Editorial,Expertiza

Clarificari

6 Jan , 2016  

Am simtit nevoia de a incepe primul material de pe blog cu doua clarificari. Multa lume ma intreaba de ce nu am intrat/intru in politica sau administratie, pentru ca e un moment propice, pentru ca acum e nevoie de expertiza, pentru ca partidele nu prea conteaza pana la alegeri, pentru ca acum e momentul sa schimbam/ sa se schimbe ceva. Am zis sa clarific ambele chestiuni pentru inceput de an.

1. De ce nu intru in politica?

Am primit oferte din mai multe locuri, majoritatea fiind miscari nou infiintate sau care urmeaza sa apara. Sunt o persoana careia ii place politica, o urmareste,o comenteaza. Inclusiv prin prisma jobului sunt oarecum legat de decidentii politici. Am trait frustrari mari in ultimii ani datorita unor politicieni, insa am reusit sa gasesc intelegere si profesionalism la alti politicieni fie ca vorbim de stanga, fie ca vorbim de dreapta. Nu am fost membru de partid niciodata, desi am avut mai multe pusee.

In anii trecuti am scris destul de clar despre ce inseamna stanga si dreapta romaneasca in acceptiunea mea pe Adevarul “De ce cred ca stanga si dreapta sunt doua concepte depasite” si Vice. “Stanga si dreapta sunt niste concept fumate”.

Desigur ca multa lume nu e de acord cu mine si nu va fi niciodata de acord, insa viziunea mea asupra dezvoltarii sustenabile nu tine cont de doctrinele politice. Mi-a placut de Calin Georgescu cand a spus “Nu exista nici stanga nici dreapta la cei care judeca intelept: Exista doar eficienta si bunastare.” Eu ma consider un antreprenor cu inclinatie sociala, altceva decat economia sociala, o combinatie de stanga si dreapta, ma ghidez dupa un amalgam de idei bazat pe eficienta, bun management si competitivitate, insa sunt sensibil la probleme legate de inegalitati si disparitati economice si sociale.

In alta ordine de idei, consider ca nu am ajuns la maturitatea care sa imi permita sa fac politica. Nici financiara si nici personala. Am multe planuri si proiecte pentru viitor in care cred si pe care vreau sa le dezvolt. Mi-as dori sa intru in politica dupa ce unele din aceste proiecte le-am pus in practica, cu succes, dupa ce am un suport financiar decent si solid, care sa nu ma faca santajabil sau sa imi influenteze deciziile sau negocierile, dupa ce mai cresc ca persoana, dupa ce ma simt implinit din punct de vedere profesional si atunci cand clasa politica va deveni mai performanta si mai democratica. Nu cred ca in 2016 se va intampla acest lucru, insa ii apreciez si ii incurajez pe cei tineri care vor sa faca acest pas. O sa fac politica in continuare, asa cum am facut pana acum, ca si publicist, ca si analist, sprijinind oameni in care cred, pentru a crea reforma si schimbarea de care avem nevoie in Romania.

2. De ce nu intru in administratie?

Am primit oferte pentru pozitii strategice, fie ca vorbim de Minister sau de Administratii Locale. Ma bucur ca s-au gandit la mine persoanele respective, asta inseamana ca imi apreciaza munca si ideile de pana acum, cu toate acestea nu am putut accepta. Unele dintre motive le gasiti mai sus. Altele sunt legate de flexibilitatea programului in administratie, de gandirea “outside the box” pe care o am si care nu cred ca s-ar plia pe modelul rigid de administratie romaneasca. Plus ca m-as limita la “a face un singur lucru”, care pentru mine poate fi destul de boring si lipsit de stimulare.

Cu toate acestea ma bucur pentru cei care au acceptat, sunt convins ca o sa aduca un aer proaspat in administratie si sper ca pe viitor voi putea si eu contribui la acest lucru, ca si colaborator extern, prin consultanta si prin expertiza acumulata pana in prezent.

Consider ca institutiile si administratia au cel mai important rol in reforma statului si am scris de nenumarate ori acest lucru fie in analizele de pe contributors sau europuls. Daca vrem sa performam ca tara avem nevoie de administratie si institutii competente, transparente, bazate pe rezultate concrete, care sa colaboreze cu ceilalti stakeholderi pentru a implementa legislatie si proiecte in folosul cetateanului.

Activitatea mea pe 2016? O sa colaborez cu oamenii in care cred, fie ca sunt de stanga sau dreapta (atata timp cat vad buna intentie la ei nu ma intereseaza culoarea politica), o sa continui sa ma implic in politica si in administratie asa cum am facut-o pana acum, o sa incerc sa cresc national si global prin diferitele activitati si proiecte de antreprenoriat sau sociale. Cred ca o sa am nevoie de multa rabdare, persuasiune, ambitie, perseverenta, comunicare eficienta si energie…multa energie. Si neaparat inconjurat de oameni faini cu aceleasi energii. E oarecum asemanator cu ce am scris anul trecut, pe blog, la rubrica TED-uri favorite. E clar ca pentru startupul global am nevoie de acest gen de leadership:

Succes celor care intra in politica si succes celor care sunt deja in administratie. Sa vedem cum o sa fie dupa alegerile din 2016! #Romania2016 #safiebine

, , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *