Afaceri Europene,Ce imi place,Dezvoltare/Relatii Internationale

Hai hui prin Bucuresti

5 Jun , 2015   Gallery

V-am povestit cum a fost la Cluj și la București la cele două evenimente la care am participat: oameni faini implicați în proiecte faine.

Continui povestirea cu ziua de Joi, unde am participat împreună cu Wienfried la Black Sea-Danube Social-Economic Innovation Forum la Palatul Parlamentului, un eveniment “instituționalizat” (deși nu cred ca asta era ideea organizatorilor) la care au participat foarte multe autorități, fie că vorbim de Ministerul Afacerilor Externe, Comisia Europeană, landul Baden Württemberg, parlamentari sau primari. Au fost și ONG-uri și lume din academic și privat însă am avut impresia că ei s-au auzit prea puțin. S-a vorbit despre oportunități de colaborare, de proiecte pe Dunăre pe 2014-2020, de programul START. Sincer din punctul meu de vedere, consider ca această strategie a Dunării este asemănătoare planului Juncker, obiective mărețe, prea puține grass-roots projects cu bottom-up approach, bani mulți pompați aiurea în administrație sau în proiecte ce nu au impact economic direct.  Sper să mă înșel. Ciprian de la CRPE a zis ca e o struțo-camilă neoperaționalizabilă. 🙂

Culmea –culmilor a relației stat-cetățean/ONG-autoritate publică a fost atunci când ambasadorul X încerca să mă convingă cât de bine e în Caraș-Severin și cât de multe activități turistice a finanțat MAE în zonă. Adică mie, care sunt din zonă și cunosc  problemele, îmi spunea cat e de bine în zonă, la Herculane si in m-tii Semenic. Și asta pe un ton ridicat…Întâmplarea asta spune multe despre felul cum percep autoritățile relația intre comunitate și instituție.

Am plecat de la evenimentul de la Palat direct la niște oameni care te încarcă pozitiv. E vorba de Alex și Alexandra care dezvoltă un proiect mișto de storytelling și pe care îmi doresc să îi implic în viitoare proiecte pentru că consider că e nevoie de o astfel de abordare în societatea noastră. Adică e nevoie să comunicăm între noi, e nevoie să ne știm poveștile pentru a ne înțelege mai bine, e nevoie de puțină creativitate și inovare în prezentare. Mă gândeam, oare cum ar fi arătat forumul de mai sus, dacă participanții la el luau niște ore de storytelling de la Alex și Alexandra?

Comunitatea Stai să-ți povestesc se desfășoară la Romanian Business Leaders aproape săptămânal și au reușit să o pună de o comunitate faină. Ceea ce fac ei este exact ce vorbește Chirilă în dicusrsul ăsta TED: “Our stories and the future of communication” Pentru a-și dezvolta abilitățile în materie de creativitate, persuasiune, empatie și improvizație, un bun povestitor are nevoie de trei condiții esențiale, ne spun cei doi organizatori: educație, practică și timp.

Comunitatea Stai să-ți Povestesc este un fel de spațiu de practică în care se învăță cum să se transmita valori, o viziune și o gamă largă de emoții, prin poveștile membrilor sai. Obiectivul lor este crearea unor comunități de profesioniști în business, educație și scriere creativă, care au în comun dorința de a practica Storytelling (Arta Povestirii) și de a o folosi pentru a deveni lideri și comunicatori mai buni.


Mai multe teaseruri gasiti pe pagina lor de youtube. Am ieșit cu ei la bere, după eveniment și mi-a plăcut, pentru ca sunt oameni pozitivi care te inspira si iti dau un vibe fain. Am plecat cu speranta ca voi putea colabora la un moment dat cu ei si ca ii mai voi intalni pe membrii comunitatii Stai sa-ti povestesc.

Vineri a avut loc Eurosfatul, eveniment care a ajuns la a treia editie în acest an. Îi cunosc destul de bine pe europulsiști, colaborând intens cu ei pentru organizarea evenimentului de anul trecut, pentru analizele ce le public pe europuls.ro și pentru raportul pe care l-au lansat la sfarșitul anului trecut.
Pentru cine nu știe despre ce este vorba încă, Eurosfat este forumul anual de dezbateri europene ce are loc în România cu scopul de a aduce împreună politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri, experţi și cetățeni pentru a dezbate asupra celor mai importante teme de pe agenda europeană, pentru a facilita poziţionarea actorilor români în cadrul UE.

Programul de anul acesta a fost focusat pe relațiile din Est și Balcanii de Vest, pe energie, integrare social și justiție. Aici e programul detaliat Eu am participat la primele două paneluri, fiind direct interesat de subiecte. Evenimentul a strâns lume bună în ceea ce privește expertiza și e un bun prilej pentru networking. Felicitări și să o țină tot așa europulsiștii că o țin bine!

Seara am iesit la MTR cu Alex si Delia, gazdele mele din Bucuresti, cărora le mulțumesc si pe care ii aștept la mine în zonă. Sâmbătă am plecat spre Trei Ape unde a cântat Nightlosers si Nucu Pandrea, maestrul care face natura sa se înfioare atunci când o frunză ajunge între buzele sale, dar asta e deja alta poveste; Si știți cum e vorba: ce se întâmplă la 3 Ape, rămâne la 3 Ape. La întoarcere am folosit Bla Bla Car, serviciul de ride sharing din România și am luat din București o fată super-draguță, cu care am vorbit de toate iar timpul a trecut mai repede. E  de loc din Reșița și a stat vreo 10 ani la New York, iar acum s-a întors acasă pentru că a semnat un contract cu o casă de discuri. Astept să ajungă celebră, ca să vă spun și despre cine e vorba 😉

 

, , , , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *