Editorial

Despre terorism, religie si politica

28 Mar , 2016  

Am simtit nevoia de a scrie despre terorism, religie si politica,  un editorial mai lung ca de-obicei. Dupa atentatele de la Bruxelles de saptamana trecuta, Europa nu va mai fi la fel si multe lucruri se vor schimba, pornind de la masuri de securitate severe si pana la relatiile umane dintre cetatenii europeni, conceptiile acestora despre diferitele religii si discursul unor politicieni sau unor partide care vor “fructifica” acest eveniment tragic, pentru a atrage votanti. Scriam pe blog anul trecut “Bruxelles, atentie la alegerile din Europa” unde spuneam ca Europa lui 2015 e încolţită de criza economică, de discrepanţa mare între politic şi societate, de şomaj in rândul tinerilor, plină de eurosceptici şi de atacuri teroriste, de invazia refugiaţilor si de ameninţarea Rusiei, ura si xenofobia apar frecvent, iar in Parlamentul European aproape 150 de europarlamentari de extrema stânga sau dreapta au fost aleşi de cetăţenii europeni. Cam asa arata situatia acum in Europa, iar procentele ar putea sa creasca pentru genul acesta de miscari, lucru care blocheaza oarecum ideea de constructie europeana si identitate europeana.

1458326096_169195_1458328859_noticia_normal_recorte1

In cazul in care genul asta de partide cresc in preferintele votantior (si sunt mari sanse sa se intample asta) solidaritatea europeana si parteneriatul/comunicarea atat de necesara pentru a rezolva problema securitatii si a terorismului nu va fi posibila.

Cetatenii europeni trebuie sa inteleaga ca nu este o lupta intre religii, asa cum multe voci publice, politicieni dar si mass-media promoveaza genul asta de actiuni tragice, ci este o lupta nebuna a unor  organizatii teroriste, gen ISIS indreptata spre toata lumea, inclusiv spre musulmani. Scriam pe facebook ca Isis a ucis in weekend 50 de persoane și prea putina lume a  postat pe Facebook despre asta. Mass-media nu a relatat pe larg despre aceste evenimentele. Cui ii pasa de Yemen, Irak si Pakistan? Nimeni nu da doi bani pe ce se intampla acolo. Un nebun “suicide bomber” a detonat o bomba la sud de capitala irakiană Bagdad, omorând cel puțin 30 de persoane și rănind alte 95 …. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise de trei atentate sinucigașe în punctele de control ale orașului din Sudul Yemenului, Aden … Ignoranta alimentata de frica produc ura. Oamenii ar trebui să audă acest tip de știri, să înțeleagă că nu este vorba despre Crestinism  vs Islam, ci este vorba de ISIS. Isis ucide mai mulți musulmani decat crestini, dar stirile din media occidentala vorbesc doar despre atacurile teroriste din Vest, care alimentează o mentalitate de genul “musulmanii sunt împotriva noastră”. De fapt, acest lucru il urmareste ISIS:  a instala o anumită cantitate de tensiune, frica, teroare și nesiguranță. Este un conflict global care necesită solidaritate și parteneriat și fiecare caz, ar trebui să fie tratat în mod individual și nu trebuie uitat ca “ISIS lupta împotriva lumii, inclusiv a musulmanilor” (Din poza de mai jos lipsesc atentatele din weekend despre care am scris mai sus)

1958424_1273898749306193_6001996575776755300_n

Revenind la Islam, Mojeeb, unul dintre cei mai credinciosi musulmani pe care i-am cunoscut, spune chiar aici pe blog: “Islam is the religion of peace and gives the right to everyone to live in peace. I always become disappointed that why some of such activities when a Muslim is involved in it are getting linked with Islam but others that a non-Muslim is involved are not linked with their religion. I don’t need to give examples as media is full of the examples. I do not need to give more details here as everyone can read about Islam and find out more. I don’t think that any injustice should be linked with any religion. It is about personally, a small group and faction mentality rather than religion. In short, see Islam in literature and not in Individuals.”

Anul trecut, dupa antentatele de la Paris, scriam  in Adevarul “Ipocrizia nascuta din Je suis Charlie”  Terorismul este o problemă globală şi trebuie tratată ca atare. Pentru a o trata, trebuie cunoscute cu adevărat rădicinile ei şi pentru a le cunoaşte acestea trebuie să fie “promovate” la fel cum au fost evenimentele din Paris. Ceea ce s-a întâmplat în Paris are ramificaţii în Siria. “Aceste probleme” trebuie tratate şi în Occident însă şi acolo de unde vin, fie că vorbim de Al Qaeda, Boko Haram sau Isis. Nu e vorba de falsa dezbatere iniţiată de media globală Creştinism vs Islamism. Acest gen de abordare pune şi mai multe paie pe foc.

Victoria a facut o postare interesanta pe facebook “Suportul pentru sharia e mult mai mare in statele in care Islamul are prin lege un statut special fata de celelalte religii. De unde deducem ca problema nu e religia musulmana, ci tipul de stat si separatia religiei de stat.

941076_10205481669510972_703123408455004305_n

O alta postare interesanta a fost facuta de Dani, alaturi de graficul de mai jos: “Traim in societati care s-au dezvoltat mult in ultimii ani si si-au ignorat vulnerabilitatile, pentru ca au crezut cu totii intr-o forma pervertita a ideii de sfarsitul istoriei si ca totul e bine daca a cazut URSS. Ne-am ferit 20 de ani sa ne atingem de unele probleme, acum nu facem decat sa recoltam prostia asta.

Nu, nu trebuie sa fugim cat mai repede posibil cand vedem un musulman. Aproape toti oamenii care au comis atentate in Europa erau si cetateni europeni, nascuti si crescuti aici, dar erau doar o fractiune din cei 10 milioane de musulmani ce traiesc in UE. Adancirea marginalizarii acestui grup etnic nu ne va proteja, ci ne va face si mai vulnerabili. Mai multi tineri care se vor simti respinsi de societatea in care traiesc fara o vina personala, a lor, vor fi mult mai usor de montat ca sa caute razbunare impotriva acestei societati.

E un moment groaznic, dar nu e unul in care ar trebui sa ne lasam condusi de instinct sau de frica. Lupta pentru a fi o democratie liberala trebuie purtata atat cu demonii externi cat si cu cei interni, din capul nostru.”

12107817_10153714478399690_372159339114314963_n

Lucian Boia spunea intr-un interviu in Sinteza ca uneori, multiculturalismul a funcționat bine. Alteori a dus însă la învrăjbire și la lucruri teribile. Să ne gândim ce s-a întâmplat cu evreii în al doilea Război Mondial. Lucrurile pot merge spre bine sau spre rău sau să fie amestecate. Nu există scenarii obligatorii, însă ce vreau să spun încă o dată e că ce se petrece zilele acestea nu reprezintă un pericol iminent de islamizare a Europei sau un fenomen care amintește, cum spun unii, de prăbușirea Imperiului Roman…..Iar despre islamizarea Europei, istoricul Boia spune ca totul este posibil, dar nu putem să spunem, prin faptul că anul acesta și-au căutat refugiu în țările Europei aproape un milion în total, nu putem spune că gata, s-a terminat cu Europa și Europa e în curs de islamizare, fiindcă 4% din populația Europei este islamică, iar acum venind un milion într-un an, înseamnă încă 0,2%. Timp de cinci ani, dacă se mai păstrează ritmul acesta, se va mai adăuga un procent. Pentru ca apoi sa spuna ca pericolul este mai degrabă în interiorul Europei decât în elementele care vin din afară, fiindcă mai ales crizele din ultima vreme, care s-au ținut lanț- criza grecească și apoi toată imigrația aceasta masivă și neașteptată- au pus în evidență fragilitatea construcției europene. 

As dori sa inchei acest editorial cam lung cu un citat dintr-un interviu de  pe blog,  unde Claudia spunea ca e nevoie de  o intelegere integrata a problemelor viitorului: atacurile teroriste din UE, criza refugiatilor sirieni, afgani si irakieni, radicalizarea tinerilor europeni, probleme de incluziune, etc “oamenii sunt revoltaţi împotriva migraţiei scăpate de sub control, dar trebuie să facă distincţie între o criză umanitară care generează valuri de refugiaţi de război şi migraţia ilegală, cu reţele de traficanţi care reprezintă un pericol pentru securitatea UE şi care trebuie anihilate. Evident că efortul trebuie coordonat pentru că este muti-faţetat: migraţie, terorism, jihadism intern, reţele de terorism cibernetic, tineri europeni cărora li se pare cool jihad-ul…. UE se luptă cu un terorism hibrid, nu cu un stat-terorist; Statul Islamic sunt practic toţi jihadiştii part-time care pleacă brusc în Siria, apoi se întorc în Europa. Seducţia acestui tip de terorism trebuie anihilată prin alt narativ, trebuie să le oferi altceva acestor tineri, ceva pozitiv care să îi atragă; ori nu poţi face acest lucru dacă îi ţii segregaţi în ghetouri din afara oraşelor fără nicio şansă de a accesa piaţa muncii. E vorba de resentiment şi ideal ar fi să nu se ajungă acolo. De-radicalizarea nu va avea succes pe termen lung, deşi costă foarte mult, dacă nu se oferă o alternativă. UE încearcă să aloce resurse, bani şi oameni, pentru de-radicalizare la sursă…

Eu inchei cu ideea ca atunci cand UE va avea o singură politica în plan intern si in plan extern, o singura politica de aparare, acest gen de actiuni s-ar putea rezolva mai repede… In prezent sunt tot atatea politici cat natiuni.

, , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *