Dezvoltare/Relatii Internationale,Prieteni & Invitati

Diana Rusu povesteşte despre ARCADIA

16 Feb , 2015  

Asociaţia Română pentru Cooperare si Dezvoltare Internaţională –ARCADIA a fost creata in 2010 la initiativa unui grup de prieteni pasionați de dezvoltare internațională si care doreau să contribuie la dezvoltarea acestui nou domeniu de activitate în România. Venind cu o expertiză vastă dobândită în cadrul unor studii și job-uri internaționale, membrii ARCADIA pun la dispoziția comunității de practică din România accesul la expertiză și se implică în activități de transfer de know-how. Un bun exemplu în acest sens a fost proiectul « Formarea tinerilor experți români în dezvoltare internațională » derulat în perioada 2013-2014, finanțat printr-un grant AOD şi implementat de ARCADIA în parteneriat cu Biroul Regional UNDP CIS.

Arcadia_RO

Ca manager al acestui proiect am avut plăcerea de a colabora cu membri ai comunității de practică ARCADIA și cu principalii actori din mediul ONG si guvernamental în dezvoltarea unor programe inovatoare de formare pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul dezvoltării internaționale. Astfel au fost lansate primele burse de cercetare pentru tineri cu focus pe ţările prioritare pentru România, a fost organizată o conferință regională care a adus împreună reprezentanți ai mediului academic și practicieni, a fost pilotat primul program de mentorat online, au fost susținute training-uri de specialitate pe tema managementului de proiect în contextul dezvoltării internaționale şi a fost lansată revista online www.arcadiareview.org  Toate activitățile derulate au subliniat nevoia de angajare în dezbateri de conținut și conectarea la prioritățile regionale și globale în domeniu, reconfirmând utilitatea existentei acestei organizații.

Anul 2015 marchează o schimbare de viziune și abordare la nivel global în ceea ce privește mecanismele, parteneriatele și instrumentele prin care programele de dezvoltare internațională se derulează. În acest context ARCADIA va continua colaborarea cu principalii actori implicați in acest domeniu în România și va dezvolta noi parteneriate prin care domeniul să fie accesibil și unor sectorare care nu au fost considerate prioritare dar care devin esențiale în noua paradigma a dezvoltării. La nivel intern ne bucurăm de o creștere a numărului de membrii care aduce după sine noi inițiative şi colaborări trans-sectoriale. Noi grupuri de lucru pe teme și zone de interes sunt în curs de formare și vom veni în sprijinul dezvoltării profesionale a comunității de practică cu noi inițiative. Formarea continuă este esențială într-un domeniu atât de complex și deschis spre inovare și eficientizare ce va avea un efect direct asupra calității discursului din domeniu și a proiectelor avansate de actorii implicați.

Diana Rusu- Secretar General ARCADIA

Diana Rusu a absolvit cursurile de licenţă din cadrul UBB Cluj-Napoca – Facultatea de Ştiinte Politice, Administrative şi ale Comunicării  secţia Ştiinte Politice şi cursurile de master la Universitatea Central Europeană din Budapesta departamentul Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. La întoarcerea în ţară s-a alăturat echipei My Grasp ca şi Director de Relaţii Externe  (2010-2011) unde a participat la activităţi de promovare a rolului educaţiei în avansarea competitivităţii României. Din 2010 până  în mai 2013  a lucrat în cadrul PNUD România  având diferite poziţii în cadrul organizaţiei, intern, asistent proiect şi consultant şi a beneficita de o bursă în cadrul şcolii de vară organizată de UNDP şi CEU pe tema dezvoltării sustenabile în zona Europa Centrală şi de Est . În 2013 Diana a colaborat câteva  luni cu organizaţia Casa Europei -Provence pe teme de cetăţenie activă şi integrare pe piaţa muncii la nivel EU  iar din iarna aceluiaşi an a condus implementarea proiectului ARCADIA- “Formarea tinerilor experți romani  în dezvoltare internatională” finantat prin grant AOD. 

Domenii de interes:

Dezvoltare si cooperare internationala; Rolul mediulu privat in dezvoltare; Educatie si empowerment; 

, , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *