Editorial,Expertiza

Cluj si Alba: Respect!

25 Jan , 2016  

Am fost saptamana trecuta la Cluj si Alba Iulia, orase pe care eu le consider exemple de bune practici in domeniul dezvoltarii locale/urbane. Daca jumatate din orasele din Romania gandeau si actionau cum au facut-o cele doua orase, Romania arata altfel acum, dupa 9 ani de apartenenta la UE si multe fonduri europene, care din pacate s-au risipit sau nu au fost folosite cu cap. Noi, ca tara, aratam altcumva daca jumatate din cele 103 municipii sau 320 de orase isi maximizau potentialul de dezvoltare si gandeau strategic folosirea banilor europeni. Din pacate stim cu totii, modelul de primar de succes din Romania: mici, bere, borduri si panselute. Plus acte de coruptie fara numar.

In iunie sunt alegeri locale iar cetatenii pot decide soarta unor orase. Sa vedem daca am ajuns ca popor la maturitatea politica, prin care decidem ce vrem. Pana acum au votat membrii de partid, pana acum au votat mortii din Teleorman, pana acum au votat galetile, pixurile, uleiul sau faina. Cred ca aceste practici o sa dispara si sper ca la vot sa se prezinte toata lumea si nu doar membrii de partid sau simpatizantii acestora.

Despre Alba Iulia. Orasul s-a dezvoltat in jurul cetatii reamenajate pe fonduri europene. Peste 100 de milioane de euro s-au investit in Alba, pe diverse linii de finantare, interne sau externe. Am fost placut surprins sa aflu ca primaria Alba are angajata o agentie de rating, Moody’s, care pentru 15.000 face un audit financiar al primariei. Practic primaria functioneaza ca o societate privata. Adica se bazeaza pe performanta si competitivitate, atipic pentru o administratie locala. Asa ar trebui sa functioneze orice primarie sau comuna. Pentru 2014-2020 deja au pregatite proiectele pe diverse linii de finantare ale POR, asteapta doar sa se deschida licitatiile. In primarie sunt oameni tineri, capabili, motivati financiar, iar departamentul de proiecte (scriere si implementare) din cadrul primariei functioneaza ca si o firma de consultanta, care incearca sa atraga cat mai multe resurse financiare pentru comunitatea din Alba Iulia. Numarul turistilor a crescut mult in ultimii ani, iar primaria din Alba incearca sa realizeze cat mai multe evenimente culturale pe perioada verii, tocmai pentru a oferi diversitate, turistilor care viziteaza orasul, dar si cetatenilor din Alba.

Despre Cluj. Am mai scris materiale despre Cluj pe blog, (Timisoara vs Cluj, Despre Cluj cu respect) avand in vedere ca anul trecut am vizitat orasul de cateva ori. Clujul nu a crescut doar economic, ci a crescut fantastic pe plan extern, datorita evenimentelor organizate in trecut: Untold, Youth European Capital, Electric Castle. Toate aceste evenimente fac parte din cadrul unei strategii, strategie pusa bine la punct de catre specialisti in domeniu si oameni care au identificat profilul strategic al orasului. Daca in Alba, motorul de dezvoltare e in jurul cetatii re-amenajate cu fonduri europene, la Cluj se pune accentul pe tot ce tine de industriile creative si calitatea vietii. Vorbeam cu cineva la Cluj si imi spunea ca pe perioada festivalului Untold, 200 de mii de turisti au venit in Cluj. Voi va dati seama ce venituri la bugetul local aduc 200 de mii de turisti care cheltuie in medie 150-250 de euro in 4 zile?

Cam asa ar trebui sa evolueze orasele din Romania, cu strategii de dezvoltare urbana care sa identifice profilul strategic al orasului, care sa prioritizeze investitiile si proiectele in functie de nevoile lor, iar primariile ar trebui sa fie competitive si performante, nu tocatoare de bani publici, asa cum au functionat pana acum.

#Romania2016 #safiebine

Poza luata din prezentarea fostei mele colege de liceu, arhitect Maja Baldea: “Criterii analiza urbana”

, , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *