Afaceri Europene,Expertiza

Cronologia unei regionalizări eşuate

20 Apr , 2015  

E un post mai lung decât de obicei. Mă cam preocupă chestia asta aşa că trebuia să scriu ceva mai puternic legat de expertiză, că deja începea să-mi sară lumea în cap că scriu doar mesaje scurte fără substrat. Poftim, pentru cei preocupați de politici publice, ceva mai cu substrat!

Anul trecut am avut onoarea ca o organizaţie europeană să mă contacteze pentru a-i ajuta în realizarea unui raport de ţară privind situaţia administrativă din România. Culmea e că în trecut am fost refuzat de către aceeaşi organizaţie la aplicaţiile pe care le-am făcut la ei: fie că vorbim de stagii, de burse sau de job. Am aplicat pentru fiecare din aceste poziţii şi de fiecare dată m-au refuzat. Astfel că anul trecut, când am primit mail de genul „I am very honoured to contact you today on behalf….. Knowing about your expertise in the field of regionalisation and regional policy of the EU we would like to invite you to contribute to a project carried out by AER Academic Centre this year”. Am acceptat imediat pentru că scrisesem des în ultimii 2 ani şi oarecum am fost implicat direct în chestia cu regionalizare, ca parte a societăţii civile: adică a ălora ce au expertiza necesară şi nu sunt băgaţi de nimeni în seamă. M-am agitat eu, am scris pe unde am apucat, dar degeaba: la Digi, tot prostii vorbeau prin campania pe care au desfăşurat-o prin ţară de genul unde să fie capitala şi alte chestiuni minore în comparaţie cu probleme de fond. N-o mai întind prea mult, pentru că e blog post, însă cam asta e ideea cu regionalizarea privită din perspectiva mea:

Noiembrie 2012: Europuls, Contributors si HotNews : Pledoarie pentru regionalizarea Romaniei

Noiembrie 2012: Poziţie Academia de Advocacy Timişoara:

Decembrie 2012: Europuls, Contributors si HotNews : Regionalizarea. Clarificarea unui concept.

Februarie 2013 : Europuls, Contributors: Regionalizarea- spre un dezastru al reformei sistemului administrativ?

Martie 2013: Lansarea raport Societatea Academică Română, Bucureşti
Regionalizare şi fonduri UE: Cum să nu faci rău până să faci bine

Aprilie 2013: Conferinţă Miercurea Ciuc despre Regionalizare

Mai 2013: Europuls, Contributors. Eşecul regionalizării în Ungaria şi Slovacia. România încotro?

Iunie 2013: Particip la „consultarea publică” de la Timişoara organizată de MDRAP şi Liviu Dragnea. Nu am apucat să iau cuvântul, însă după eveniment i-am înmânat d-lui Dragnea documentul realizat de Academia de Advocacy. Am scris materialul următor, dupa acest eveniment caragialesc.
Contributors: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

Iunie 2013: Romania Curata : Demitizarea miturilor legate de regionalizare

Iulie 2013: Raspunsul Comisiei Europene la întrebarea pe care am lansat-o legată de procesul de regionalizare. „Atât Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, cât şi Institutul Naţional de Statistică (INSSE) au informat Comisia în cadrul rundei de revizuire a NUTS din februarie 2013 că România nu va propune nicio modificare a actualei structuri a NUTS (NUTS 2010) pentru următoarea versiune (NUTS 2013), care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.”

Septembrie 2013: HotNews/Contributors: Dosarul regionalizării – o mimare a democrației?

Noiembrie 2013 : Adevarul : Regionalizarea mari semne de întrebare.

Noiembrie 2013: Adevarul, Contributors : Regionalizarea, 41 de cnezate pentru „modernizarea” României

Decembrie 2013: Contributors, Adevarul, Romania Curata, Think Outside the Box: De la deficitul democrației până la corupția instituționalizată de după descentralizare

Ianuarie 2014 : Contributors, HotNews, Finantare, Think Outside the Box
Regionalizare/Descentralizare: Imposibilul drum al României de la guvernarea centralizată la guvernanța pe mai multe nivele

Ianuarie 2014: Romania Curata Viitorul nu sună bine: despre regionalizare şi fonduri europene

Martie 2014 : Contributors, Adevarul, Finantare Regionalizare şi Fonduri europene la Eurosfat 2014

Aprilie 2014: Eurosfat Dezbatere despre regionalizare şi fonduri europene

Noiembrie 2014: Dezbatere electorala pentru prezidentiale la Adevărul. Klaus Iohannis promite reforma administrației prin regionalizare și descentralizare.

Decembrie 2014 Adevărul: Să nu uitați ce ați promis d-le Iohannis!

Martie 2015: Publicarea raportului organizaţiei europene Assembly of European Regions privind stadiul regionalizării/descentralizării în România. Raportul va fi lansat oficial în Septembrie la Bruxelles, atunci când se vor celebra şi 30 de ani de la înființarea organizației. Raportul e aici.

Cam asta a fost una din preocupările mele constante în ultimii ani. Cred cu tărie în subsidiaritate, cred în descentralizarea adminsitrativă şi fiscală, cred că viitorul UE stă în motoarele de dezvoltare produse de regiuni. Fiecare regiune are specificul ei, iar politicile de dezvoltare sau fondurile ar trebui realizate/cheltuite în funcţie de specificul fiecărei zone. Guvernanţa multi-nivel trebuie să înceapă să funcţioneze în cazul în care ne dorim să devenim competitivi ca ţară şi ca administraţie. Sincer, sper ca după ce DNA-ul va curăţa clasa politică şi va înfunda majoritatea baronilor locali, lucrurile să se îndrepte spre descentralizare şi reformă administrativă. Om trăi şi om vedea!

, , , , , , , , , , , , ,2 Responses

  1. Am parcurs articolele dumneavoastră doar în diagonală dar nu am reușit să înțeleg dacă pledați pentru o regionalizare prin [1] comasarea actualelor județe în regiuni sau prin [2] înființarea unui nou nivel politico-asminustrativ “regiunea” între actualul nivel județean și cel național.

    • gratianmihailescu says:

      Consider ca actualele regiuni de dezvoltare ar trebui transformate intr-un nou inel administrativ, iar treptat-treptat CJ sa fie dizolvate. Dar acest lucru trebuie sa se realizeze in timp, prin dezbateri care implica toate partile interesate (administrativ, politic, academic, privat)si prin masuri de descentralizare luate de la centru. Ceea ce este greu de crezut ca se va intampla in curand 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *