Editorial

Făt Frumos, Fata Morgana şi fondurile europene

12 Mar , 2015  

Aşa se numeşte moţiunea de cenzură pregătită de PNL pentru d-l Teodorovici. În sfârșit văd şi eu putina mișcare din partea opoziției in acest sens, ca au fost cam morți in ultimii 3 ani. Şi pe bune aveau atâtea motive.

Am scris săptămâna trecută o analiză pentru contributors si europuls. Nu se poate să lansezi un call de 2 milioane de euro pe POSDRU şi aplicaţiile să fie deschise doar o săptămână. Nu se poate fizic ca un proiect complex de 2 milioane să îl pregăteşti într-o săptămână cu tot cu actele adiacente şi partenerii din administraţie. Vreo 3 săptămâni sau o lună ai nevoie ca documentele de parteneriat să fie ştampilate de administraţie, doar ştim cum merg lucrurile astea. Şi tu ai anunţat callul cu o săptămână înainte şi o săptămână l-ai lăsat deschis pentru aplicații. Şi asta în luna Decembrie cand toată lumea e ocupată cu cadourile de sărbători. Am vorbit cu auditori de la Comisie şi mi-au spus că sunt mari şanse ca şi acest call să fie cu dedicaţie. E suspect din punctul lor de vedere. Eu nu cred asta. Eu cred că d-l ministru Teodorovici are o obsesie cu absorbţia, cred că visează noaptea absorbţie, cred că e fetişul lui: absorbţie cu orice preţ. Asta în timp ce „tata şi mama fondurilor europene” ca să folosesc o expresie pe placul lui Crin, d-na Creţu, spune că e nevoie de susteinabilitate şi de proiecte care să contribuie la dezvoltare cu adevărat.

Plus că cererea de rambursare cu nr.39, depusă de România la Comisie Europeană pentru POSDRU, la finalul anului 2014, se află în prezent în „întrerupere temporară”, fiind necesară reverificarea proiectelor. E nasol zic eu!

Liberalii cu moţiunea lor au dreptate: nu s-a făcut nimic pentru o mai bună comunicare cu beneficiarii deşi acesta a fost un capitol deficitar pe 2007-2013. Ba mai mult campania despre care am scris „Din zori pana in seară” a isterizat romanul de rând doar în timpul campaniei electorale. De ce nu se continuă cu mesaje către beneficiari care să-i pregătească pentru 2014-2020? Acum se confirmă ce ziceam atunci: era doar o campanie politică cu mesaje subliminale de genul uitaţi ce a făcut guvernarea actuală cu fondurile europene!

Plus că noua strategie a ministrului încurajează calitatea slabă a proiectelor. Primul venit – primul servit, ca să fie absorbţie. Ce contează calitatea nu? Riscăm o infuzie de bani aiurea, care să nu contribuie deloc la dezvoltare, doar de dragul de a avea absorbţie.

Liberalii au dreptate când spun că mai sunt 11 luni şi noi trebuie să cheltuim 9 miliarde de euro. Da Ăștia sunt banii care nu am fost în stare să-i cheltuim deşi UE ni i-a oferit. Slabe şanse dacă ne uităm la gradul de absorbţie din ultimii ani.

Săptămâna trecută au fost demiși directorii POSDRU, POSCCE si Mediu, asta înseamnă că lucrurile nu stau cum ar trebui. Moţiunea a picat ieri, deci d-l Teodorovici îşi poate continua munca liniştit.

, , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *