Editorial,Expertiza,Lifestyle

Gânduri de Sâmbătă

23 Mar , 2019  

Facebook îmi amintește ca acum 7 ani închideam unul din cele mai mișto momente din viața mea. După 1 an 8 luni cu eseuri, examene, rezumate critice, cursuri, stagiu, proiecte, multe petreceri și călătorii … în cele din urmă absolveam un program european de studiu :  23 martie 2012 Graduation Day of Joint European Master in Comparative Local Development (Master CoDe). Am fost 25 de studenți  din 22 de națiuni de pe toate continentele. Oameni de la care am învățat mult și cu care am crescut împreună, oameni cu vise ca și mine, oameni curioși, care –și puneau întrebări și care erau dornici sa învețe și să descopere.

Au trecut 7 ani de atunci, cu bune și rele. Experiența mea de atunci și prieteniile legate in acele 20 de luni au adus impact major unor comunități din țări ca Bangladesh și Tanzania. Tot nu-mi vine sa cred că undeva, in zona rurală din Sudul Bangladeshului, aproape de pădurea Sundarban este singura bibliotecă construită cu bani privați, dintr-o țară de 150 de milioane de locuitori, iar pe placa la intrare e numele meu. E incredibil cum  prietenia dintre mine și Sayed şi apoi dintre mine și Mihai poate afecta viitorul a peste 30 de mii de oameni. Cred că e important ca oameni cu obiective comune să fie conectați….Ieri a fost ziua lui Sayed. I-am trimis un video pe care l-am filmat pe stradă, sub copacii infloriți de primăvară.  Am sperat sa-I transmit vibe-ul de primăvară din România…nu am reușit, deoarece mi-a scris că e bolnav. Mi-am amintit atunci scurt ce înseamnă o țară ca Bangladesh și cat de privilegiat sunt ca trăiesc într-o țară europeană. Câteodată am impresia ca nu știm să apreciem, ce avem, ce e in jurul nostru, de ce ne putem bucura….

 

In iunie merg in Tanzania, pentru a cunoaște altă comunitate care vrea sa crească, să se schimbe, să se dezvolte. Punem umărul și acolo și vedem cum putem ajuta. Pentru că oamenii de acolo sunt dornici și vor asta, pentru ca au energie și pentru ca sunt implicați. Tot cu prieteni și acolo, tot de la Masterul de mai sus. Plus alți prieteni pe care i-am cunoscut de curând, sau pe care o să-i cunosc in curând. Pentru că suntem cumva conectați și pentru că conexiunea ne aduce împreună. Imi vine in minte Barabasz cu The power of six degrees…

E Sâmbăta. E sâmbăta, e primăvara și eu stau in biblioteca. Trebuie sa închei concluziile la lucrarea de doctorat și gândurile îmi zboară departe și nu-mi dau pace. In ultimii 7 ani, am reușit cumva sa finalizez și doctoratul, deși atunci, in martie 2012, când am terminat programul european și când coordonatorul meu olandez mi-a spus : rămâi la doctorat aici, i-am spus că eu nu voi face in viața mea doctoratul. E prea mult pentru mine i-am zis. Martie, 2019 sunt in biblioteca Carol din București și încerc sa sintetizez concluziile a peste 200 de pagini de teorie și interviuri. Peste 10 ani de exeperiență și pasiune ce i-am pus în lucrarea asta, despre dezvoltarea României, despre descentralizare, despre orașe, despre subsidiaritate, despre colaborare și participare, valori in care cred și pe care le promovez.

Urmează 3 Luni in care trebuie să susțin doctoratul, să organizez eveniment de 3 zile la București, Urban Talks și Urban Innovation Hack, să mă pierd pentru o săptămână prin Iordania și să merg in Tanzania pentru 3 săptămâni pentru expediția EduCaB. Un amalgam intre educație, cercetare, inovare și aventură și proiecte de impact national si global. Totul cu oameni și despre oameni. Cu prieteni. Si neapărat cu comunități, despre comunități….#Safiebine

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *