Editorial,Expertiza

Despre Cluj….din nou

22 May , 2017  

Vorbeam zilele trecute cu un colaborator care îmi spunea: “Uita-te la Cluj, cum s-a transformat: pe mandatul lui Funar se vopseau bănci în rosu, galben și albastru, azi a luat fața capitalei cu tot ce înseamnă evenimente sportive și culturale”.

Da, totul tine de leadership si de deschiderea primarilor, care pot înțelege expertiza din societate si lasă oamenii sa se implice în procesul de guvernanta locala. E ceea ce suna asa pompos “multi level governance”. Cluj, Oradea, Alba-Iulia sunt exemple de succes pentru Romania.

Reiau povestea de la Cluj, din 2015 la care am participat și eu si despre care am scris pe blog. “Despre Cluj cu Respect”:

“atâta timp cât ai un primar și un vice-președinte de consiliu județean  stau   2 ore la o masa rotundă alături de reprezentanți ai societății civile, ai sectorului business și ai academicului vorbind despre strategii de dezvoltare, despre inovație și tehnologie, despre proiecte comune, înseamnă că zona respectivă o sa ajungă departe.”

Acum, in 2017 Clujul da din nou tonul in modul de guvernanță urbană. Subsidiaritatea, acest principiu despre care se vorbește atât de des la Bruxelles, dar care părea atât de greu de pus în practică, va fi implementat cu ajutorul tehnologiei la Cluj.   Cluj va fi prima primărie din România care va implementa bugetarea participativă cu ajutorul unei aplicații online.  Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite și taxe locale.

Am scris despre acest gen de interacțiune intre cetățeni si administrații locale in interviul Ce este participarea mobila. Nu ma așteptam sincer sa văd așa repede un proiect implementat în Romania.

Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă. Ce înseamnă asta, potrivit primarului din Cluj?

“Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de şcoli ș.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică – o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni.

Fiecare proiect propus de cetățeni, potrivit domeniilor menționate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 și 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu.”

Sper ca acest proiect de la Cluj să fie doar un prim pas către normalitatea relațiilor între decidenți și lideri, între cetățeni și conducători, și să fie urmat de multe alte primării din România. Sincer….nu, nu cred că se va întâmpla asta prea curând :).

 

 

Poza: Facebook Emil Boc

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *