Editorial

Despre corupție şi politică

20 Oct , 2015  

A fost o perioada in care scriam destul de des despre “rahaturile” pe care le inghiteam zilnic de la politica la administratie si culmea, nu se intampla nimic. Am inceput sa scriu analize si apoi am inceput sa arat si cu degetul. Am scris pentru ca eram frustrat, am scris pentru ca eram implicat direct, am scris pentru ca m-am consumat cu proiecte care nu s-au realizat si care vedeam ca functioneaza in alte tari. Scriam si nu se intampla nimic si culmea e ca nimeni nu lua atitudine. Toata lumea stia, dar nimeni nu facea nimic. Am scris despre coruptie pentru ca simteam ca ma descatusez si pentru ca ma eliberam, ma facea sa ma simt bine. Am avut probleme de cateva ori, insa nu pot spune ca am fost amenintat direct. Am scris pe Contributors, am scris despre coruptia cu fonduri europene pe “Romania Curata”, am scris pe blogul de pe “Adevarul” despre lipsa de democratie din dezbaterile privind regionalizarea, ba chiar am scris un mesaj catre Victoria Nuland si Joe Bidden “We need money to fight corruption!”. Unul dintre ultimele articole l-am scris pe blog “Lăsaţi DNA să respire” si de atunci nu am mai publicat in directia asta, poate doar luarea de pozitie impotriva “proiectului mirobolant” al primarului Robu de la Timisoara.

Am lansat idei de proiecte in spatiul public, am colaborat cu diferite think tankuri pe probleme de genul asta, desi mi-as fi dorit sa fac mai multe, nu doar ca voluntar. Am incheiat tot acest discurs despre coruptie cu un raport pentru Adunarea Regiunilor Europene, unde vorbeam despre lipsa de democratie la nivel local si regional. Da, acel raport va fi prezentat in decembrie la Bruxelles cu ocazia a 30 de ani de cand AER functioneaza. Am scris despre coruptie si in raportul pe care il voi lansa in curand la Bucuresti (o sa revin cu detalii).

Multe lucruri s-au schimbat si simt ca exista o anumita vointa in acest sens. Spre deosebire de acum cativa ani, cand chestiile astea erau “tabu”, vad tot mai multi oameni implicati, din pacate multi in Bucuresti, putini in restul tarii. Am inceput sa cunosc mai bine si mai in detaliu oamenii “importanti” din acest domeniu si unii dintre ei m-au dezamagit, altii nu i-am cunoscut insa sincer, nu prea eram curios de ei. Exista unele persoane “care lupta impotriva coruptiei” dar sunt “unse cu toate alifiile”. Nu vreau sa intru in detalii, insa cred ca imi pot focusa energiile pe lucruri mai constructive si poate cu oameni faini si calitativi, asa ca o sa o las mai moale. Asadar, pe viitor, mai putina politica si mai multe chestii constructive.

Cum scriam si pe facebook zilele trecute: pe pagina de wikipedia a lui Klaus Iohannis este un articol de-al meu la referinte. Nu am stiut lucrul asta pana nu mi l-a semnalat un prieten. Prieten care m-a intrebat: “Tu ce-ai avut de castigat din asta?”…Am stat bine, m-am gandit si n-am stiut ce sa-i raspund. Romania lucrului bine facut e departe, mult prea departe, desi atunci consideram ca schimbarea poate veni de la varf inspre baza. Cred ca e invers si tocmai de asta o sa ma focusez pe viitor pe unele chestiuni constructive, pornite de jos in sus, asemenea subiectului de cercetare pe care il voi aprofunda in urmatorii 3 ani: “Subsidiaritatea”.

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *