Expertiza

Follow-up policy paper

11 Dec , 2015  

Am reusit sa lansez doua rapoarte in ultimul timp si sunt bucuros ca au avut succes. Primul dintre ele a fost lansat la Institutul European din Romania. Cel de-al doilea a aparut la Bruxelles cu ocazia a 30 de ani de la infiintarea Adunarii Regiunilor Europene. Ambele trateaza subiecte legate de dezvoltare regionala, guvernanta multi-nivel, capacitate administrativa, regionalizare/descentralizare, democratie, lobby regional la Bruxelles.

Lansarea primului raport a fost un succes, iar evenimentul a avut parte de o dezbatere si o discutie calitativa, moderata bine de Razvan Orasanu si cu interventii bune din partea prietenilor si colaboratorilor Radu Magdin, Dan Carbunaru, Wienfried Senker si gazda noastra doamna Gabriela Dragan. Prima reactie media au avut-o cei de la @Epoch Times Romania, realizand un material chiar in acea zi: “Ce ar putea face România pentru o bună dezvoltare regională (video)”

Apoi am fost la Adevarul Live, unde am vorbit aproape o ora despre probleme dar si despre solutiile dezvoltarii regionale in Romania. Emisiunea toata o gasiti aici: Graţian Mihăilescu, expert în politică europeană: De ce nu atrage România bani europeni

Apoi a aparut un interviu in ziare.com, datorita colegilor si prietenilor mei de la CAESAR, in care vorbeam despre raport si despre solutiile pe care le da acest raport. Tot interviul il gasiti aici: “Interviu cu Gratian Mihailescu”

Cel de-al doilea raport este in limba engleza si este despre situatia guvernarii regionale in Europa. Partea pe care am scris-o despre Romania o gasiti aici pe siteul Adunarii Regiunilor Europene. Tot pe siteul AER, au mai aparut doua materiale, un interviu cu cei de la DG REGIO, foarte technic de altfel : “DG REGIO efforts to implement cohesion policy in EU Member States”  si o prezentare power point despre conceptul de dezvoltare regionala integrata, prezentare pe care am realizat-o la Cluj, in cadrul conferintei JCI, 100 de ani: “An integrated approach to regional development”.

In urma lansarii raportului la Bruxelles, TVR 1 si 2 au relatat despre eveniment in jurnalele de stiri. Materialul il gasiti aici. “Raport al Adunării Regiunilor Europene: Reforma administrativă, soluția pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene”

Cam asta e follow-up-ul la aceste rapoarte si sper ca unele chestiuni aparute acolo sa fie transpuse in politici publice sau impinse catre decidenti, fie ca vorbim de Guvern sau Presedintie. Saptamana viitoare am fost chemat la Presedintie. Sa vedem ce o sa se intample si daca voi  reusi sa urc pe agenda publica unele din chestiunile aparute in cele doua policy paper. Va tin la current!

, , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *