Editorial

E cool sa fii din societatea civila

23 Nov , 2015  

Dupa aproape doua saptamani prin Bucuresti si intalniri cu politicieni, diplomati, oengisti sau oameni din media, pot sa va spun un singur lucru: e cam trendy, cool si sexy sa faci parte din societatea civila. Dupa 25 de ani, in care cei din domeniul asta au fost marginalizati, miscarile de strada cauzate de tragedia de la colectiv au repozitionat societatea civila, acolo unde trebuia sa fie de la inceput, la masa deciziilor. Televiziunile si publicatiile se inghesuie sa aduca oameni din societatea civila, politicienii au inceput sa isi aplece urechea si sa asculte ce au oamenii astia de zis, tot mai multe miscari civice apar in spatiul public avand diferite cereri, iar prim-ministrul desemnat, Ciolos vorbeste non-stop de consultare publica, integritate, incredere si schimbare. Ba chiar la conferinta pe care am avut-o saptamana trecuta, la final a venit cineva la mine, de la administratia prezidentiala si mi-a zis ca ar trebui sa tinem aproape, deoarece la anul vor avea loc mai multe negocieri cu societatea, fapt care ma bucura enorm. Intram defapt in normalitate, incet, incet.

In toate aparitiile mele si in toate editorialele din ultimii ani am vorbit despre acest lucru si despre guvernanta multi-nivel. De fiecare data am dat exemplul Poloniei, care la o populatie de peste 38 de milioane de locuitori are peste 6-7 milioane de oameni inscrisi in diverse asociatii, fundatii, miscari non-guvernamentale, dintre care un million jumate sunt oameni activi. Daca vedem ca schimbarea pe care ne-am dorit-o cu totii a venit de acolo, de ce sa nu incurajam institutional acest sector non-guvernamental?

Tot ce inseamna democratie si buna guvernanta a inceput de la Rosia Montana si s-a terminat cu caderea guvernului Ponta, prin miscarile societatii civile si prin intermediul social media. Tot acest demers trebuie continuat, pentru ca derapaje vor mai aparea probabil. Din pacate toata activitatea societatii civile, e concentrata in Bucuresti, Cluj, Timisoara si mai cateva orase. De ce nu dezvoltam acest sector atat de important pentru Romania? De ce nu avem finantari care sa stimuleze societatea civila si in alte zone ale Romaniei, pe diferite domenii de expertiza? De ce se duc toti banii la cateva organizatii? De ce nu se creeaza un fond special (altul decat al FDSC-ului) care sa impulsioneze activitati ale ONG-urilor in toata Romania?

Daca ne dorim sa crestem ca societate este necesar sa ne gandim la finantarea sectorului non-guvernamental si la proiecte implementate de la radacina. Iar pe langa acest lucru, guvernanta multi-nivel trebuie sa inceapa sa functioneze, fie ca vorbim despre procesul legislativ (adica realizarea legilor) sau decizional (procesul de decizii la nivel central, regional sau local). In toate aceste etape, consultari, elaborare si decizie, trebuie sa fie implicat sectorul non-guvernamental, sectorul academic si sectorul de business, deoarece deciziile se vor rasfrange asupra noastra, a tuturor si atunci aceste decizii trebuie sa fie cele mai bune si in concordanta cu nevoile societatii sau comunitatii in care traim.

Hai sa facem sa fie cool si trendy chestia asta!

(FOTO: Adevarul)

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *