Expertiza

Dupa un an…

30 Sep , 2016  

Saptamana trecuta am terminat cu bine primul an doctoral. In 2012, cand am terminat masterul Erasmus Mundus, profesorul coordonator mi-a sugerat sa incep un program doctoral la Trento. I-am spus ca mi-au ajuns studiile. In 2015 am intrat la Vest, la Timisoara, pasionat de subiectul de cercetare si frustrat ca lucrurile se misca greu in Romania.  Imi plac profesorii de acolo, colegii sunt minunati si pot transmite mai departe, studentilor,  putin din cunostintele acumulate.

Primul an a fost intens cu seminarii si cursuri doctorale, cu o conferinta la Vest, cu o bursa la Bruxelles si cu seminarii pe care le-am tinut pentru cei din anul trei. Dar pe langa activitatea academica am facut o gramada de alte chestii.  Imi dau seama ca desi “subsidiaritatea si guvernanta multi-nivel” (subiectele cercetarii) sunt doua concepte si principii care apar in multe documente sau in discursul politicienilor, sunt prea putin aplicate la nivel de politici. Eu  incerc sa le aplic, atat cat imi sta in putinta si voi continua sa fac acest lucru. Cum am incercat acest lucru? Prin activitatile conexe cu cercetarea de doctorat la care am participat intre 2015 si 2016 si prin proiecte pe care nu le mai insir aici.

1.Eveniment Junior Chamber International la Cluj. În luna Octombrie 2015 am fost invitat de către JCI pentru a vorbi despre dezvoltare regională la conferința care celebra 100 de ani de la înființarea organizației.  JCI este un ONG international ce căută soluții pentru problemele din comunitățile noastre, croite pe baza caracteristicilor acestora, pentru a construi o lume mai bună, creând astfel impact global. La conferința de la Cluj au fost prezenți stakeholderi locali si regionali, primar, vice-președinte CJ, parlamentari, ONG-uri, sectorul business si profesori de la Babes-Bolyay. Prezentarea pe care am susținut-o venea cu o viziune integrată a procesului de dezvoltare regională și o puteți găsi aici.

2. Lansarea unui raport de politici publice la București, Noiembrie 2015

In luna Noiembrie am lansat la Institutul European din Romania (IER), raportul “Viitorul dezvoltării regionale in România” eveniment la care i-am avut ca invitați pe Gabriela Drăgan, directorul IER, Radu Magdin consultant, Wienfried Senker expert, Răzvan Orășanu directorul Institutului de Studii Populare și Dan Cărbunaru jurnalist Calea Europeană. Evenimentul s-a bucurat de un real succes cu un impact mare în media fiind promovat de publicații ca HotNews, Calea Europeana, Epoch Times, Adevărul.

De altfel în cursul anului doctoral 2015-2016 am avut doua intervenții la Adevărul Live, comentând despre administrație locală și regională, despre reformă, despre subsidiaritate. Într-una din emisiuni am vorbit despre noua organizare administrativă a României: Gratian Mihăilescu despre desfiinţarea comunelor şi a consiliilor judeţene, iar in cealaltă emisiune am vorbit despre viitorul dezvoltării regionale in România și cum ar trebui sa evoluăm în acest sens. Cea de-a doua emisiune a reprezentat un follow-up la lansarea raportului de politici publice și o găsiți aici.

Raportul vine cu o viziune nouă și integrată asupra dezvoltării regionale ce ține de democrație, managementul fondurilor europene, subsidiaritate și multi-level governance, descentralizare administrativă, lobby regional la Bruxelles. Dovada succesului acestui raport a fost faptul că după prezentarea sa, consilierul prezidențial pe politici interne Laurențiu Ștefan, m-a invitat la Cotroceni pentru a discuta cu el și echipa sa despre reformele de fond care ar trebui realizate și despre evoluția României din punct de vedere administrativ și economic. Aici folow-up dupa intalnirea de acolo “Ce am facut la Cotroceni?”

3. Eveniment Bruxellles – lansare raport european. Un alt eveniment important care are legătură cu subiectul ales pentru cercetare este participarea la Bruxelles ca invitat al grupului de expertiză pe regionalism al Adunării Regiunilor Europene (AER) , la adunarea generală a organizației care a sărbătorit 30 de ani de existență în decembrie 2015. Cu această ocazie a fost lansat raportul european despre starea guvernării locale în Europa, raport care are in centrul său  subsidiaritatea și descentralizarea. Raportul despre Romania a fost elaborat de mine și îl puteți găsi aici.

Ca urmare a lansării acestui raport, știrile TVR 1 au făcut un material despre reforma administrativă și regionalizare în Europa, material unde am apărut alături de colegul expert din Italia, Enrico Martial. În scurta intervenție avută am vorbit despre multi-level governance și despre deschiderea administrației locale și regionale și despre managementul public colaborativ, idei care apar și in subiectul cercetării. Mai multe detalii aici.

4. Eveniment CAESAR București. În decembrie am fost invitat la București de C.A.E.S.A.R pentru a vorbi la evenimentul organizat de ei, un eveniment care a reușit să strângă sute de experți din Romania pe diferite domenii de activitate. Prezentarea susținută acolo s-a intitulat Cum să facem lobby regional la Bruxelles? Am scris mai multe pe blog atunci.

5. Eveniment Academia de Advocacy la Timișoara. Un alt eveniment conectat cu subiectul cercetării doctorale a fost masa rotundă de la Timișoara, organizată de Academia de Advocacy în primăvara lui 2016. Am avut onoarea să fiu invitat ca speaker la evenimentul de la CJ Timis, alături de experți și oameni politici din administrația locală și regională. Am vorbit despre descentralizare, despre reforma administrativă, despre subsidiaritate și dezvoltare.

6. Eveniment Freedom House si Comisia Europeană la Cluj. În aprilie 2016 am fost invitat ca speaker/trainer la Cluj, la seminarul organizat de Freedom House și Comisia Europeană intitulat Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog alături de alți invitați ca Angela Filote, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Carmen Mărcuș, consilier economic la Reprezentanța Comisiei Europene în România, Gelu Trandafir, Directorul de Comunicare al Freedom House România, Victor Cozmei, jurnalist HotNews. Am susținut două prezentări despre absorbția fondurilor europene în România și descentralizare și despre principiul european al subsidiarității și operaționalizarea sa în România.

Acum sunt in Bucuresti si scriu acest articol de la  Eveniment Konrad Adenauer la București.  Sunt invitat  ca lector la Programul de Excelență în Politică organizat de Konrad Adenauer Stiftung. Prezentarile mele de aici:

  • Doua țări est-europene cu trasee diferite. De ce Polonia a reușit în timp ce România a avut mari probleme?
  • Cum va trebui să evolueze Romania în următoarea perioada?

Cam asa cu aplicabilitatea acestor doua concepte pe care le studiez la nivel academic. Cum spuneam si pe blog: “The great aim of education is not knowledge, but action” Imi doresc sa fie puse in practica aceste principii si consider ca pot schimba modalitatea de functionare a guvernarii locale/regionale/nationale si pot produce bunastare si dezvoltare. Dar trebuie aplicate!

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *