Editorial

Reforme sau pomeni electorale?

28 Jul , 2015  

Saptamana trecuta, mai exact pe 21 iulie, Rovana Plumb ministrul Muncii a declarat in media ca salariile bugetarilor vor creste cu circa 70%, in trei etape – 2015, 2016 si 2017, potrivit proiectului noii legi a salarizarii si ca 900.000 de bugetari vor avea lefuri cu 70% mai mari, pana in 2017. Ieri, 27 Iulie, Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a declarat public „că 20% din administrația publică este ineficientă și ar trebui să părăsească sectorul bugetar. De asemenea, Teodorovici a spus că cei mai mulți dintre angajații de la stat “la ora 16 sau chiar mai devreme rup ușa”.

In februarie 2014 scriam 3 scrisori deschise catre prim-ministrul Ponta si ministrul de atunci al fondurilor europene Teodorovici, in care imi exprimam ingrijorarea cu privire la viitorul fondurilor europene in Romania: Scrisoare deschisa catre premierul Ponta si ministrul Teodorovici (Prima parte). Puteti gasi si celelalte doua scrisori aici si aici.
Atunci spuneam ca fara o reforma reala a administratiei publice nu avem nici o sansa reala de dezvoltare mai ales ca pe langa birocratia stufoasa majoritatea edililor sau a presedintilor de CJ erau banuiti de „afaceri necurate”. Am scris atunci despre corupția şi politizarea excesiva a administrației publice locale, regionale şi naționale, despre incompetenţa administraţiei publice româneşti și a lipsei de lobby la Bruxelles. Sistemul adminstrativ românesc a moştenit de la sistemul comunist un amestec foarte dăunător între politică şi funcţiile pur administrative, care a creat o diviziune neclară între responsabilitatea politică şi competenţele administrative.

Am mai scris de nenumarate ori si repet: Managementul fondurilor europene e coordonat de administratia publica a unui stat. Daca administratia e slaba si gestionarea fondurilor europene precum si investitiile sau proiectele realizate prin fonduri vor fi la fel de slabe. Atata timp cat nu se va realiza o reforma reala a administratiei nu ai cum sa performezi ca stat si ca absorbtie de fonduri europene.

Cat despre noile PO-uri : am citit in mare sinteza tuturor Programelor Operationale. Mi se par slabute si nu stimuleaza aproape deloc competitivitatea, cresterea economica sau dezvoltarea IMM-urilor si nu se adreseaza sectorului privat. Sunt prea putini bani pentru privat si pentru acest gen de actiuni care ar aduce plusul economic si dezvoltarea. In schimb s-a creat un PO pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, PO de Capital Uman merge foarte mult doar pe integrare sociala, mai putin pe antreprenoriat, iar Capacitatea Administrativa o sa fie in continuare tocat de Ministerele de la Bucuresti. Aceasta situatie am sesizat-o inca din cadrul negocierilor de anul trecut cu Comisia.

Faptul ca domnul Teodorovici apare cu o astfel de declaratie si recunoaste aceasta hiba a sistemului de administratie,  se bate cap in cap cu ceea ce a declarat Rovana Plumb cu o saptamana inainte. Adica ce facem? Reforma sau pomeni electorale, care o sa coste populatia dupa alegerile din 2016? Sa nu o luam pe calea Greciei, cu bani pompati aiurea intr-o administratie neperformata…..

, , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *