Dezvoltare/Relatii Internationale,Editorial

Oameni care au devenit simple cifre

6 Sep , 2016  

Oameni care au devenit simple cifre. Nu mai sunt pe prima pagina a ziarelor. Nu mai fac audienta. Nu mai intereseaza pe nimeni. Din cand in cand mai apare pe social media o poza si niste cifre: au mai murit 30 de refugiati, iar in jurnale aceste stiri apar pe final, undeva inainte de sport si vreme. Moartea lor nu mai aduce audienta, lumea nu mai e interesata, ei devin simple cifre, care cresc de la zi la zi.

Am citit de curand pe Observer ca la un an de la lansarea programului de relocare al refugiatilor, acesta a esuat. Era un plan pe doi ani in care 160.000 de refugiati trebuiau sa fie relocati in diferite tari. Doar 3% din acestia si-au gasit o casa. Si asta in timp ce Merkel scade in sondaje simtitor si sunt mari sanse sa piarda alegerile din acest an.  Partidul de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obtinut duminica un succes electoral important chiar in landul natal si fieful Angelei Merkel, Mecklenburg-Pomerania Occidentala, unde au avut loc alegeri pentru Parlamentul regional.

5700 de refugiati au murit pana in prezent in ultimul an, iar cifra este raportata de OXFAM, o confederație internațională a organizațiilor de caritate axata pe reducerea sărăciei la nivel mondial. Acesta este numarul victimelor dupa ce poza lui  Alan, micutul decedat in Marea Mediterana, a facut inconjurul lumii si a sensibilizat un glob intreg. Atunci am scris si eu Explicatii pe blog, incercand sa argumentez situatia complexa din Siria.

 4664 de decese au fost pana la moartea micutului Alan, deci in ultimii doi ani de zile avem peste 10 mii de victime. Potrivit celor de la OXFAM,de la inceputul anului, avem cate o victima la fiecare 80 de minute.

Inchipuiti-va o zi normala din viata voastra, iar la sfarsitul ei timpul petrecut de voi la lucru sau cu familia echivaleaza cu moartea a 11 oameni. 11 oameni mor in fiecare zi normala de-a voastra. Dar ce mai conteaza…sunt simple cifre!

Cover Foto:  Poza, realizata de fotograful Daniel Etter, pe o plaja in Kos, in Grecia, il arata pe sirianul Laith Majid, coplesit de emotii si tinandu-si copii la piept. Dupa ce au ajuns la tarm, acestia au fost indrumati catre taberele de refugiati sirieni organizate de autoritatile grecesti. “Nu stiu ce se va intampla cu ei, daca vor scapa cu bine sau nu”

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *