Discursuri TED

Lectii de comunicare

31 Jan , 2016  

Un discurs TED despre comunicare eficienta despre cum stanga si dreapta (republicani si democrati) ar trebui sa stea la masa negocierii, despre no hate speech, despre liderii mari ai lumii gen Martin Luther King, Maica Tereza sau Nelson Mandela. Am descoperit in acest TED conceptul african de “Ubuntu” care se regasea in discursul lui Mandela care înseamnă că “am nevoie de tine ca să pot fi eu și tu ai nevoie de mine ca să poți fi tu.”

Autoarea acestui discurs TED, Elizabeth Lesser, care este co-fondatoarea celui mai mare centru de educație a adulților în Statele Unite, spune ca e adânc îngrijorată de felul în care culturile noastre se demonizează reciproc, din cauza puterii pe care le-o dăm celor care ne învrăjbesc. Si vine cu o propunere: sa inviți la masa pe cineva dintr-o tabăra adversa. Se poate și la o bere sau vin, sau un simpla cafea:). Si pentru a nu te lua de gat cu oponentul tău, trebuie sa respecți câteva reguli simple, care vor duce la o comunicare eficienta.

În primul rând, stabiliți un obiectiv: să ajungeți să cunoașteți o persoană dintr-un grup despre care aveți prejudecăți negative. Și apoi, înainte să vă întâlniți, conveniți asupra unor reguli de bază. Ea a încercat și a reușit, stabilind următoarele reguli: Nu încerca să convingi, nu apăra și nu întrerupe. Fii curios, fii deschis la dialog, fii natural. Și ascultă. Dar va las pe voi sa descoperiți aceste metode in discursul ei.

Pentru ca în finalul discursului sa concluzioneze: “Dincolo de ideea de bine și de rău, se găsește un câmp. Ne întâlnim acolo.”

,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *