Jurnal de calatorie

Ganduri din Bruxelles

20 Jul , 2016  

Joi  se implinesc 5 luni de la atentatele de la Bruxelles. In fiecare zi cobor aici, la Maelbeek si trec pe langa acest panou si incerc sa mai citesc cate un mesaj din multitudinea de mesaje  lasate acolo de oameni: e despre iubire, despre solidaritate, despre speranta. In fiecare zi e un moment, cand ma gandesc la nenorocire si la conflictul deschis pe care-l traim, ceva greu de explicat si care pare lipsit de sens. Cg-R-ObW0AA6AJv

La intrarea in metrou,  poti vedea fetele omenilor care au pierit atunci, poti citi despre ei.   32 de persoane au murit atunci in statia de metrou Maelbeek, 14 nationalitati diferite, in atacul terorist cel mai sangeros din istoria Belgiei.

Zilele trecute un europarlamentar a pus pe facebook sugestiv : „Pe 21 Iulie e ziua nationala a Belgiei”, facand trimitere indirecta la atentatele de la Nisa, de pe 14 Iulie. Zilele trecute am citit ca barbatul care a murit la Nisa e din Resita si m-am cutremurat. Am scris de multe ori despre terorism, despre atentate, insa simt pentru prima oara ca aici, in Bruxelles, traiesti cu gandul ca se poate intampla oricand si  oriunde.

Orasul traieste sub aceasta stare de presiune si oarecum s-a obisnuit cu ea. Forte militare si politie patruleaza non-stop in centru, pe langa institutii sau prin metrou. La unul din meciurile de la europene, eram la terasa in Place Lux, loc de intalnire al stagiarilor din Parlament, iar la un moment dat unuia din militari i-a scapat incarcatorul pe jos, iar gloantele au iesit afara, imprastiindu-se pe bulevard. Rasete, chicoteli la terasa, insa pe mine m-a speriat aceasta „normalitate”. Un alt moment haios s-a petrecut in centru. Ma plimbam pe langa Grande Place si am vazut un magazin de mobila si cum ma hlizeam eu la modele de canapele foarte inovatoare, apare un militar din senin langa mine, care aproape ma atingea cu varful puscociului, interesat de unele modele de mobila, dar si de preturi. Inchipuiti-va asa un civil langa un militar, in fata unei vitrine, discutand despre mobila.  O poza mai sugestiva pentru situatia de acum din Bruxelles, decat acel moment, nici ca se poate.

Poate ca ei, cei care traiesc aici s-au obisnuit cu starea asta, insa pentru cineva care e de putin timp aici, toate lucrurile astea sunt nefiresti. Maine e ziua nationala a Belgiei si poimaine sunt 5 luni de la atentatele teribile din martie. #safiebine

Photo credit: (AFP PHOTO / JOHN THYS)

 

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *