My movies

Recomandare: The big short

17 Jan , 2016  

Am vazut zilele trecute The Big Short si Christian Bale e fenomenal. Face un rol mare. Dar daca chestiile financiare, legate de Wall Street te plictisesc, nu are rost sa il vezi, Distributia e fantastica: Ryan Gosling, Christian Bale, Steve Carell, Marisa Tomei, Brad Pitt. Filmul urmareste modalitatea prin care s-a ajuns la  colapsul pietei globale, prin ochii celor care au anticipat acest lucru si au gasit metode legale  de a profita de pe urma crizei. Nu o sa vorbesc prea multe despre actiunea filmului tocmai pentru ca in trecut au sarit prietenii pe mine si mi-au zis ca fac spoiler. Ideea filmului e similara cu ceea ce s-a intamplat in precedentele filme legate de criza de pe Wall Street din 2008. 

Primul este “Inside Job” si a luat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar in 2011. Regizorul documentarului spune ca filmul este despre corupția sistemică a Statelor Unite prin  industria serviciilor financiare și consecințele acesteia”. Documentarul descrie in 5 parti cum modul în care schimbările din politică și practicile bancare au contribuit la crearea crizei financiare.

 

Cel de-al doilea film a aparut in 2011, iar actiunea sa se desfasoara într-o perioada de 36 de ore inaintea crizei,  și subliniază etapele initiale ale crizei financiare din 2008. In centrul actiunii este un grup de persoane de pe Wall Street, iar filmul da o nota umana trairilor prin care personajele acestea au trecut inainte si dupa criza. Demi Moore, Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci reusesc sa interpreteze diferite “modele de oameni” din industria financiara, iar filmul in ansamblu exploreaza esecul capitalismului, lacomia si fraudarea investitiilor. Daca Inside Job e prea technic, va recomand acest film. E mai simplu de urmarit si mai accesibil, chiar si decat The Big Short.

The Big Short e destul de technic, din acest punct de vedere fiind asemanator mai mult cu Inside Job decat cu Margin Call. Cei de la “Variety” spun despre film ca este “A spinach smoothie skillfully disguised as junk food.“, iar New York Times scrie ca “The Big Short will affirm your deepest cynicism about Wall Street while simultaneously restoring your faith in Hollywood“. Desi a avut patru nominalizari la Globurile de Aur, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol (Steve Carell, Christian Bale), filmul nu a luat nici un premiu, insa a castigat alte 16 premii la diverse festivaluri. Din punctul meu de vedere Christian Bale ar trebui sa ia Oscarul pentru rol secundar pentru ca e cel mai bun rol pe care il face. Enjoy the movie!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *