Editorial

Doua chestii misto de la Olimpiada

6 Aug , 2016  

A inceput Olimpiada de la Rio. Multe probleme legate de securitate, de virsului Zika, de recesiunea economica din Brazilia. În plus, gradul de poluare al oraşului Rio e mai mare decât recunosc autorităţile. Peste toate, Brazilia e cuprinsă de o criză politică şi de cea mai gravă recesiune economică din anii ’30 încoace. Oamenii sunt nemulţumiţi că statul a cheltuit prea mulţi bani cu organizarea ediţiei din acest an. Poliţiştii au folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc, iar spiritele s-au calmat într-un final.

Cu toate acestea 2 chestii faine s-au intamplat deja, doua momente/actiuni care evidentiaza spiritul Olimpiadei. Principiul fundamental al jocurilor olimpice, asa cum provine din filosofia greaca este “de a pune sportul în serviciul dezvoltării armonioase a omenirii, în vederea promovării unei societăți pașnice, preocupate de păstrarea demnității umane”.  Jocurile olimpice au permis sportivilor să reprezinte țări chiar  în cazul în care acestea nu au fost recunoscute în mod oficial de către vecinii lor sau de catre membrii ai Națiunilor Unite.

Premiera absoluta in istoria jocurilor olimpice: Prima echipă de refugiati va participa la jocurile din Rio, echipa care nu reprezintă o țară, ci 65 de milioane de persoane relocate (intern, sau în afara țării lor) din cauza războiului sau altor probleme de securitate. Cei zece atleți reprezinta Siria, Sudanul de Sud, Etiopia, și Republica Democratică Congo.

Members of the Refugee Olympic Team pose for a photo in front of the Christ the Redeemer statue in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 30, 2016. A group of 10 athletes from South Sudan, Syria, Congo and Ethiopia will compete in Rio under the Olympic flag. (AP Photo/Felipe Dana)

Members of the Refugee Olympic Team pose for a photo in front of the Christ the Redeemer statue in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 30, 2016. A group of 10 athletes from South Sudan, Syria, Congo and Ethiopia will compete in Rio under the Olympic flag. Source Quartz (AP Photo/Felipe Dana)

Povestile inspirationale ale unor membrii din echipa refugiatilor, care au trecut de la neputinta la speranta, le gasiti aici, in The Guardian.

A doua chestie faina este selfieul gimnastelor din Coreea de Nord si Coreea de Sud. Lee Eun-Ju din Coreea de Sud si-a facut un selfie devenit viral in media internationala cu  Hong Un Jong din Coreea de Nord.

RTSL12Q+%28layout+%28comp%29%29

 Author: REUTERS/Dylan Martinez

Mesaje destul de evidente prin aceste doua poze, mesaje ce tin de unitate si diversitate, de pace, de prietenie, toate legate de idealurile lui Coubertin reprezentate de juramantul olimpic: “„Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful ci lupta. Esențial nu e să cucerești ci să lupți bine. ”

Cover Photo: FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

, , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *