Editorial,Expertiza

Despre Cluj cu respect

21 Oct , 2015  

Iarasi despre Cluj.  Nu demult am scris despre Cluj vs Timisoara. Si acum, dupa scurta vizita cred ca aveam dreptate atunci cand ziceam ca este favorit pentru castigarea titlului de capitala culturala europeana. Argumente?

E simplu: Am scris si pe facebook: atata timp cat ai un primar si un vice-presedinte de consiliu judetean care sta 2 ore la o masa rotunda alaturi de reprezentanti ai societatii civile, ai sectorului business si ai academicului vorbind despre strategii de dezvoltare, despre inovație și tehnologie, despre proiecte comune, înseamnă că zona respectivă o sa ajungă departe. Deci oamenii aceia au stat la masa cu noi, “muritorii”, au ascultat si s-au implicat in discutii. Nu stiu daca au facut-o pentru ca la anul va fi campanie sau au facut-o deoarece cred intr-o astfel de abordare ce tine de multi-level governance. Cert este ca au facut-o si pentru asta nu pot decat sa zic “Respect” pentru administratia din Cluj.

Evenimentul a fost organizat de JCI Romania cu ocazia a 100 de ani de functionare a organizatiei. Am intalnit oameni misto, tineri, cu idei, implicati in diferite zone antreprenoriale sau ale societatii civile. Am acceptat propunerea lui Stelian pentru ca doream sa vorbesc despre viziunea mea de dezvoltare regionala si despre cum ar trebui sa se realizeze, mai ales ca unele dintre aceste propuneri au fost facute in trecut catre diferiti “stakeholderi”. Prezentarea mea o puteti gasi aici, si consider ca a venit in completare a tot ce s-a intamplat acolo.

Am venit la Cluj pentru ca am vrut sa cunosc oameni si sa vad prezentari legate de Smart & Innovative Cities, chestiuni care tin de dezvoltare locala si regionala. Consider ca acesta e viitorul, care din pacate va produce disparitati si inegalitati si mai mari la nivel de zona, regiune sau tara. Unele orase vor creste mult si repede, iar celelalte nu vor tine pasul cu acest ritm impus de polii de dezvoltare urbana.

S-a vorbit despre ce trebuie sa faca Clujul ca sa castige competitia cu orase ca Iasi, Brasov sau Timisoara, pentru ca vrem-nu vrem, exista o astfel de competitie. S-a vorbit despre Cluj ca oras inteligent si inovator, despre technologia care sa imbunatateasca guvernanta urbana si sa reduca birocratia, despre viitoarele evenimente de anvergura, despre cat de importanta este cultura pentru procesul de dezvoltare locala. La un moment dat cineva a zis: “Bun, Cluj a fost in 2015 capitala europeana a tineretului, a organizat zeci de evenimente cu impact international, gen TIFF, UNTOLD, ELECTRIC CASTLE, dar ce facem pe viitor?” Si masa rotunda s-a incheiat cu o propunere misto, dupa ce o voce prezenta a spus ca actiunile si bugetul administratiei se negociaza o data la 4 ani, atunci cand sunt alegeri. Propunerea a fost ca pe viitor sa  se realizeze un buget multi-anual, pe o perioada lunga, in funtctie de prioritatile de dezvoltare si de importanta proiectelor, impreuna bineinteles cu ceilalti “stakeholderi”. Alba Iulia este exemplu de bune practici,  (despre care s-a vorbit si in cadrul conferintei de la Cluj, mai ales cand s-a pus problema reabilitarii cladirilor vechi din patrimoniu), insa cred ca viitorul este in Cluj, iar Clujul are sansa de a deveni exemplu de buna practica.  Felicitari celor implicati (UBB, administratie, sectorul business si civil) si celor de la JCI pentru organizarea unui astfel de eveniment!

FOTO: TransylvaniaCam.com

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *