Dezvoltare/Relatii Internationale,Interviuri,Prieteni & Invitati

Mojeeb despre dezvoltare

2 Mar , 2015   Gallery

Pe Mojeeb l-am cunoscut în Italia în 2010, unde am devenit colegi ai programului european în domeniul dezvoltării. V-am povestit despre unul din prietenii mei musulmani Sayed şi aşa cum am scris în acel interviu, acum e rândul lui Mojeeb, un tip mult mai religios decât Abu: se ruga de patru ori pe zi, fără alcool şi ţigări (deşi venea cu noi la toate petrecerile), şi încerca pe cat posibil să mănânce „halal”. Povestea lui e impresionantă.

Mojeeb Stanikzai s-a născut la 30 noiembrie 1977, în Maghul Khel. La vârsta de cinci ani, tatăl său doctor, a murit într-o explozie în districtul său. El, împreună cu cei doi frați şi un frate în vărstă de numai 11 luni au început să învețe să trăiască singuri. Într-o perioadă, în jurul anilor 1980 satul său a rămas gol, până și unchiul și rudele sale plecând din sat. Mama lui reușit să vândă tot ceea ce aveau, inclusiv saltea, plapumă și instrumente medicale ale tatălui pentru a găsi o modalitate de a închiria un cal pentru ca fratele mai mic și sora să poată să meargă spre Pakistan.

După zile și nopți de mers pe jos prin teroarea atacurilor rusești, Mojeeb Stanikzai și familia au ajuns în Pakistan. El a muncit din greu împreuna cu fratele său mai mare și mama să pentru a putea să studieze și să lucreze după ore pentru a putea hrăni întreaga familie și pentru a studia, în speranța unui viitor mai bun. Mi-a spus povestea asta în Italia, iar de fiecare dată când vedeam sau citeam în presă despre atentate din Kabul îl întrebam dacă familia sa e ok.

Riguros, atent, foarte profesionist se implica în toate discuţiile şi se vedea de la o poştă că are experienţă în management şi în comunicare. Este un lider format în Occident ce a adus multe societății pe care o reprezintă cu mândrie. De ceva timp s-a mutat în State cu tot cu familie. L-am rugat să răspundă la câteva întrebări.

1. Cine este Mojeeb?
Mă numesc Mojeeburahman Stanikzai. La început am lucrat ca practician în domeniul dezvoltării, imediat după ce am absolvit Facultatea de Medicină, în 2003. Acum sunt specialist în domeniul dezvoltării și lucrez în programe legate de Conflict Mitigation, Post Conflict Development, Local Driven Development și Stabilization . Până în present am lucrat în Afganistan, Pakistan, Birmania și Sudan.

2. Ce ai studiat?
Am absolvit ciclul primar, secundar și liceal în Peshawar, Pakistan. Tot acolo am urmat școala pre-medicală și primii doi ani și jumătate la Facultatea de Medicină. M-am mutat în Afganistan, în 1999, unde am absolvit Universitatea din Kabul, devenind doctor în medicină. Am absolvit masterul în Dezvoltare locală comparativă prin programul Erasmus Mundus Joint European Master in Comparative Local Development, în Italia.

3. Cum este viața în străinătate atunci când studiezi și lucrezi?
Am depășit șocul cultural și m-am acomodat destul de bine. Am reușit să găsesc mâncare și restaurante care să aibă mâncare Halal în zona în care studiam și lucram și am primit foarte mult sprijin din partea comunității.

4. Ce s-a întamplat cu familia și copiii tăi?
Este pentru prima dată când familia și copiii mei sunt în afara țării lor de origine Afganistan, excluzând Pakistan. Suntem fericiți că trăim cu aproximativ 13 familii afgane aici, în SUA și ne bucurăm de faptul că aici comunitatea te ajută și te respectă. Copiii mei merg la școală și acum se acomodează cu noul sistem și noile metode de studiu. Îi ajută foarte mult și profesorii.

5. Cum a fost viața ta în Afganistan? Ce tip de proiecte ai dezvoltat acolo?
Viața în Afganistan este într-o continuă schimbare. Toți cei care trăiesc acolo au parte de noi provocări. Unele dintre provocările comune tuturor locuitorilor se referă la nesiguranță, conflicte și războiul civil politic condus de diferiți deținători de putere și diferite companii. De la absolvirea Facultății de Medicină, în 2003, nu am lucrat ca medic, ci mai degrabă ca practicant al dezvoltării. Am lucrat pentru diferite rezoluții de aplanare a conflictelor, guvernare, dezvoltare locală, mobilizare socială, precum și în programe de stabilizare. Am fost treptat promovat pană am ajuns  specialist în dezvoltare. Am manageriat diferite proiecte, de la proiecte cu portofolii de 33 milioane dolari până la proiecte de 178 milioane dolari în ultimii unsprezece ani și am coordonat echipe mixte de până la 600 de persoane.

6. Vorbește-ne puțin despre istoria recentă a țării tale.
Țara încă suferă de pe urma conflictelor curente și a războiului civil. Nesiguranța și crimele în masă sunt povești de zi cu zi. Pacea este departe din moment ce conflictul are multe dimensiuni și mulți deținători de putere sunt într-un fel sau altul implicați.

7. Ce părere ai despre evenimentele recente de la Paris?
Condamn tot ce s-a întâmplat în Paris, dar nu numai. Condamn, de asemenea, felul în care anumite persoane înțeleg greșit sensul de libertate de exprimare și condamn orice revistă care încurajează felul acesta de a se face auziți. Cred că nimeni nu are dreptul de a face mişto de orice lider religios în temeiul libertății de exprimare clauzei.

8. Unii oameni confundă Islamul cu terorismul. Ce le-ai spune acestora?
Islamul este religia păcii și oferă dreptul tuturor de a trăi în pace. Sunt dezamăgit de faptul că atunci când un musulman este implicat într-o acțiune de acest tip se face automat legătura cu religia acestuia, însă atunci când în astfel de acțiuni sunt implicate persoane care nu sunt musulmane, atunci nu se mai amintește nimic de religie. Mass-media este plină de astfel de exemple. Nu este nevoie să dau mai multe detalii aici pentru că oricine poate citi despre islamism. Nu cred că orice nedreptate ar trebui să fie legată de religie. Este vorba mai degrabă despre lucruri, persoane, mici grupuri sau mentalitate. Pe scurt, islamismul se poate descoperi în literatura de specialitate, nu în persoane.

9. Vorbește-ne despre munca ta ca un expert de dezvoltare.
Îmi place jobul de expert de dezvoltare. Lucru bun este că lucrezi cu oamenii, mai degrabă decât cu grupuri specifice de lucru. Te simţi fericit atunci când vezi zambetul pe chipul oamenilor când îi ajuți să-și dezvolte societatea.

10. Cum este situația acum în Sudan?
Situația din Sudan este OK. Sunt câteva conflicte la granițe pe care guvernul împreună cu comunitatea internațională încearcă să le atenueze.

11. Care sunt planurile tale de viitor?
Voi lucra în continuare ca expert de dezvoltare pentru că este un job fără stres și îi tratezi pe oameni în mod egal.

12. Cum vezi dezvoltarea în viitor, în evoluția unei lumi mai globalizată?
Dezvoltarea în viitor va fi mult mai legată de nesiguranța politică și războiul civil, unul dintre motivele de creștere a conflictului este lumea globalizată. Oamenii află un lucru repede și reacționează rapid, fără o cercetare completă. Acest lucru oferă un avantaj pentru oportuniștii care caută propriile lor beneficii. Din punctul meu de vedere, conflictele sunt în creștere pe viitor, deoarece nu vor exista părți neutre care să poată acționa ca mediatori în orice conflict la nivel global.

Mojeeburahman Stanikzai este un manager de origine afgană, inovativ, dinamic, orientat către rezultat, având peste 10 ani experieţă în conducerea și proiectarea de programe complexe de urgență, de stabilitate și de dezvoltare în medii dificile. Acesta are experiență de teren în aproape toate provinciile Afganistan, Pakistan, Birmania și Sudan și posedă cunoștințe vaste despre realitățile politice și sociale ale Afganistanului. Educația lui internațională și vasta experiență de conducere și susținere a programelor finanțate la nivel internațional l-au ajutat să depășească obstacolele locale dar să şi atingă obiectivele stabilite de donatori. Mojeeb Stanikzai are un doctorat în Medicină, obținut la Institutul Medical Kabul și a terminat masteratul în Dezvoltare Locală comparativă prin intermediul programul Erasmus Mundus Joint European Master’s în Italia și Ungaria.

El a supravegheat cu succes programe finanțate precum USAID World Bank, OSI, BPRM și UNDP, și a manageriat 530 echipe locale și 9 echipe internaționale și bugete de până la 88,4 milioane de dolari. Recent a manageriat implementarea Technical and Field Program de către USAID, program finanțat de AECOM International Development Inc. SIKA-E, în valoare de 177 milioane de euro pe parcursul a 3 ani la care au participat 350 conționali și 13 expatriați.

Cu colegii CoDe

Familia, prietenii şi colegii

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *