Editorial

Reformă aşa…de ochii lumii

16 Feb , 2015  

Sunt câteva chestiuni importante pe agenda politică despre care nu s-a prea vorbit probabil din cauza isteriei cu Elena Udrea sau a justiției televizate ce are loc  în România, toată lumea fiind hipnotizată de DNA și de politicieni sau moguli arestați.

1. Schimbăm sistemul dar când vine vorba de acțiuni concrete, o dăm la întors.

Am urmărit promisiunile lui Iohannis înainte de a fi ales Președinte iar una dintre ele era schimbarea sistemului politic. Președintele a promis ca va negocia acest lucru cu clasa politică el însuși fiind liantul între nevoile societății și clasa politică.

Inițiativa celor de la „Politică fara bariere” de a democratiza sistemul politic romanesc se pare ca a intrat în impas. Deși reprezentanții acestei inițiative, formați din mai mulţi specialiști din ONG-urile românești, au avut o întâlnire cu președintele Iohannis, pe data de 10 februarie Comisia din Parlament care se ocupă cu legea electorală a dat un mandat de principiu pentru alegerea într-un singur tur a primarilor și a președinților de consilii județene și menținerea actualelor praguri electorale la nivelul de 5%. Chestiile astea dacă vor fi aprobate nu pot îmbunătății procesul politic, iar normal ar fi sa se revină la alegerea primarilor și președinților consiliilor județene în două tururi și respectiv scăderea semnificativă a pragului electoral, atât pentru alegerile locale cât și cele parlamentare. Asta dacă se dorește schimbarea sistemului politic și oarecum democratizarea sa. Dacă nu, mergem în continuare pe înțelegeri trasnpartinice.

Aici găsiți Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale.

2. Ce facem cu banii confiscați?

Ideea e ca a aia care au furat, intră la închisoare, stau 2-3-5 ani și după se întorc la averile lor, făcute prin fraude. Cui nu i-ar conveni să stea câțiva ani la mititica și apoi să devină milionar în euro? ANAF pune în aplicare doar 10% din deciziile de confiscare. În 2014, peste 12 milioane de euro au fost recuperate de la infractori și 416 imobile au fost sechestrate de DNA. EFOR propune înființarea unei agenții care să se ocupe de administrarea banilor sau bunurilor sechestrate. Urmăriți filmulețul de 1 minut al EFOR.


3. Camera Deputaților nepăsătoare la decizia Curţii Constituţionale

Este vorba despre decizia Curţii Constituţionale privind Ordonanţa traseiştilor. Decizia Curţii Constituţionale obligă Parlamentul să respingă ordonanţa şi să clarifice situaţia, ceea ce în cazul consilierilor locali şi judeţeni migratori (în număr de aproape 4.800) înseamnă pierderea automată a mandatelor. Primarii (552) de asemenea îşi vor pierde mandatul – dacă nu cumva Parlamentul ia decizia impopulară de a elimina definitiv din lege sancţiunea pentru migraţie, fără limită de timp. Probabil se doreşte o amânare şi o tergiversare a deciziei Curţii Constituţionale.În acest mod continuă decredibilizarea Parlamentului României: cu justificarea ridicolă „n-am avut timp să-mi fac tema”, Camera Deputaţilor adoptă tacit o OUG declarată neconstituţională de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicaţiile procedurale invocate.

Cei doi şefi ai Camerelor – Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu – decidenţi-cheie pe agenda de lucru a Parlamentului, se află moralmente în conflict de interese deoarece, prin partidele lor, sunt principalii beneficiari ai migraţiei politice locale: PSD a racolat prin OUG 55/2014 un număr de 436 din cei 552 primari care au migrat; iar dl. Tăriceanu, preşedinte al Senatului, şi-a înfiinţat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecând de la zero la 34 de primari. Sunt mari șanse ca Tăriceanu sa blocheze adoptarea unei soluţii în Senat, care este cameră decizională, tergiversând lucrurile în aşteptarea noilor alegeri locale din 2016.

Lumea nu a prea vorbit de chestiile astea, care zic eu sunt destul de importante, nu e aşa?

, , , , , , ,One Response

  1. […] ani această schimbare prin articolele pe care le-am publicat. Susțin Politica fara Bariere și am scris despre ei. Acum văd ca a ieșit chestia asta şi a venit surprinzător, dintr-o parte în care nu mă […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *