Discursuri TED,Expertiza,Prieteni & Invitati

Ciolos la TEDx Cluj

7 May , 2017  

Ascultati-l va rog pe omul acesta, pe Ciolos la TEDx Cluj  si realizati ca timp de un an de zile ati avut parte de cel mai bun premier pe care Romania l-a avut dupa revolutie. Bun simt, profesionalism, viziune, implicare, simplitate.  Omul asta se va intoarce la un moment dat, in acea functie, poate atunci cand noi ca si comunitate vom deveni mai inteligenti si vom intelege ce incearca sa ne spuna.

Rezonez cu tot ce a spus Ciolos la TEDx-ul de la Cluj, ba chiar unele din ideile lui sunt mesaje pe care le port in ultimii ani, legate de subsidiaritate, guvernanta multi –nivel, implicare, comunitate. A vorbit la Cluj despre schimbarea sistemului de guvernanta, despre comunitate si rolul individului in comunitate, despre construirea de retele care sa fie implicate in procesul de luare al deciziilor, despre invatarea pe tot parcursul vietii, despre nevoia de a gasi solutii pe care sa le implementam vs discursul “mioritic” cu care suntem obisnuiti “ca nu se poate”,  “ca societatea e de vina”, “ca politicienii”….a vorbit despre importanta patriotismului si a valorilor care creioneaza patriotismul. In urmatoarele randuri sunt cateva idei din cele 18 minute ale speechului:

“In cursul vietii inveti tot timpul si cei care spun ca nu mai au nimic de invatat, cei care traiesc in autosuficienta, intr-un fel sau altul sunt morti pentru aceasta viata. Traim ca sa invatam permanent si nu e vorba de scoala aici, ci la ce se intampla in viata….astfel putem invata si asta se va intampla cu cat interactionam mai mult cu ceilalti, cu comunitati si retele.”

Trece subtil de la acest subiect la nevoia de a te implica in viata comunitatii.

Democratia, are nevoie de evolutie si resuscitare in modul de execitare al guvernantei societatii. Treaba nu ne-o facem delegand atributiile unor lideri ci implicandu-ne direct in procesul de guvernanta.

Societatea are nevoie in momentul de fata de fiecare dintre noi, deoarece fiecare dintre noi e unic, iara aceasta unicitate, poate contribui la dezvoltarea societatii. Daca nu se valorifica acest lucru, evolutia va avea de suferit iar daca nu ne asumam aceasta responsabilitate colectiva, lucrurile au de suferit si probabil va fi greu ca si comunitatea sa functioneze mai bine.

Perioada de tranzitie a sistemului de la o guvernanta piramidala la o guvernanta de networking, de retea, deci solutiile la problemele cu care ne confruntam nu se vor rezolva doar delegand responsabilitatea unor lideri, ci e nevoie de colaborare si parteneriat intre diferite retele pentru a gasi solutiile la probleme. De aceea e nevoie de implicare! Si implicarea nu trebuie sa fie stand in fata calculatorului, dand likeuri sau protestand, ci in ceva constructiv. Implicarea in societate are nevoie de o cunoastere de sine; in momentul in care fiecare dintre noi stim ce vrem de la noi, putem aduce plusul de valoare societatii, prin implicare.

Apoi Ciolos a atins si subiectul patriotismului, spunand ca daca in urma cu multi ani patriotism insemna sa lupti si sa aperi pamantul, in momentul de fata pentru el patriotism inseamna sa aperi valorile care ne costruiesc si definesc pe noi, ca si societate. Patriotism nu ca un orgoliu de neam ci ca o demnitate a neamului din care facem parte, astfel Romania si noi ca societate putem gasi increderea care ne lipseste. Aceasta incredere se construieste renuntand la a-I asculta si urma  pe cei care scot in evidenta lucrurile mai putin bune si care au o atitudine critica si de blazare. Vocile care trebuie urmate si ascultate sunt ale celor care ofera solutii prin care putem  rezolva problemele actuale si ale celor care care se implica sa rezolve probleme.

Vezi intreg speechul TEDx aici

, , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *