au fost subiectele pe care le-am abordat si ma bucur ca am gasit deschidere din partea Administratiei Prezidentiale si suport institutional. Asa ar trebui sa se intample in toata Romania, fie ca vorbim de primarie, CJ, ADR sau Ministere. Asta inseamna “NORMALITATE” si guvernanta multi-nivel. Desi nu au putere ca si institutie sa se implice in astfel de “subiecte”, m-au asigurat ca odata trasate liniile de actiune ale Guvernului Ciolos, vom mai avea o intalnire, undeva prin Martie, Aprilie 2016. Mi-au spus ca vor sa fie informati cu tot ceea ce se intampla in aceste domenii si ca apeleaza la expertiza pe care o pot oferi, atunci cand elaborez, fie un raport, fie un policy brief, fie chiar si un simplu editorial. Asta, mie imi da speranta si optimism ca in Romania lui 2016 lucrurile se vor aseza pe un trend de normalitate si ca incet-incet ne indreptam spre tara pe care ne-o dorim cu totii: capabila de reforma, transparenta, unde dezbaterile si dialogul argumentat au prioritate, unde solutiile sunt ascultate si apoi, speram implementate. #safiebinepe2016

, , , , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *