Editorial,Expertiza

De ce Timișoara va depăși Clujul?

24 Aug , 2017  

Timișoara va depăși Clujul in următorii 4 ani de zile. Este previziunea mea care tine de unele date prezentate de curând în studiul Bancii Mondiale sau în studiul revistei Forbes. Pe lângă acestea  observ evoluția Timișoarei dar și potențialul pe care-l oferă titlul de Capitala Culturala Europeană. 

Studiul Băncii Mondiale

Intr-un studiu lansat recent de prietenii de la Banca Mondială, eveniment promovat si de UrbanizeHub Romania print evenimentul Orașe Magnet se arată că principalele orașe din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa. Un alt lucru interesant este ca 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România! Interesant, românii nu mai vor în afară….Dar unde? In Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov.

Conform raportului se pare ca orașul Cluj este ținta favorită a românilor,  primind 40% din migranții săi după 2011, Timișoara și Iași câte 35 și 36%, iar Bucureștiul 27%. Calculele sunt făcute din totalul imigranților de după 1970. In același timp, orașele din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa si aici vorbim de Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov. Deci potențialul Timișoarei este fantastic.

Top Forbes 

Ca indice de magnetism Timișoara stă foarte bine. In topul Forbes din 2016  care foloseste mai multi indicatori ((Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ) Timișoara a luat fata Clujului ca cel mai bun oraș pentru afaceri.

Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România, potrivit Forbes, urmat de Cluj si București.

De asemenea in topul zonelor cu cei mai multi turiști străini cazați în hoteluri, Timișoara stă mult mai bine decât Cluj, dar în urma Brașovului.

harta turisti straini

Aceste date coroborate cu opiniile unor oameni din București sau Cluj arata ca Timișoara poate depăși Clujul, în curând.

Cu putin timp în urmă am avut plăcerea sa cunosc doua persoane, Seba din Cluj, Alex din București, ce au vizitat Timișoara și cu care m-am întâlnit deoarece avem multe lucruri in comun și probabil vom colabora la un moment dat, intr-un fel sau altul. Clujeanului i-a plăcut tare mult in Timișoara si mi-a zis ca “orașul are zone foarte plăcute de promenadă și de relaxare pe lângă Bega, o arhitectură spectaculoasă şi diversă şi un centru vechi întins pe o suprafață mult mai mare ca și cel din Cluj …” Mi-a mai spus ca ii place numărul mare de parcuri din zona centrala si abia așteaptă să vadă cum va fructifica Timișoara titlul de Capitală Culturală Europeană in 2021.

Amicului din Bucuresti i-a plăcut tare mult in cartierele din Fabric si Iosephin, însă a fost dezamăgit de unele clădiri de patrimoniu care nu sunt renovate. Un alt lucru pe care-l repeta in mod constant, ca pe un minus imens, era legat de problema rromilor din zona centrala, dar asta e un subiect delicat, greu de rezolvat de către administrația locala. In rest, doar de bine.

Nu demult am vorbit cu unul dintre pro-rectorii Universității de Vest. Îmi spunea că are cerere de câteva sute de joburi pe zi din partea unor companii, middle-management jobs. E lucru mare pentru un oraș in expansiune economica. Aceste oferte de joburi vin la pachet cu ce se întâmplă in sectorul imobiliare. Exista un boom aici, se construiește mult, exista multe oferte de apartament sau case, pentru ca există și cerere, iar prețurile cresc ușor-ușor la imobiliare. Faptul că din ce in ce mai multi turiști vizitează Timișoara contribuie la această creștere si implicit la dezvoltarea orașului.

Timișoara va depăși Clujul in curând si acest lucru se simte din statistici, din ceea ce spun unii experți, din ceea ce se vede sau simte la fața locului. Pregătirea orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, evenimentele, avântul economic, calitatea vieții, viața culturală, rolul universității în comunitate, toate acestea vor contribui la plasarea Timișoarei ca cel mai important oraș al României, după capitală. Deocamdată Clujul are acest statut.

cover photo:Eye in the Sky

,3 Responses

 1. Radu says:

  Noroc ca ne-ai spus ce cred cei 2 prieteni din CJ si Buc. Se vede ca e o previziune bazata pe studii relevante cu o pondere acceptata de toate institutiile de sondaj serioasa. Asa se ia esantionul reprezentativ: 2 prieteni. :))))

  • gratianmihailescu says:

   @Radu tocmai de aceea am folosit datele de inceput…si da, cei 2 prieteni lucreaza in domeniul dezvoltarii locale. Sau tu esti genu care crede doar in cantitate?

 2. Mihai Zbucea says:

  Dragi prieteni,
  Concurența civilizată este benefică oricui. Se poate învăța și completa orice idee ce duce spre civilizație. Am prieteni în Timișoara, am fost de multe ori acolo și înainte de 89. În 90 , am înțeles că s-au constituit licee în română, germană, maghiară, franceză, sîrbă fără nicio situație contradictorie. Toată lumea se înțelege bine. În Cluj , după 90, au fost situații jenante în care separarea instituțiilor de învățământ s-a făcut cam brutal. A avut vreun rost hărmălaia. Cum îi vorba că unu-i mintea și celălalt fruntea. Așa să fie, chiar dacă cele două orașe s-ar înțelege între ele, să alterneze locurile I și II și să se completeze.
  OAMENII BUNI ÎNCAP ORIUNDE .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *