Dezvoltare/Relatii Internationale

Hai-hui prin Cluj si Bucuresti

3 Jun , 2015   Gallery

Am plecat de Miercuri spre Cluj pentru a mă întalni cu un prieteni vechi din liceu care urma să mă și cazeze – defapt care mă cazează tot timpul când sunt la Cluj – deși organizatorii evenimentului la care urma să particip mi-au oferit cazarea. Dar ce am făcut la Cluj, în afară de a mă întâlni cu prieteni și de a admira evenimentele culturale ale orașului devenit Youth Capital of Culture 2015? Am postat  ceva mai devreme opinia mea despre Timișoara vs Cluj.

E vorba despre PATRIR adică despre Peace Action Training and Research Institute of Romania, o organizație pe care o cunosc de puțin timp, cu oameni faini cu care îmi doresc să colaborez pe viitor. PATRIR m-a invitat pe mine și pe alte persoane ce sunt catalizatori ai societății sau cu putere de diseminare a informației, să participăm la trainingul “Analiza Complexa a Conflictului” pentru a dobândi cunoștințe care să genereze schimbări pozitive în activitatea noastră, a celor prezenți la curs și implicit asupra persoanelor cu care noi, cei prezenți la curs, interacționăm.

Am cunoscut oameni frumoși, care m-au încărcat de energie pozitivă, mediatori, psihologi, studenți, oengiști, cadre universitare, fiecare dintre ei implicați în diferite activități de schimbare în bine a societății. M-am bucurat când am auzit că acest proiect se dorește a fi prima rețea de infrastructură de pace din Centrul și Estul Europei. Un proiect interesant, care sper să nu se oprească atunci când grantul se termină și să genereze alt gen de proiecte între membrii rețelei, care să permită schimbări la nivel de societate. Mai multe despre acest proiect promovat de AID Rom aici.

În această rețea nu este vorba doar despre conflicte internaționale ci și despre micile noastre conflicte la nivel de societate, între profesor și elev, între mama și fiu, între cetățean și politic. Scriam pe Vice nu demult că România suferă de tulburare de stres post-traumatică după 50 de ani de comunism și 25 de ani de post-comunism sau de tranziție. În tot timpul ăsta țara a suferit și a experimentat evenimente traumatice si terifiante: violență, șoc, furie, nervozitate, frică și chiar vină. Nu au fost tratate de către politicieni sau societatea civilă, iar România încă suferă în prezent. De aceea e nevoie ca acest proiect să se dezvolte, pentru a tratat “bolile” acumulate în timp.

Duminică am plecat spre București pentru că luni participam la lansarea ASAP România. Ce este ASAP România? ASAP România este filiala Academics Stand Against Poverty, condusă de filosoful german, profesorul de la Yale University, Thomas Pogge, pe care am avut plăcerea să îl întâlnesc anul trecut la Development Camp la Sinaia. Evenimentul de luni a fost organizat și susținut în parteneriat de Comisia Europeană, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti), cu sprijinul Institutului Diplomatic Român, ASAP Romania, FOND Romania, ARCADIA.

Lansarea ASAP s-a realizat la Institutul Diplomatic Român iar evenimentul a fost împărțit în 3 părți. Prima parte profesorul Pogge a ținut prelegerea “Kapuscinski Development Lecture – The Sustainable Development Goals: Brilliant Propaganda?”. Cine a fost la Development Camp anul trecut nu a pierdut mare lucru, deoarece în mare a fost cam aceeași prezentare. Cu toate acestea e o plăcere să intercaționezi cu prof Pogge, cu care am avut plăcerea să ies seara la un restaurant, alături de participanți și organizatori.

Partea a doua și a treia a conferinței a constituit-o conferinţa “Combating Poverty and Inequalities: New Perspectives for Romanian Academics & Practitioners”. Au fost două paneluri de experți unde am întâlnit oameni buni pe domeniile lor de expertiză, oameni cu care România ar trebui să se mândrească, oameni care schimbă lucrurile în bine prin munca lor fie că sunt sociologi ca Dani, ahitecți ca și Catalin sau academici ca si Luciana. Eu am avut onoarea să prezint la panelul doi, alături de Leslie Hawke pe care o știți or datorită fiului ei Ethan Hawke, or datorită faptelor incredibile pe care le realizează cu fundația pe care o conduce Ovidiu.ro. Alexandru a mai fost în panelul meu și mă bucur că l-am întâlnit. El reprezintă Togheter for Development si a povestit depsre proiectul sau din Camerun. A mai fost Ciprian, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, însă a vorbit despre sărăcie in România si despre experienta sa de lucru (17 ani) cu persoanele ce trăiesc sub limita sărăciei. Eu am vrut inițial să vorbesc despre Masud Parves Library, despre biblioteca lui Sayed din Bangladesh, despre Banateni pentru Asia. Am renunțat si am vorbit despre politici de dezvoltare in România. Prezentarea mea e aici pe academia: “Enhancing regional development through EU funds absorbtion”.

Frumoase evenimente, frumoși oameni, energii pozitive și persoane care te ridică prin capacitatea lor de comunicare, de a lucra sau de a construi. E bine că există astfel de oameni, e bine că sunt activi și că fac lucruri pentru societate. Mâine o să vă povestesc despre alți oameni faini și implicați.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *