Ce imi place,My movies

Iñárritu şi filmele sale

28 Apr , 2015  

Aseară am revăzut Biutiful. A fost pe TVR 2 la filmul de artă. Prima dată l-am văzut în 2011 când a apărut. Un film trist, amar, despre neputinţă, despre paternitate, despre teama de a pierde pe cineva drag, cum spunea Iñárritu „despre acel moment în care începi să devii propriul tău tată şi copiii tăi încep să devină tu”. Filmul curge cu o poveste despre sărăcie însă urmăreşte interesantul fenomen sociologic al migraţiei şi imigraţiei ce are loc în Barcelona. Regizorul mexican spune despre Biutiful că: „Nu e vorba de moarte aici, e vorba de viaţă. Este un imn pentru viaţă”. Filmul a primit două nominalizări la premiile Oscar 2011, pentru cel mai bun actor (Javier Bardem), cel mai bun film străin şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, 2010, în total având 44 de nominalizări dintre care a câștigat 20 de premii. Este primul film în spaniolă pe care îl regizează Iñárritu după cel de debut, „Amores perros”, realizat cu zece ani înainte.

Am scris nu demult că Iñárritu e printre regizorii preferaţi. Birdman, marele câștigător al Oscarurilor a fost unul din favoriţii mei si am recomandat filmul. Am scris despre el că mi-a adus aminte de Black Swan (efortul creator al artistului pe scenă, care ar face orice pentru a ieşi bine) de Big Lebowsky (tripurile personajului principal, fantezia sa), de Revolver a lui Guy Ritchie (dialogul imaginar cu subconşstientul, cu celălalt EU), de dialogurile colerice gen Woody Allen. Acesta este primul sau film ce poate fi încadrat in genul comedie neagră, deși în esență este o dramă profundă, despre natura umană şi nevoia de a fi recunoscut, mirajul celebrității şi modul în care ne raportăm valorile.

Celelate doua filme ale sale au fost 21 Grams, titlul face referire la greutatea cu care se presupune că trupul omenesc devine mai ușor în momentul morții – așa-zisa greutate a sufletului. Filmul este o poveste despre speranţă şi umanitate, despre iertare şi puterea de a supravieţui.

Si Babel, un film deosebit, cum rar ai ocazia să vezi, despre interacţiunea dintre oameni şi lipsa comunicării între aceştia, decizii pripite şi remuşcări, un film complex, sensibil şi incitant:


In 16 ani Iñárritu a făcut doar 6 filme, dar intens aclamate datorită stilului său unic, inovator şi original. In caz ca v-a scăpat vreunul din filmele astea e nasol. Eu vă recomand un Iñárritu când aveţi chef de ceva special.

, , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *