Editorial

Decalajul României

12 Feb , 2015  

In momentul în care la Brussels se prezintă oportunități de finanțare pentru orașe, call ce va fi lansat in Mai 2015 și va avea o valoare de peste 100 de milioane de euro, în România primarii sunt cu ochii pe DIICOT, DNA sau ANI pentru a vedea dacă nu cumva le apare numele în vreun dosar. Aici se vorbește despre PPP partnership despre inovare si comunități inteligente, primarii din România sunt ocupați cu organizarea zilelor orașului, sau cu sponsorizarea echipei de fotbal. Spania si Italia au aplicat împreună la acest gen de programe și au avut peste 300 de proiecte implementate pana acum. România apare pe harta proiectelor smart cities de 3 ori cu orașe ca București, Cluj si Timișoara. Asta se întâmplă din cauza administrației românești care este la kilometrii lumină de ce se întâmplă în materie de finanțări europene, mai ales cu cele oferite direct de Comisie.

GrowSmarter este unul dintre proiectele dat ca exemplu de bune practici și unde este partener secundar si Suceava. Stockholm, Barcelona și Köln participă la GrowSmarter – un proiect prin care se dezvoltă soluții inteligente, care reduc impactul asupra climei creând în același timp dezvolatre economică și valoare pentru oraș si locuitorii săi. Scopul: să construiască orașe inteligente ecologic atractive în timp ce crează noi locuri de muncă.

1800263_10153038559081675_3710611099115264551_n

Dar noi suntem ocupați cu zilele orașului, cu mici și cu bere, cu muzica populară și cu concursuri culinare de genul cel mai lung sau cel mai mare. Arestările care se fac zilele astea nu au nici o valoare dacă nu are loc o reformă a administraţiei publice, care va permite o modernizare a administraţiei. Nu va exista creştere şi dezvoltare la nivel local şi regional, dacă primarii aşteaptă fonduri guvernamentale pentru a dezvolta anumite facilităţi sau anumite investiţii. Creşterea vine odată cu accesarea de fonduri sau cu atragerea investitorilor străini sau cu soluţii inovatoare făcute în parteneriat cu zone mult mai dezvoltate din Europa, sau cu centre de cerectare, fie ele din ţară sau de afară.

, , , , , ,One Response

  1. not4you says:

    teoretic echipa primarului e defecta pt. ca nu stie sa-I propuna sa acceseze fonduri si pt. ca nu monitorizeaza fondurile. si echipa aceea ar putea chiara daca nu ar sti sa fie contactata de forurile care se ocupa de dezvoltarea sa la zica ca sint fonduri. dar acolo unde trebuie sa fie persoana carea se ocupa cu asta la FADR sau altii sint persoane care sint puse politic … deci … hai mai ca nu micii sint de vina, aia mari sint devina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *