Editorial,Expertiza

Cine castiga alegerile in 2016?

11 Jan , 2016  

Tragedia de la #colectiv a schimbat politica romaneasca. Din pacate a fost nevoie de o asemenea tragedie pentru ca lumea sa se mobilizeze si sa protesteze impotriva clasei politice. Sociologul Mircea Kivu spunea in martie 2015 ca doar o tragedie, poate declansa un declic la nivel de societate, care sa motiveze lumea sa protesteze impotriva coruptiei sistemice din politica si administratie:

Clasa politica a fost luata prin surprindere de amploarea protestelor. Majoritatea dintre ei, traiau in niste bule de sticla, inconstienti de problemele societatii sau de ce se intampla “la firul ierbii”, se considerau “de neatins”, si “mult” peste oamenii de rand. Aceasta atitudine nu era doar a unor politicieni cunoscuti, ci si a unora din administratie, fie ca vorbim de primari sau presedinti de CJ. Faptul ca tot anul 2015, au fost arestati multi primari arata ca  ei ajunsesera la nivelul in care credeau ca “LOR” nu li se poate intampla nimic, pentru ca “Ei cunosc pe cine trebuie” sau pentru ca ei sunt de neatins. Cum spuneam, erau ei, primarii, presedintii de CJ, parlamentari, ministrii si prostimea.

Odata cu protestele de la colectiv, acele bule de sticla in care traiau s-au spart, iar politicienii, nu cred ca inteleg nici acum ce s-a intamplat. Probabil nu au conceput ca asa ceva e posibil, doar au fost alesi de popor! De aceea nici nu prea ii vedem asa activi in declaratii, acum, la inceput de 2016. Inca sufera dupa #colectiv, inca analizeaza ce s-a intamplat, incearca sa se repozitioneze pentru alegerile din 2016, incearca sa se rebranduiasca, incearca sa se schimbe, sa “mimeze deschiderea spre societatea civila”. Greu de crezut ca vor fi capabili sa se reformeze din interior, mai ales partidele mari.

PSD

Premierul Ponta continua din inertie sa se miste, in 2015, el fiind inexistent pentru viitorul PSD-ului dupa esecul de la alegerile din 2014 si problemele cu justitia. Pentru el a fost un pas firesc sa isi dea demisia. Surprinderea mea a fost ca la alegerile PSD-ului a fost un singur candidat (cu probleme mari in justitie) si ca pentru prima oara dupa revolutie, i-am dat dreptate lui Iliescu, care i-a criticat pe liderii PSD de “obtuzitate”, “netransparenta”, “lipsa de comunicare cu electoratul”, “lipsa atragerii de intelectuali”. Daca Iliescu a ajuns sa aibe un discurs inovator, proaspat si reformant la congresul PSD, inseamna ca partidul are o reala problema.

PNL

Fuziunea PNL-PDL nu are loc in realitate si probabil va fi greu de crezut ca se va intampla. Exista interese mari la nivel central si local, sunt divergente mari intre ei si acest lucru se simte si in afara. Blaga continua sa fie o persoana importanta in PNL, desi multa lume il doreste in linia a doua sau a treia. Nu se va intampla acest lucru, pentru simplul motiv ca este unul din cei mai buni organizatori si administratori, mai ales cand e vorba de alegeri, desi este vazut din exterior ca un “om din vechea garda”, care trebuie sa se retraga. Alina Ghorghiu este indecisa, incoerenta in declaratii si pare nehotarata. Daca PNL va ajunge sa aibe mai multe voturi decat PSD-ul, va fi probabil tot din cauza “raului cel mai mic”, cu care s-a obisnuit romanul.

ALDE (PLR si PC) va trece probabil de 5% insa mi-e greu sa cred ca vor obtine 10%. Urmatorul partid in sondaje e UDMR-ul insa datorita aparitiei unor noi partide maghiare, vor avea probleme reale sa stranga cei 5%. PRM va pierde probabil in dauna PMP, Basescu simtind ca e loc de alegatori pe nisa aceasta care a fost creata de partide gen PRM sau PPDD. Basescu e o locomotiva si va face acest lucru si cu PMP, care cred ca va ajunge undeva la 7-8%. UNPR-ul cred ca va disparea de pe scena politica, fiind inghitit de PSD cel mai probabil. Despre PRU si PNTCD nu are rost sa vorbesc. M10 nu cred ca va lua 5% pentru ca multi oameni care au ajutat-o pe Monica Macovei la prezidentiale au plecat in alte miscari gen Initiativa Romania.

Noile miscari

Este interesant de vazut cum se vor pozitiona noile miscari civice sau noile partide. Actiunile civice si participarea cetateneasca de care a dat dovada societatea in ultimele luni arata ca acest gen de miscari pot ciupi voturi importante. Dupa Colectiv s-a creat un efect : 70 de cereri de inregistrare a noi partide au fost doar anul trecut conform TVR.  Mie greu insa sa cred ca vom ajunge sa avem miscari nou infiintate care o sa treaca de 5%, desi am vazut cum in Spania acest lucru s-a intamplat. Lipsa de coeziune si solidaritate intre diferite miscari care au aceleasi obiective, lipsa financiara, timpul scurt de organizare pana la alegeri, vor face ca acest gen de miscari sa conteze abia in 2020.

S-au infiintat multe partide care se muleaza pe nevoile unei regiuni sau localitati. Sunt convins ca aceste partide vor castiga voturile concetatenilor lor, mai ales ca sunt oameni care se cunosc intre ei. Nu cred insa ca acest gen de partide locale sau regionale va influenta foarte mult rezultatul alegerilor, insa cu siguranta vor slabi partidele mari.
Independentii vor castiga locuri importante, fie in consilii locale, fie judetene. La parlamentare va fi mai greu, din cauza numarului mare de voturi pe care trebuie sa il stranga un candidat independent. Cu toate acestea cred insa ca numarul independentilor, in Parlament, va fi mai mare ca si in anii trecuti.

Societatea civila

Societatea civila e marele castigator al alegerilor din 2016. De ce? Pentru ca dupa colectiv au invatat ca sunt o forta, au invatat ceea ce trebuiau sa stie, ca politicienii sunt acolo pentru a-I reprezenta, au invatat sa protesteze, sa isi ceara drepturile. Cu putina organizare si putin knowledge transpus la nivel local, cetatenii pot deveni mai implicati in procesul legislativ si in luarea deciziilor la nivel local, judetean si central. Blazarea, nepasarea, neimplicarea de care a dat dovada societatea romaneasca in ultimii ani par sa dispara si vad din ce in ce mai multa lume implicata. Este o schimbare de mentalitate care a durat destul de mult si care vine odata cu schimbarea de generatii. Indiferent de cine va castiga alegerile in 2016, va fi nevoie de un parteneriat la guvernare cu societatea civila, de transparenta si buna guvernare. Liniile sunt trasate acum, de catre guvernul de technocrati, nu stiu insa cat de mult vor fi respectate dupa alegerile din 2016.

Mass-media vs Social Media

Faptul ca minutul de aur la Antena 1 a strans aproape 5 milioane de telespectatori ma ingrozeste de puterea media care exista in Romania. Acest lucru poate influenta direct alegerile din 2016. Cu toate acestea va fi o lupta si in social media, avand in vedere ca Romania are aproape 10 milioane de utilizatori facebook. Este interesant ca 50% din utilizatorii facebook sunt cei cu varste intre 15 si 49 de ani.
Vor fi si in social media la fel de multe dezinformari si manipulari ca si la Antena, Romania TV, B1 sau Realitatea, dar este un instrument mai ieftin si care permite independentilor sau noilor miscari sa aiba mai multa vizibilitate. Este interesant cum se vor motiva sa iasa la vot cei care nu fac parte din structurile de partid. Diferenta o vor face ei, clasa de mijloc, diaspora, corporatistii, oameni care nu au mers la vot constant, dar care au protestat dupa Colectiv.

Despre alegeri
Felul in care se vor desfasura alegerile de anul acesta va fi total diferit fata de cum eram obsinuiti. Nu cred ca vor mai fii mici si bere, nu vor mai fii spectacole, fara faina si ulei, fara autobuze care sa se plimbe dintr-o localitate in alta. Mortii de la Teleorman nu cred ca vor mai invia. Exista technologie, vor fi multi voluntari care vor supraveghea, va fi o presiune constanta din partea activistilor, dar si justitia cred ca va fi mai atenta si mai exigenta. Cred ca vor fi cele mai curate alegeri, dupa 1989. Sper sa fie asa. In cazul in care va fi asa, dupa afisarea rezulatelor ne putem analiza ca tara, ca societate, ca maturitate politica, ca democratie functionala si participativa.

Ca si concluzie, partidele care vor avea intre 5% si 10% vor castiga alegerile, plus independentii. Sper ca intre aceste partide sa fie si ceva miscari noi, insa e greu de crezut. PNL si PSD vor negocia cu aceste partide pentru a crea coalitia de guvernare. Sunt curios cum o sa se organizeze independentii?!? Oare vor sari in barca marilor partide sau vor continua sa fie independenti?! Iar societatea civila (academic, business, ONG) trebuie sa continue sa puna presiune pe decidenti si sa se implice in actul de guvernare, local si central. Multi-level governance trebuie sa devina functional in Romania, dupa alegerile din 2016. Sper ca implicarea, cetatenia activa si democratia directa sa devina mai functionale.

#safiebine #Romania2016

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *