Editorial

Creștem, ne maturizăm, devenim responsabili. E bine!

20 Jan , 2018  

Mă gândeam aseară dacă nu cumva trăiesc într-o bulă care nu prea are nimic cu realitatea. 70-80% din prietenii mei de pe facebook au protestat aseară, la București, Timișoara, Cluj, Iași și totuși au fost așa puțini în comparație cu protestul de anul trecut din februarie. Apoi am realizat că pentru un prim protest, a fost destulă lume. În septembrie 2013 scriam în contributors

Piața e ca un arhipelag. Dar oamenii nu au fost adunați de ideologii, ci de un ethos protestatar construit capilar în ultimii ani, care se arată foarte critic față de establishment-ul politic. E un tip de reacție de indignare față de o sferă publică așezată prost, irațional, nedrept. Nervozități adunate de-a lungul vremii (idioți care enervează de pe micul ecran, impostori cocoțați la vârf, birocrația obtuză, corupția invazivă, traficul nebun, trenuri întâziate, mizeria percepută, isteria ambientală etc etc) sunt puse acum în același borcan. E un protest care vrea să arate o altă față a României, o altă imagine despre sine. Cauzele revoltei nu sunt propriu-zis sociale și economice, dar socialul și economicul constituie un referent important. Faptul că statul și economia absorb deficitar tineri și noile generații de elite dă foarte prost. Faptul că oamenii sunt tratați drept masă de manevră irită foarte. Că lumea deciziilor a devenit autistă și clientelară scoate din sărite.

Se pare că prea multe nu s-au schimbat de atunci, iar noi începem să învățăm ce înseamnă democrație, protest, comunitate, responsabilitate, implicare, lucruri inexistente în urmă cu ceva timp. În România se schimbă generațiile, din ce în ce mai mulți tineri se întorc de la studii de afară sau de la lucru, după ce au petrecut/s-au școlit/au muncit o perioadă de timp acolo și au văzut/înțeles/simțit ce înseamnă toți acești termeni.

Natalia a venit tocmai din Suedia pentru protestele de ieri. De ce? Pentru că ea, după 10 ani de stat afară, a învățat că fiecare individ dă forma comunității în care trăiește.

Pe 20 ianuarie putem face o schimbare majoră împreună!

Natalia a venit de la 2800 de kilometri depărtare pentru a participa la protestul din 20 ianuarie. Coboară și tu din bloc!19 ianuarie, ziua 354 de protest continuu #rezist. Distribuie și implică-te!

Posted by Spune NU coruptilor on 19 Ianuarie 2018

Tot în 2013 scriam că Romania are nevoie de transparenta, competitivitate, corectitudine, responsabilitate, eficienta la nivel politic si administrative pentru a deveni o tara europeana. 

Ieri, EuroNews a transmis live din București, iar protestele din 2017 au făcut din România să câștige respectul nu doar al Europei, ci și al lumii, vorbindu-se din State și până în Asia de lupta împotriva corupției și a politicienilor corupți.

Masa critică s-a format și asta a fost cel mai greu. Există grupuri facebook #Rezist, #CoruptiaUcide există inițiative civice gen #Demos, #Platforma100, (ce se vor transforma în mișcări politice) #InitiativaRomania, ONG-uri, corporatiști, toți din ce în ce mai implicați în dezbatere, mai documentați, mai interesați, mai implicați. Alegerile din 2020 o să arate altcumva și o sa propulseze și mai mulți tineri în politică. Sistemul se poate schimba din interior, dar și din exterior. În interior nu există însă acea masă critică formată afară. Deocamdată.

Urmează un an greu pentru Dragnea, pentru PSD, dar și pentru stradă. Presiunea nu poate dura la nesfârșit și sunt 100% că politicul va ceda într-un fel sau altul.

Și încă ceva, vă rog eu SĂ NU VĂ MAI PIȘAȚI PE EL DE VOT, că uite ce pățiți.

CoverPhoto: Dan Mihai BalanescuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *