Editorial

Localele din 2016: primul pas spre descentralizare?

5 May , 2016  

Pot fi  localele din 2016, primul pas spre descentralizare? De la sfarsitul lui 2015, oricare 3 cetățeni pot înființa un partid politic. Putem vorbi acum de partide locale, o oportunitate reală pentru grupuri civice de a se implica activ în viața politică a comunităților. Nu intru in detalii despre minusurile acestei legi, pentru ca nu acest lucru ma intereseaza, dar pot spune ca in continuare partidele mari sunt „protejate” de legislatie.

Ce ma intereseaza este  ca la alegerile locale din 5 iunie 2016, s-au înscris în premieră 28 de partide noi. E bine pentru democratie, desi puterea lor este limitata.  Aceste formațiuni s-au înregistrat în ultimele luni, după scăderea numărului minim de membrii fondatori, de la 25.000 la 3. Din cele 28 de partide, 13 sunt locale si judetene, ceea ce arata apetitul cetateanului pentru problemele locale/regionale si pentru nevoia cetățenilor de a rezolva probleme locale/regionale si de a aduce decizia mai aproape de ei.

Obiectivele celor 13 partide, care sunt membrii formatori dar si alte date interesante le puteti gasi aici, pe platforma celor de la Inovare Publica. Sunt interesante motivele de formare ale acestor formatiuni politice. Cei din Partidul Ialomitenilor spun ca sunt satui de lucrurile impuse de la centru, cei de la Forta Moldova vor „un stat minimal, suplu, dar puternic și eficient”, altii vor transparentizarea cheltuielilor administrației publice, altii vor dezvoltarea si modernizarea orasului asa cum sunt cei de la Partidul Uniunea Independentă pentru Sighișoara.

Pe langa aceste partide au aparut si foarte multi independenti, insa nu exista inca date despre numarul acestora, cel putin la BEC nu am gasit nimic. Sunt multi si unii cu sanse reale; daca nu la Primarie, la Consiliul Local sigur vor avea loc.

Alaturi de independenti si partidele locale/regionale avem Aliantele electorale înființate exclusiv pentru un scrutin. Pentru alegerile locale, o alianță electorală poate fi națională, județeană sau locală. În cazul acestui scrutin, nu s-a înscris nicio alianță electorală, ci doar 48 de alianțe electorale județene sau locale. 39 dintre ele regăsim PSD, în alianță fie cu ALDE, fie cu UNPR, altele PNL cu M10 sau cu PNTCD. Sunt interesante Aliantele de la Targu Secuiesc intre PSD, PNL, UNPR, ALDE, PRM sau de la Baia Mare intre FDGR, PSRO, UNPR, PNȚCD. Ce arata aceste Aliante? Ca lumea e satula de balacareala politica de la Bucuresti si vor sa faca o majoritate in CL pentru a fluidiza decizia la nivel local si pentru a gestiona cat mai eficient nevoile locale.

Conform prietenilor de la Politic Scan 27% din respondenți ar acorda votul unui partid nou înființat. Această cifră este mai mică  decât am văzut în alte sondaje din trecut pentru votul politic, și este posibil să reflecte un început de cristalizare a opțiunilor; în schimb, aproape 40% ar fi dispuși să voteze un candidat independent.

Independentii, Partidele noi locale si regionale, Aliantele, isi doresc un singur lucru: proiecte locale, dezvoltare, descentralizare. Nu-i intereseaza stanga si dreapta, nici ce se intampla la Bucuresti, nici cine apare la TV sa isi dea cu parerea despre „provincie”; ei vor doar sa faca lucruri pentru comunitatea pe care o reprezinta.

Am scris de nenumarate ori ca România este un stat puternic centralizat, ceea ce a dus la neglijarea zonelor de provincie în favoarea capitalei şi la centralizarea deciziilor în structurile de putere de pe lângă Dâmboviţa. În România fondurile bugetare nu sunt cheltuite în locul în care sunt generate, de fapt sunt trimise mai întâi la centru, prelucrate de către un aparat birocratic dens şi sunt repartizate în teritoriu pe linie politică și pe baza unor smecherii de partid, care nu tin de dezvoltare ci de santaj politic.

Romania nu are cum sa evolueze si sa se dezvolte in acest ritm centralizat, greoi si birocratic, iar politicul de la Bucuresti nu va dori niciodata sa piarda resursele financiare pentru ca „santajul” politic nu le va mai fi unealta in alegerile locale. Sper ca alegerile locale din 2016 sa arate nevoia descentralizarii administrative si financiare, nevoie care o sa vina dinspre cetateni si dinspre felul lor de a vota, independenti sau partide locale/regionale.

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *