Expertiza,Jurnal de calatorie

Ganduri de la Chisinau

4 May , 2016   Gallery

Am ajuns prima oara la Chisinau zilele trecute, prin intermediul unui proiect de asistenta pentru dezvoltare al celor de la Freedom House in colaborare cu Centrul de Investigatii Jurnalistice de acolo. Am fost alaturi de oameni faini, profesionisti cu experienta in media.

Eu am vorbit despre editorial, despre blogging, despre cum putem influenta deciziile politice sau cum putem pune presiune pe politic, despre crowdfunding, despre freelancing ca modalitate de a face un jurnalism de calitate. Proiectul in sine e unul care desi e mic, a adus  multa valoare si un plus de prospetime/idei participantilor.

M-am intalnit si cu cei de la IDIS Viitorul, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale, unul din think tank-urile reprezentative de acolo, cu care sper sa colaborez pe viitor pentru ca sunt profesionisti in proiectele pe care le desfasoara si aduc un impact direct asupra reformei din Moldova.

Dupa experienta de anul trecut din Dnipropetrovsk , Chisinau mi se pare ok. Mult mai ok. Vorbeam cu cei de acolo si imi spuneau ca desi exista acea incertitudine si frica de Putin si Rusia, situatia e mult mai stabila. Cu toate astea milionul disparut si confuzia politica fac din Moldova o tara expusa la pericolele de la Kremlin. De asemenea libertatea presei este un lux intr-o tara ca Moldova. Exemplul cel mai relevant a fost intr-una din zile cand colegii de la Centrul de Investigatii au afisat un banner cu Free Khadija, o jurnalista condamnata la șapte ani și șase luni de închisoare, in Baku, Azerbaijan. Ambasada Azerbaijanului s-a sesizat si a incercat prin diverse presiuni sa opreasca acest protest pasnic. Asta spune multe despre libertatea presei in Moldova si despre presiunile politice si financiare exercitate asupra oamenilor din media.

Ca si oras, Chisinau mi-a lasat o impresie buna. Centrul este curat si verde. Mi-a placut modalitatea simpla prin care s-a dezvoltat urbanistic orasul, strazile fiind foarte simplu de reperat, deoarece sunt paralele vertical si orizontal, iar o adresa o poti gasi usor: la fiecare intersectie exista numele strazii si numerele. Simplu si eficient. Nu am apucat sa ma bucur mai mult de oras, insa mi-as dori sa ma intorc si sa cunosc mai bine Chisinaul. Dulciurile “Bucuria” si vinul de Purcari sunt un deliciu pentru orisicine. Un deliciu a fost si limba moldoveneasca, zambind de multe ori cand vorbeam pe strada cu localnici, oameni calzi si primitori.  Mi-a placut. Sper sa ma intorc in curand.

Poze de Ion Ples

, , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *