Expertiza

Impresii

5 Mar , 2016  

Impresii dupa  primul seminar sustinut:

Sunt preocupat de educatie si de aceea m-am implicat cat am putut in acest subiect. Am promovat ideile inovatoare ale lui Sir Ken Robinson pe blog, am scris pe Contributors si Adevarul editoriale despre educatie, sunt parte a proiectului EduCab,  iar textele lui Mihai Maci mi-au placut tare mult si consider ca prezinta cruntul adevar pe care multi nu il accepta. Ceva asemanator am publicat si eu “Ce se intampla cu scoala, oameni buni?”. Scoala asa cum este ea in Romania la nivel pre-universitar si universitar e in pragul unui colaps si are nevoie de o reforma de fond: “Cum produce scoala tampiti?”, De ce produce scoala tampiti?si “Ce produc universitatile romanesti?” sunt texte care fac o analiza reala a sistemului educational.

Atunci cand am semnat contractul de doctorat cu UVT, una dintre atributii era sa predau cateva ore pe saptamana. M-am bucurat cand mi s-a oferit posibilitatea sa predau la anul 3 de Relatii Internationale si Studii Europene, pentru ca sunt doua chestii pe care eu le-am studiat si consider ca am acumulat o oarecare experienta care trebuie impartasita cu studentii: pentru a-i motiva, pentru a-i inspira, pentru a-i capacita.

La primul seminar cu ei mi-am dorit o discutie interactiva, in care ei sa ma intrebe si eu sa le raspund. Nu s-a intamplat asta, desi am incercat sa-i stimulez prin diverse subiecte legate de afacerile europene, de politici, de relatii internationale. Multi dintre ei erau dezamagiti, multi nu stiau ce o sa faca in continuare, multi erau nemultumiti. Le-am spus ca am trecut si eu prin aceste trairi si ca e normal sa fie asa. 2-3 dintre ei erau mai focusati pe niste obiective clare, ceea ce m-a bucurat, pentru ca stiau ce vroiau. M-a surprins faptul ca desi erau la Studii Europene si Relatii Internationale doar 2 persoane au fost bursieri Erasmus. Prea putin…Le-am explicat despre oportunitatile unui program Erasmus si ce inseamna sa traiesti, studiezi, interactionezi intr-un mediu multicultural. Nu stiu daca au inteles acest lucru.

Ii inteleg prin ce trec si nu pot avea o atitudine de repulsie fata de blazarea lor. E normal sa fie asa. Sunt frustrati, sunt dezinteresati, nu au nici o motivatie, din cauza sistemului dar si din cauza lor.  E  un cerc vicios din care e greu sa iesi. Si cel mai rau imi pare ca nu isi doresc sa afle lucruri, sa puna intrebari. Din moment ce nu iti pui intrebari, tu pentru tine si apoi pentru altii, nu ai sanse de a evolua, spiritual sau in cariera. Daca nu esti curios si daca nu vrei sa descoperi lucruri nu ai cum sa avansezi.

Inainte de a incepe seminarul am avut onoarea si placerea sa stau la o sueta cu oameni valorosi, pe care ii apreciez: d-l Nicosevici de la Advocacy si cu d-l prof Mihaies, care ne-a povestit despre ICR si de ce au functionat lucrurile eficient atunci cand era acolo. La un moment dat d-l Mihaies a spus ca UVT a ajuns pe locul 150 la profil uman in topurile universitatilor, moment in care am intervenit: “Cu ce folos avem absolventi umanisti buni la Timisoara, daca piata fortei de munca din zona e focusata pe IT si automotive?”…

Sunt foarte multe chestiuni legate de educatie si de cum ar trebui sa evoluam in acest sens. Cert este ca Universitatile din Romania produc someri, cu licenta sau doctorat, spiritul antreprenorial lispeste cu desavarsire la cei tineri, iar generatiile care vin par din ce in ce mai dezinteresate. Povestile cu olimpicii la matematica si cat de bun sunt romanii la invatatura sunt niste exemple izolate, cazuri de succes, care e bine ca exista, insa per ansamblu situatia e nasoala.

Scriam nu demult ca  o intreaga societate s-a cladit asa. Unii s-au facut ca predau, altii ca invata. Generatii intregi au mimat asta. Si ai ajuns in campul muncii, unde ai incercat sa mimezi cat mai bine, pana la pensie. Si atunci am ajuns unde am ajuns:  o tara de mimi, care nu a produs aproape nimic!

Productivitate, eficienta, practica, antreprenoriat, cultura civica&politica,  implicare ar trebui sa ia locul blazarii, dezinteresului, demotivarii, neimplicarii, lipsei de reactie. O sa incerc sa le inoculez aceste lucruri, cel putin studentilor pe care o sa ii am de acum incolo!

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *