Editorial

#colectiv si nevoia de reforma

3 Nov , 2015  

Nu am scris nimic despre #colectiv pentru ca am fost blocat, șocat, îngrozit. Priveam doar newsfeedul de facebook, citeam si simteam un gol in stomac imens. Ma gandeam de cate ori am fost expus la astfel de evenimente, de cate ori am participat la “potentiale tragedii”. Toata facultatea plus anii de dupa i-am petrecut Joia sau Vinerea in D’arc in Timisoara, un pub underground, cu o iesire mica, inghesuita si departe de cotloanele intortocheate ale disco-pubului. Ma gandesc cand am fost la Vita de Vie la concert de lansare, undeva pe la inceputul lui 2000, si au aprins artificii in Casa Studentilor, ma gandesc la nenumaratele evenimente, fie ca erau chefuri, concerte, petreceri sau discoteci, care puteau naste tragedii. Prea putine respectau minimum de standard in ceea ce priveste securitatea participantilor. Dar nu s-a intamplat nimic, din fericire, desi eram foarte expus de fiecare data.

Apoi m-am gandit la bulinele de pe blocurile din capitala si ce s-ar putea intampla in cazul unui cutremur. Cred ca tragedia unui astfel de eveniment nu s-ar putea compara cu drama din Colectiv. Cu toate acestea, nu se intampla nimic in acest sens.

Drama de la Colectiv nu este din cauza lui Piedone, a lui Raed, nici a pompierilor sau SMURD-ului, nici a patronilor de club, nici a celor care au aprins artificiile.  Drama de la colectiv apartine societatii romanesti si lipsei de reforma a acesteia. Drama de la colectiv se datoreaza mie, tie, a aluia care se pisa pe vot, a celui care vorbeste la mobil in timp ce conduce sau care parcheaza pe locuri nepermise, a celui care sta la ghiseu si vorbeste urat cu tine, a primarului sau a micului functionar care ia o „spaguta”, a celui care da „spaguta”, este vina jurnalistului care promoveaza „oameni de cacat” care sunt priviti de tineri ca modele de viata, este vina politicianului neocomunist care face legi (bune sau proaste) de 25 de ani, care nu sunt respectate, a politicianului corupt si incompetent care e acolo pentru ca tu te pisi pe el de vot, pentru ca oricum tie nu iti pasa, este vina celor care au incurajat „lasa ba ca merge si asa”, vina celor care nu se implica in problemele societatii pentru ca oricum „totu-i de cacat”, a corporatistilor care traiesc in cubuletele lor de sticla, a antreprenorilor care „fenteaza” statul pentru ca nu au alte solutii/mijloace de a supravietui, a tuturor, a mentalitatii colective bolnave, construite pe niste valori defecte. Aceasta buba care a crescut constant ca un puroi vascos cu miros urat, produs în urma infecțiilor suferite la nivel de societate a explodat Vineri seara.

Anul trecut scriam ca Romania este ţara descrisă în “Dupa dealuri” a lui Mungiu, unde o tânără cu probleme psihice moare în urma unui ritual de exorcizare, ţara descrisă în “Moartea domnului Lăzărescu” a lui Cristi Puiu, unde un pensionar moare pentru că e cărat pe drumuri între spitale sau în “California Dreamin” a lui Nemescu, unde Doiaru, şefu` de gară, are atitudinea specifică funcţionarului român: „Fuck USA, Fuck NATO şi pe ăia de la Bucureşti! Aici e gara mea”. România e ţara din “Filantropica” lui Caranfil, unde mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte nimic.

Am scris nu demult pe Vice ca România suferă de tulburare de stres post-traumatică după 50 de ani de comunism și 25 de ani de post-comunism sau de tranziție timp in care țara a suferit și a experimentat evenimente traumatice si terifiante: violență, șoc, furie, nervozitate, frică și chiar vină. Nu au fost tratate, iar România încă suferă în prezent. Toata societatea a contribuit la aceasta stare fie ca vorbim de clasa politica, de institutii sau de societate civila.

Statul si-a abandonat cetatenii, iar cetatenii si-au abandonat statul si atunci fiecare e pentru el, nu mai exista proiect comun, de tara. Sper ca incet, incet lumea sa iasa din soc, empatie si dezmortire, sa fie in stare sa se priveasca in oglinda, sa vada cine suntem si cum am ajuns aici. Si atunci sa fie nervoasa, indignata si mai implicata si sa inceapa sa construiasca pe niste baze solide, deoare constructia de pana acum a fost inceputa pe o baza putreda cu scanduri uscate si ciopartite care au cedat.

Daca nu se formeaza o societate mai responsabila in ansamblui ei si mai implicata, care sa actioneze strategic pentru binele comunitatii, care sa respecte legislatia si sa puna presiune constanta pe clasa politica, daca nu actionam fiecare din punct de vedere moral si etic cu gandul la „binele comun” si nu la „tunuri” prin care sa ne „scoatem”, daca nu renuntam la „las-o ba ca merge si asa”, daca nu incepem sa construim sanatos, caramida cu caramida, oamenii aia au murit degeaba. E parerea mea!

Poza de articol este luata de pe pagina evenimentului Facebook al #UnitiSalvam, protest anuntat pentru data de 5 Noiembrie ora 18.00, Pta Universitatii

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *