Dezvoltare/Relatii Internationale

Intrebari

20 Sep , 2015  

Am publicat pe blog cateva chestii legate de criza refugiatilor, am dezbatut pe facebook cu prietenii, am primit niste injuraturi si comentarii la postarile de pe blog de mama focului. Lumea e clar impartita intre cei care sustin refugiatii si cei care sunt impotriva lor, cei care au devenit sensibili la poza lui Aylan si cei care sharuie poze cu ISIS. Cele doua postari ale mele de pe blog Explicatii si 6 Minute, incearca sa explice cat mai simplu situatia crizei refugiatilor si sa mearga la radacina, adica la razboiul intern din Siria. Ca acest aflux de refugiati sa se termine trebuie rezolvata problema interna. Problema nu e a oamenilor care fug de razboi, ei incearca sa-si salveze viata. Problema e a Europei, a institutiilor internationale, a lumii intregi. Astfel in capul meu s-au nascut o gramada de intrebari:

De ce toata lumea s-a bucurat de primavara araba din 2011, pentru ca apoi Siria sa nu primeasca asistenta pentru reconstructia unui stat democratic din partea UE sau SUA?

De ce un conflict inceput in 2011, nu a incercat sa fie rezolvat la nivel international?

Nu a vazut nimeni ca timp de 4 ani s-au strans peste 4 milioane de refugiati in tarile din jurul Siriei, in Iordania, Liban, Turcia si Grecia?

Ce interes au rusii in zona? Dar americanii?

Cine finanteaza diferitele factiuni interne din Siria care intretin razboiul si de ce?

In razboiul intern din Siria se folosesc arme chimice, iar acest lucru e cunoscut de marile forte Franta, UK si SUA, desi tratate internationale interzic acest lucru. De ce nu s-a luat nici o masura pana in prezent?

De ce bugetul Europei pe 2014-2020 are 1.6% pe Securitate si 6.1% pe politica externa, iar pentru propria administratie are 6.4%?

De ce pentru rezolvarea crizei economice din Grecia au avut loc 87 de intalniri intre membrii UE, iar pentru rezolvarea crizei refugiatilor nu are loc un summit european? (asta e o intrebare pe care si-a pus-o Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European)

Problema e aici si la aceste intrebari trebuie sa se rapunda cu actiuni concrete. Ceea ce se intampla cu oamenii/refugiatii sirieni e un follow-up al acestor lucruri. Pentru a rezolva criza refugiatilor trebuie “lucrat” la radacina si daca ma uit la statele care au avut asemenea probleme, Irak, Afganistan, mi-e teama ca e un proces care dureaza intre 15-20 de ani. Situatia interna e mult diferita fata de statele respective, insa un prim pas ar fi rezolvarea conflictelor  interne si oprirea razboiului sau diminuare actiunilor teroriste de pe teritoriu sirian si poate atunci  si numarul refugiatilor va scadea. Traim intr-o lume globalizata si orice eveniment care se intampla la zeci de mii de km departare peste o anumita perioada de timp are impact asupra lumii occidentale.  Zic si eu.

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *