Discursuri TED

De ce e nevoie de “altfel” de oameni?

4 Oct , 2015  

A fost numit TED-ul saptamanii. Ma regasesc oarecum in el si am prieteni care sunt “multipotentialites”. De multe ori m-am intrebat de se se pune accentul pe o educatie inter-disciplinara daca piata de munca nu ofera joburi pentru oameni cu skillsuri diferite. Dupa ce am terminat facultatea, tot ce am facut a fost interdisciplinar si mi-a fost greu la interviuri sa explic cine sunt sau ce vreau.  Din cauza amalgamului de idei si de “knowledge” care pentru mine era foarte clar si vedeam interconectivitatea si sinergia intre tot ceea ce am acumulat, insa unele persoanele carora le explicam nu intelegeau aceste legaturi. Nu vedeau asa departe. De aceea discursul acesta TED mi-a mers la suflet si ma face sa fiu mai increzator pentru viitor. Oamenii despre care vorbeste Emilie in discurs, sunt oameni inovatori, sunt oameni care vin cu ceva nou, sunt oameni care inlatura barierele gandirii si normalitatii tocmai din cauza multiplelor pasiuni sau joburi sau studii pe care le au sau le-au avut. Cu toate acestea genul asta de oameni sunt greu de inteles, pentru ca lumea sau societatea nu ii poate cataloga ca “inginer”, “jurnalist”, “avocat”…si daca societatea nu ii “intelege” atunci sunt trecuti la “ciudati”, “neadaptabili”, “idealisti”, “visatori”.

Am o prietena, care este avocata, pasionata de politica, experta pe probleme de migratie cu studii in diferite domenii -tocmai ce a terminat un master la UNATC-   ce a publicat un policy brief foarte bun, tocmai din cauza viziunii ei largi, un policy brief ce are o abordare integrata a problemelor legate de drept international, politici europene, terorism, criza refugiatilor, integrare. O sa apara pe blog un interviu cu ea.

Claudia este genul de persoana de care vorbeste Emilie in speechul TED. Exista 3 super puteri ale acestui gen de oameni: 1, combinand chestii din domenii diferite poti veni cu ceva nou si astfel sa inovezi,2, inveti repede lucruri, tocmai din cauza ca ai inceput de multe ori mai multe chestii diferite si ai iesit des din zona de confort, ceea ce ti-a permis sa experimentezi sa sa inveti lucruri noi si 3, adaptabilitatea, adica te poti adapta si deveni flexibil pentru nevoile interlocutorului, clientului sau pietei. Traim intr-o economie care avanseaza rapid si se schimba continuu de aceea acest gen de oameni ar trebui incurajati si sustinuti de societate, lucru care din pacate nu se intampla.

Emilie spune ca “we have a lot of complex, multidimensional problems in the world right now, and we need creative, out-of-the-box thinkers to tackle them”, dar eu zic sa vedeti tot TED-ul, ca e misto:

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *