Editorial

De ce trebuie sa iesi la vot?

7 Dec , 2016  

De ce trebuie sa iesi la vot pe 11? Pentru ca exact ce se intampla in 90 cu Iliescu la Universitate “Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar […] Fac apel la toate forțele politice sa facă front comun împotriva acestor elemente de tip fascist, de tip legionar, care acționează împotriva intereselor poporului nostru.” se intampla acum cu Ghita, Dragnea, Ponta & Company “Interesele transpartinice ale lui Soros au depasit orice limite. Dupa ce si-a pus propriul fiu la conducerea Romaniei, miliardarul vrea sa-si impuna oamenii si in ministere.

Ca un fost basist, iohanist si actual sorosist am zis sa aduc cateva argumente pentru a scoate lumea la vot.  Am obosit sa fac lucrul asta de fiecare data cand sunt alegeri. Am facut-o pana acum pe Adevarul : “De ce conteaza votul tau din primul tur?” , am scris pentru hipsterii de la Vice, “Pişatul pe vot dăunează grav gândirii libere”, sau pentru intelectualii de pe Contributors “De ce o sa votez pe 25“.

Scriam in 2014 ca motivele pentru care nu mergi la vot sunt slabute. “Tu, de fapt, nu vrei să mergi la vot pentru că te-ai săturat de aceleaşi feţe, de politicienii produşi de sistemul corupt, de minciuni. Tu vrei să protestezi împotriva acestui sistem şi atunci nu te prezinţi la vot sau intri în cabină şi îţi anulezi votul sau le tragi câteva înjurături candidaţilor pe pagina de vot. Vezi, doamne, că aşa eşti cool, anti-sistem şi că le-ai arătat-o tu lor. Ehh, află că nu rezolvi nimic cu atitudinea asta şi că nu ai nicio şansă să-I senzibilizezi pe politicieni cu astfel de acţiuni.  Tu nu vrei să-l schimbi pe unul cu altul şi atunci îţi bagi picioarele în toţi. Hai să îţi spun ceva: la vot mergi ca să schimbi un om cu altul şi durează 10 minute o dată la 4 ani. Vrei să lupţi împotriva sistemului şi a clasei corupte din politică? Poţi să o faci în cei 4 ani prin toate mijloacele posibile: fii nervos pe bloguri, participă la mitinguri şi proteste, pune presiune pe ei prin toate mijloacele pe care le ai la dispoziţie. Dar du-te la vot!” 

Intre timp a aparut USR-ul, ca varianta impotriva establishemntului politic, cu bune si rele,  ai varianta oamenilor, noi, nepatati, cu expertiza. Ai o alternativa.

Ce se poate intampla daca nu mergi la vot?…. Asta:

dragnea

Donald Trump si Brexit sunt produse ale neprezentarii la vot. Le luam pe rand si nu imi doresc sa fac o analiza a rezultatelor ci doar sa prezint cifre oficiale.

  1. Victoria lui Trump in State:

Jumătate din alegătorii eligibili au votat în mod eficient pentru nici un președinte: jumătate din alegătorii eligibili nu au votat,  din 231.556.622 persoane cu drept de vot, au existat doar 131.018.000 buletine de vot numărate.

no-vote

Cine a votat pentru Trump?

trump-vs-clinton

           2. Brexit

La Brexit, neimplicarea tinerilor a influentat rezultatul referendumului. Chiar daca tinerii au votat pentru “Remain”, prezenta lor a fost mai mica decat a celor mai varstnici, care au votat pentru “Leave”. Imi place graficul din dreapta, care arata clar ca cei care mai au de trait o medie de 16 ani, au decis soarta celor care mai au de trait 69 de ani. Dar asta e riscul  democratiei directe si al referendumului, mai ales in cazul neprezentarii la vot.

young-people-voted-remainbrexit

prezenta

Situatia e mult mai pestrita, decat modul simplist in care incerc eu sa prezint lucrurile aici. Dar concluzia generala e ca neprezentarea la vot, neimplicarea, nepasarea sunt factori care au repercursiuni pe termen lung, asupra comunitatii in care traiesti, asupra societatii si asupra modului tau de viata. Cum ar fi te trezesti dupa 11 Decembrie cu o guvernare PSD-ALDE-PRU? Cum ar fi sa ai un prim-ministru ca Dragnea? Asa ca daca nu vrei sa voteze altii pentru tine, daca nu vrei sa traiesti in urmatorii 4 ani cu urmasii de drept a lui tata Ilici la guvernare, daca nu vrei sa decida Antena 3 sau Romania TV pentru tine, iesi la vot.

Gandeste-te si iesi la vot!

,



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *